Vamos… Uber alles

Αυλαία ρίχνει απόψε το Παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας με τον τελικό ανάμεσα στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του πλανήτη και στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης.

Ο Λιονέλ Μέσι θα είναι ο ηγέτης της Αργεντινής, στο περίφημο στάδιο Μαρακανά, εναντίον της Γερμανίας.

Αγώνας που θα καθορίσει καριέρες, θα αφήσει κληρονομιές και θα τον παρακολουθήσουν – περίπου – ένα  δισεκατομμύριο θεατές παγκοσμίως.

Είναι κάτι περισσότερο από ένας τελικός, περισσότερο από ένα αθλητικό γεγονός. Από προηγούμενες μεταξύ τους διαφορές-τελικών φάσεων μουντιάλ-μέχρι μονομαχίας με κοινωνικές προεκτάσεις…..

 

Για τον Μέσι ίσως είναι η ευκαιρία να αποδείξει και σε ομαδικό επίπεδο πως πρόκειται για μια ξεχωριστή προσωπικότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Πως είναι ο κορυφαίος σύγχρονος σε όλα τα επίπεδα.

 

Για τη Γερμανία το τρόπαιο σημαίνει την καθιέρωση της, την αναγνώριση της ΚΑΙ στο χώρο του αθλητισμού. Η ανάδειξη της ως παγκόσμια πρωταθλήτρια θα αποτελέσει λήθη στο παρελθόν και σε όλες τις αποτυχημένες προσπάθειές της (τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία).

Εκτός αυτών έχουν να λύσουν και παλιούς λογαριασμούς. Βρέθηκαν αντιμέτωπες σε δύο τελικούς. Η κάθε μία έχει από μια νίκη. Άρα ο σημερινός αγώνας θα βγάλει στην επιφάνεια, στον αφρό την καλύτερη. Πρόκειται δηλαδή για θέμα επιβίωσης, περηφάνιας, εγωισμού και σεβασμού στο παρελθόν – στους προκατόχους τους.

 

«Αυτή τη στιγμή δεν μετράει ποιος είναι το φαβορί ή δεν είναι. Δεν υπάρχει διαφορά» λέει ο Αργεντίνος Μάξι Ροντρίγκες.

«Αισθανόμαστε κι αισθάνονται την υπευθυνότητα να φθάσουμε πετυχημένα μέχρι το τέλος. Να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας με το τρόπαιο».

Πολλοί δίνουν το προβάδισμα στη Γερμανία μετά την εκθαμβωτική νίκη της με 7-1 επί της Βραζιλίας στον ημιτελικό. Αντίθετα η Αργεντινή είχε ένα σεμνό ημιτελικό απέναντι στην Ολλανδία (0-0) που κρίθηκε στα πέναλτι.

Επίσης στο τελευταίο επίσημο παιχνίδι η Γερμανία είχε συντρίψει 4-0 την Αργεντινή. Επρόκειτο για αγώνα του Παγκοσμίου κυπέλλου της Νότιας Αφρικής, το 2010.

 

«Η Γερμανία είναι μια σπουδαία δύναμη στο χώρο του ποδοσφαίρου» λέει ο Σέρχιο Αγουέρο «αυτό που συνέβη με τη Βραζιλία μπορούσε να είχε συμβεί με οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Εμείς διαθέτουμε δύναμη στην επίθεσή μας. Βρισκόμαστε εδώ για κάποιο συγκεκριμένο λόγο».

Μόνον ένα πράγμα μιλάει εναντίον της Γερμανίας. Καμία Ευρωπαϊκή ομάδα δεν έχει κερδίσει ποτέ τον Παγκόσμιο τίτλο στην Αμερική.

Είτε λόγω κλίματος, είτε λόγω φιλάθλων ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Η Γερμανία επιμένει πως δύναται να διαμορφώσει την κατάσταση.

 

«Ανυπομονούμε να παίξουμε με μια Νοτιοαμερικάνικη ομάδα στη Νότιο Αμερική. Ευελπιστούμε πως οι Βραζιλιάνοι θα μας βοηθήσουν.» δηλώνει ο βοηθός προπονητής της Γερμανίας Χάνζι Φλικ.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά την Αργεντινή. Την έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές και ξέρουμε τι να περιμένουμε».

Το ερώτημα είναι: Τι μπορεί να περιμένει η Αργεντινή από τον Μέσι?

 

Σίγουρα θα πρέπει να είναι πιο επικίνδυνος από ό,τι στον αγώνα με την Ολλανδία, που στην ουσία υπήρξε αόρατος.

Τέσσερις φορές κορυφαίος παίκτης της χρονιάς. Πέτυχε τέσσερα γκολ στη φάση των ομίλων, αλά μετά χάθηκε. Ακόμη και σε δύο παιχνίδια που υπήρξε επιπλέον χρόνος λόγω της παράτασης.  Οι συμπαίκτες του Γκονσάλο Ιγουαίν και Σέρχιο Αγουέρο έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν μόνοι τους την αντίπαλο. Η αμυντική γραμμή της Αλμπισελέστε είναι αρκετά σταθερή στα τελευταία παιχνίδια. Όμως όλα αυτά τα πλεονεκτήματα δεν φθάνουν αν ο Μέσι δεν γίνει πιο δραστήριος.

