Ιτούδης: «Μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη η ΤΣΣΚΑ»

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας σε μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποτελεί  μεγάλη τιμή και παράλληλα μεγάλη ευθύνη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο νέος κόουτς της ρωσικής ομάδας, Δημήτρης Ιτούδης. 

Ο Δημήτρης Ιτούδης, εκτός από το νέο κεφάλαιο της καριέρας του μίλησε για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον Παναθηναϊκό, την Μπάνβιτ αλλά και το τουρνουά προς τιμή του Νίκου Γκάλη.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Δημήτρης Ιτούδης στον ραδιοφωνικό σταθμό Sentra 103,3 για:

Την ΤΣΣΚΑ: «Ακόμη είμαστε στην διαδικασία του καταρτισμού της ομάδας, οπότε όπως καταλαβαίνετε είναι αρκετές οι υποχρεώσεις που υπάρχουν. Προφανώς είναι μεγάλη τιμή όταν σε καλεί ένας τέτοιος σύλλογος, αλλά ταυτόχρονα είναι και μεγάλη ευθύνη, λόγω του ονόματος, της ιστορίας, αλλά και του οργανισμού που έχει αυτό το κλαμπ.

Εμείς θα θέλαμε να είμαστε έτοιμοι χθες, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς η διαδικασία του χτισίματος της ομάδας το καλοκαίρι, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας μετέπειτα».

Το επίπεδο των Ελλήνων προπονητών που δουλεύουν ή έχουν δουλέψει σε πολλές ομάδες του εξωτερικού: «Προφανώς αυτή η ερώτηση απευθύνεται περισσότερο στους ιδιοκτήτες των σωματείων, αλλά μπορώ να πω πως το επίπεδο του Ελληνα προπονητή είναι πάρα πολύ υψηλό. Τα αποτελέσματα της εργασίας που έχει κάνει ο Ελληνας προπονητής αμείβονται. Η εργατικότητα, η μεθοδικότητά του είναι μερικά από τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει»

Τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τις περυσινές τους κόντρες στην Τουρκία: «Προφανώς ο αντίπαλος είναι για 40 λεπτά μέσα στο γήπεδο. Η αντιπαλότητα έμεινε μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, μεταξύ δύο ομάδων που θέλουν να κερδίσουν. Η φιλία και η σχέση μας είναι τόσο δυνατές που και πριν και μετά ήμασταν μαζί. Το πρώτο παιχνίδι ήταν λίγο περίεργο, διότι μετά από τόσα χρόνια μαζί ήρθαμε αντιμέτωποι»

Το πώς έφυγε από την Μπάνβιτ και τον σεβασμό των Τούρκων για τους Έλληνες: «Δεν ήταν διαζύγιο αυτό που έγινε με την Μπάνβιτ. Εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ τους ιδιοκτήτες της ομάδας. Είχα συμβόλαιο με την ομάδα της Μπάνβιτ. Η έξοδος από το συμβόλαιο πραγματοποιήθηκε μετά από συναίνεση του προέδρου της ομάδας, από τη στιγμή που η ΤΣΣΚΑ έκανε την κρούση της. Στον κόσμο μας υπάρχουν πολλών ειδών άνθρωποι. Εγώ μπορώ να πω πως ο τουρκικός λαός μας εκτιμά και μας σέβεται σε μέγιστο βαθμό»

Την γνωριμία με τον «Ζοτς»: «Το 1992 ήμασταν στο Άκερνοτς σε ένα χριστουγεννιάτικο τουρνουά, όπου συμμετείχαν και η Ζάγκρεμπ και η Μπανταλόνα και από τότε άρχισε η γνωριμία μας μαζί του. Το επόμενο καλοκαίρι με κάλεσε στον Παναθηναϊκό»

Τον Παναθηναϊκό: «Να επαναλάβω για ακόμη μια φορά πως όχι απλά με έχει βοηθήσει ο Παναθηναϊκός. Αισθάνομαι ευγνώμων για όλα όσα μου έχει προσφέρει., για την προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί τα 13 χρόνια. Ζήσαμε εξαιρετικές, μεγάλες στιγμές για τον ελληνικό αθλητισμό και για το τμήμα μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Η συνεργασία μου εκεί ήταν άριστη και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για όλους, για την οικογένεια Γιαννακόπουλου, για τον Ζέλικο, για τους παίκτες, για τον κόσμο για όλους. Όσον αφορά το μέλλον, δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος να κάνει σχόλια. Εύχομαι τα καλύτερα και η πορεία του Παναθηναϊκού δείχνει ότι προς τα εκεί τείνει. Ο Παναθηναϊκός έχει δείξει πως είναι τεράστιος σύλλογος, από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στην Ευρώπη».

Τον Γκάλη με αφορμή την παρουσία της ΤΣΣΚΑ στο τουρνουά που θα οργανώσει ο Αρης: «Όλοι ξέρουμε πως ο Νίκος Γκάλης είναι η αφορμή για πολλούς από εμάς που ασχολούμαστε επαγγελματικά με το μπάσκετ. Μετά το 1987 και τον άθλο που συντελέστηκε, ο Γκάλης αποκάλεσε την αφορμή για πολλούς αθλητές και προπονητές να ασχοληθούν με το άθλημα. Η παρουσία του στον Άρη αλλά και το ελληνικό μπάσκετ αποτελεί τεράστια τιμή για όλους μας, αλλά περισσότερο για τον Άρη. Εμείς αποδεχθήκαμε την πρόσκληση της ΚΑΕ Άρης με μεγάλη ευχαρίστηση και θα δώσουμε το παρών στο τουρνουά. Ελπίζω ο κόσμος να αγκαλιάσει την προσπάθεια και να βρεθεί στο γήπεδο».

Tο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Καταρχήν θα πρέπει να δούμε την τελική μορφή της ομάδας, αλλά οι σκέψεις, οι ευχές και οι επιθυμίες όλων μας είναι με την Εθνική ομάδα και ευχόμαστε σε όλους τους συντελεστές καλή επιτυχία. Πρωταρχικά όμως θα πρέπει να συντονιστεί το ρόστερ, οι κλίσεις του Ομοσπονδιακού προπονητή με βάση όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν αυτή την περίοδο».

Σχετικά άρθρα