Πέτυχε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν

Ο ημιτελικός της Ολλανδίας με την Αργεντινή ανήκει στο παρελθόν. Πλέον, το μουντιάλ της Βραζιλίας ολοκληρώνεται την Κυριακή με την αναμέτρηση της Γερμανίας με την Αργεντινή. Όπως το 1986 στο μεσουράνημα του Ντιέγο Μαραντόνα, όπως το 1990 στο κατρακύλισμα του Ντιέγο Μαραντόνα . Εφέτος στο γήπεδο αντί του Ντιεγίτο θα είναι ο Λιονέλ Μέσι. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Ο ημιτελικός της περασμένης Τετάρτης δεν ήταν χλιδάτος, όπως αυτός της Βραζιλίας με τη Γερμανία. Ήπιων τόνων αγώνας, παρά τα προσδοκώμενα, που κρίθηκε στα πέναλτι. Τα ρεκόρ ελάχιστα. Όμως δικαιώθηκε ο Αργεντίνος ομοσπονδιακός τεχνικός Αλεχάνδρο Σαβέγια. Ήρεμος άνθρωπος. Με σοφία σκέψεων κατάφερε να φέρει την ομάδα του στον τελικό. Έστω και με αυτές τις αμυντικογενείς τακτικές που δεν ταιριάζουν στον καλπάζοντα Αργεντίνο ποδοσφαιριστή. Ήρθε σε κόντρα με τον Μέσι και την παρέα του. Διπλωμάτης. Τους άκουσε, τους έκανε το χάρη, ξέχασε για λίγο την άμυνα , αλλά μετά τους έδωσε να καταλάβουν πως μόνον με προσεκτική οπισθοφυλακή υπάρχει τύχη για πρόκριση στον τελικό. Και δικαιώθηκε. Δεν είναι γνωστό αν εισακούστηκε από τους παίκτες….

Ο Σαβέγια έγινε ο τέταρτος Αργεντίνος προπονητής που οδήγησε την Αλμπισελέστε στον τελικό Παγκοσμίου κυπέλλου. Έγραψε ιστορία κι ίσως να αναπτυχθεί περισσότερο το σενάριο αν κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο η ομάδα του.

 

 

ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΟΛΑΣΑΡ (1885-1958) – ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΤΡΑΜΟΥΤΟΛΑ (1902-1968)

 

Στο πρώτο Παγκόσμιο κύπελλο της ιστορίας, στην Ουρουγουάη,  η Αργεντινή έφθασε στον τελικό. Ήττήθηκε 4-2 από τη διοργανώτρια χώρα. Τότε τα ηνία στην τεχνική ηγεσία της είχαν ο Φρανσίσκο Ολασάρ και ο Χουάν Χοσέ Τραμουτόλα (είχε το ρόλο του τεχνικού διευθυντή).

Το δίδυμο αυτό έκατσε στον πάγκο μόνο για ελάχιστα παιχνίδια την περίοδο 1929-1930.

 

ΣΕΣΑΡ ΛΟΥΪΣ ΜΕΝΟΤΙ (1938-….)

 

Ο Σέσαρ Λουίς Μενότι (ο κοκαλιάρης όπως τον αποκαλούσαν) ήταν ο προπονητής που κέρδισε με την Αργεντινή τον πρώτο Παγκόσμιο τίτλο.

Το 1978, στο Μπουένος Άιρες νίκησε 3-1 στην παράταση την Ολλανδία χάρη στα γκολ των Μάριο Κέμπες (37΄,104΄) και Ντανιέλ Μπερτόνι (115΄). Οι Ολλανδοί είχαν ισοφαρίσει στο 82΄με τον Ντιρκ Νανίνχα.

Τεχνικός ηγέτης της από το 1974 έως το 1982 δεν κατάφερε ποτέ ξανά να πάει τόσο ψηλά την Αργεντινή.

 

ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΜΠΙΛΑΡΔΟ (1939-…)

 

Ο Κάρλος Μπιλάρδο (ο πασίγνωστος «μυταράς») Κάθισε επτά χρόνια στον πάγκο της και την οδήγησε δύο φορές στα τελικά της διοργάνωσης. Το 1986 στο Μεξικό και το 1990 στην Ιταλία.

Την πρώτη φορά υπήρξε τυχερός. Είχε δημιουργήσει ένα ωραίο σύνολο με προεξέχοντα τον Ντιέγο Μαραντόνα. Κατάφερε να νικήσει 3-2 τη Δυτική Γερμανία με γκολ των Μπράουν (23΄), Βαλντάνο (56΄) και Μπουρουσάγα (84΄). Το γκολ του Μπουρουσάγα ήταν ο τίτλος ολόκληρος, καθώς οι Γερμανοί είχαν ισοφαρίσει 2-2 με τους Κ.Χ. Ρουμενίγκε (74΄) και Φέλερ (81΄). Το 1990 στη Ρώμη, πάλι, απέναντι στη Δυτική Γερμανία η Αργεντινή υπήρξε αποκαρδιωτική. Ο Μαραντόνα σκιά του καλού εαυτού του, αυτού του 1986. Ηττήθηκε, στον χειρότερο τελικό στην ιστορία του μουντιάλ, με 1-0 χάρη σε γκολ-πέναλτι του Αντρέας Μπρέμε (85΄). Τεχνικός ηγέτης της από το 1983 έως το 1990. Σήμερα είναι ο γενικός μάνατζέρ της.

 

ΑΛΕΧΑΝΔΡΟ ΣΑΒΕΓΙΑ (1954-…)

 

Η περίπτωσή του Αλεχάνδρο Σαβέγια (του «μάγου» ή του «οκνηρού») είναι εντελώς διαφορετική των προκατόχων του. Ποτέ κανείς δεν κέρδισε παγκόσμιο τρόπαιο καθήμενος για πρώτη χρονιά στον πάγκο της. Ήδη έγραψε ιστορία με την πρόκριση στον τελικό. Αν πάρει και τον τίτλο, τότε γίνεται ο κορυφαίος όλων των εποχών στην Αργεντινή με τη γλώσσα των αριθμών και με βάση τα αποτελέσματα. Το δίδυμο των Ολασάρ και Τραμουτόλα απώλεσαν το τρόπαιο, ο Μενότι το πήρε το 1978, αλλά ήταν στην ομάδα από το 1974 και ο Μπιλάρδο το 1986, όμως ήταν ομοσπονδιακός τεχνικός από το 1983. Συνεπώς ο Σαβέγια έχει χωθεί για τα καλά στα βάθη της ιστορίας του Αργεντίνικου ποδοσφαίρου.

Τεχνικός ηγέτης της από το 2011 έως σήμερα. Γενικός απολογισμός: 40 παιχνίδια (26-10-4). Ποσοστό επιτυχίας 65%

 

Σχετικά άρθρα