Το ίδιο καλή και καλύτερη ήταν παλιά η Αργεντινή, αλλά αν ο Μαραντόνα δεν αποφάσιζε να τα κάνει όλα μόνος, τότε δεν θα υπήρχε καμία τύχη για επιτυχία. Τότε, ο Μαραντόνα για την Αργεντινή. Τώρα ο Μέσι, αν επιθυμεί να επαναληφθεί θετικά η ιστορία.

 

Για τη Γερμανία η εξίσωση είναι απλή. Αν περιορίσει την απειλή της Αργεντινής, τότε δεν θα έχει τίποτα να φοβηθεί. Πρόκειται για μια πλήρη ομάδα σε όλες τις θέσεις. Πολύ καλός τερματοφύλακας, πείσμα στην άμυνα και στο κέντρο, φλογοβόλος επίθεση. Εκτός αυτών έχει και πολυφωνία στο σκοράρισμα με παίκτες που πετυχαίνουν γκολ από παντού και με κάθε τρόπο.  Η τέλεια ομάδα σε αυτό το μουντιάλ με μόνο ελαττωματικό της παιχνίδι αυτό εναντίον της Αλγερίας.

 

Το 1996 ήταν η τελευταία πετυχημένη χρονιά της με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το 2002 έχασε τον τελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου, όπως και το 2008 αυτόν του Ευρωπαϊκού. Το 2006 και το 2010 βρέθηκε στα ημιτελικά του μουντιάλ και το 2012 του Ευρωπαϊκού.

Από την ομάδα του 2002 παραμένει μόνον ο Μίροσλαβ Κλόζε, πρώτος σκόρερ πια με 16 γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου κυπέλλου. Φυσικά δεν επιθυμεί να χάσει κι άλλο τίτλο ειδικά τώρα που η καριέρα του έφθασε στο τέλος της.

 

Η κάθε εποχή έχει τα είδωλά της. Η σημερινή έχει τον Μέσι. Ένας παγκόσμιος τίτλος κάνει τη διαφορά μεταξύ του και των Πελέ και Μαραντόνα. Αν το πάρει απόψε ανεβαίνει στο θρόνο μαζί τους κι ίσως αναδειχθεί ανώτερός τους.

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

 

Πλούσια η παράδοση μεταξύ τους. Πολύ γνώριμοι αντίπαλοι από επίσημα μέχρι φιλικά παιχνίδια. Κυριαρχεί η Αργεντινή – μετά 20 παιχνίδια – με 9 νίκες, έναντι 6 της Γερμανίας και 5 ισοπαλιών. Τα τέρματα σε απόλυτη ισορροπία (28-28).

 

Για το Παγκόσμιο κύπελλο: Αργεντινή – Δυτική Γερμανία 0-0 (1966. Αγγλία. Μπέρμιγκαμ. Φάση ομίλων). Προκρίθηκαν αμφότερες, ισόβαθμες κι αήττητες. Η Δυτική Γερμανία έχασε τον τελικό από την Αγγλία (4-2 στην παράταση). Η Αγγλία είχε αποκλείσει και την Αργεντινή (1-0) στα προημιτελικά.

 

Αργεντινή – Δυτική Γερμανία 3-2 (1986. Πόλη Μεξικού. Τελικός. Μπράουν 23΄, Βαλντάνο 55΄, Μπουρουσάγα 83΄- Κ.Χ. Ρουμενίγκε 74΄, Φέλερ 80΄). Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ομοσπονδιακός τεχνικός της Δυτικής Γερμανίας , τότε, έχανε ακόμη ένα Παγκόσμιο τρόπαιο. Το 1966 ως παίκτης και τώρα ως προπονητής.

 

Αργεντινή – Δυτική Γερμανία 0-1 (1990. Ιταλία. Ρώμη. Τελικός. Μπρέμε 85΄πέναλτι). Αποβολές των Αργεντινών Μονσόν (65΄) και Ντεσότι (87΄). Ο χειρότερος τελικός στην ιστορία του Παγκοσμίου κυπέλλου.

 

Γερμανία – Αργεντινή 1-1 (4-2 πέναλτι) (2006. Γερμανία. Βερολίνο. Προημιτελικά. Κλόζε 80΄- Αγιάλα 49΄). Αποβολή του Αργεντινού Κουφρέ (στη διαδικασία των πέναλτι). Η πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου κυπέλλου που η Αργεντινή έχασε στα πέναλτι. Η Γερμανία τερμάτισε στην τρίτη θέση με νίκη 3-1 επί της Πορτογαλίας.

 

Αργεντινή – Γερμανία 0-4 (2010. Νότιος Αφρική. Κέιπ Τάουν. Προημιτελικά. Μίλερ 3΄, Κλόζε 68΄, 89΄, Φρίντριχ 74΄). Ο Γιόακιμ Λεβ προπονητής της Γερμανίας. Η Γερμανία τερμάτισε στην τρίτη θέση  με νίκη 3-2 επί της Ουρουγουάης.

 

ΓΗΠΕΔΟ:Εστάδιο Μαρακανά, Ρίο ντε Ζανέιρο

 

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νίκολα Ριτσόλι (Ιταλία)

 

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 22:00 ΝΕΡΙΤ – ΝΕΡΙΤ HD

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα