Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Γαστρεντερολογία / Η σπλήνα μου είναι διογκωμένη. Τι πρέπει να κάνω;
Η σπλήνα μου είναι διογκωμένη. Τι πρέπει να κάνω; thumbnail

Μαρίνα, 28 ετών

Η σπλήνα μου είναι διογκωμένη. Τι πρέπει να κάνω;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Μαρίνα Κ.Θέλω να μάθω για την σπλήνα. Έχω διόγκωση και μου είπαν πως απλά πρέπει να το παρακολουθώ. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος και αυτό συνεχίζεται. Τι πρέπει να κάνω εγώ;

Απαντάει ο γαστρεντερολόγος Απόστολος Πουλάκης
Ο σπλήνας είναι ένα όργανο με ζωτικό ρόλο στην αιμοποίηση αλλά και στην άμυνα του οργανισμού. Ευρισκόμενος όπισθεν των πλευρών 9-12, κάτωθεν από το αριστερό σκέλος του διαφράγματος, αφορισμένο από τον στόμαχο, την αρ. κολική καμπή και τον αρ. νεφρό, ζυγίζει περί τα 150gr με κεφαλοουραία διάμετρο τα 11cm περίπου.

Ένας σπλήνας θεωρείται μεγάλος όταν υπερβαίνει τα 400gr και  η κεφαλοουραία διάμετρος είναι >11cm. Συγκεκριμένα, 11-20cm θεωρείται μέτρια διογκωμένος και >20cm σοβαρά διογκωμένος. Η ύπαρξη ψηλαφητού σπλήνα είναι συχνά ένδειξη διόγκωσης αυτού. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα αφού έφηβοι, ψηλά  λεπτόσωμα άτομα και ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και χαμηλή θέση του διαφράγματος  μπορεί να έχουν ψηλαφητό σπλήνα. Απεικονιστικά το φυσιολογικό όριο απουσία άλλων ευρημάτων φτάνει τα 11-13cm. Πολλά και ποικίλα τα νοσήματα που προκαλούν σπληνομεγαλία όπως:

Λοιμώξεις π.χ ο ιός Epstein Bar της λοιμώδους μονοπυρήνωσης και η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα.

Νεοπλασίες του αίματος όπως λεμφώματα και λευχαιμίες.

Ηπατική συμφόρηση όπως στην κίρρωση με θρόμβωση της πυλαίας φλέβας.

Μυελοϋπερπλαστικά νοσήματα.

Διηθητικά νοσήματα όπως η σαρκοείδωση.

Και διάφορα άλλα όπως τραύματα, απόστημα, μεταστάσεις, κύστες.

Ευτυχώς όμως συνδυάζονται στην συντριπτική πλειοψηφία τους με διαταραχές στις εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και στις απεικονιστικές εξετάσεις και ανάλογη συμπτωματολογία.Οπότε προκύπτουν τα εξής ερωτήματα για την περίπτωσή σας:Είναι πραγματική σπληνομεγαλία; Μήπως ανήκετε στις προαναφερθείσες κατηγορίες με φυσιολογικά ψηλαφητό σπλήνα; Έχετε άλλα παθολογικά συμπτώματα (πυρετό, αδυναμία, ωχρότητα, δύσπνοια, καρδιακά φυσήματα με οιδήματα, ίκτερο, κοιλιακά άλγη, αιμορραγίες, πετέχειες, εύκολο μελάνιασμα κτλ);

Οι εξετάσεις αίματος είναι φυσιολογικές;

Αν λοιπόν όλα τα προηγούμενα δεν εγείρουν υποψίες στον ιατρό σας για κάποια παθολογία τότε μια επανάληψη του απεικονιστικού ελέγχου σε περίπου 6 μήνες θα ήταν επαρκής για να μας καθυσηχάσει.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X