Οι Έλληνες βγάζουν λεφτά νοικιάζοντας άδεια δωμάτια στο σπίτι!  thumbnail

Οι Έλληνες βγάζουν λεφτά νοικιάζοντας άδεια δωμάτια στο σπίτι!

Η παγκόσμια εταιρία Airbnb παρέχει μία πλατφόρμα που επιτρέπει σε ανθρώπους να νοικιάζουν ελεύθερα δωμάτια, σπίτια, βίλες, εξοχικά, κάστρα ή οτιδήποτε που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ύπνο, σε ξένους με την ίδια ευκολία που μπορείς να κλείσεις ένα δωματιο σε ένα ξενοδοχείο. Προσφέρει μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες σε οποιαδήποτε τιμή σε περισσότερες από 34.000 πόλεις και 190 χώρες.  Η εταιρία έχει σημειώσει μία πολύ σημαντική ανάπτυξη τον τελευταιο χρόνο, μία ανάπτυξη τόσο μεγάλη που δείχνει ότι η αναπτυσσόμενη οικονομία του διαμοιρασμού θα αποτελεί πηγή εισοδήματος για όλο και περισσότερους ανθρώπους.Με απλά λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε πως η Airbnb δημιούργησε αρκετές ανακατατάξεις στον τομέα του τουρισμού. “Με κορυφαία διεθνή εξυπηρέτηση πελατών και με μία μεγάλη κοινότητα χρηστών που εξαπλώνεται διαρκώς, η Airbnb είναι ο πιο εύκολος τρόπος να εκμεταλλευθείτε οικονομικά τον χώρο που σας περισσεύει, παρουσιάζοντάς τον σε ένα κοινό εκατομμυρίων χρηστών.”Ποιο είναι το μυστικό; Ποιος θα το περίμενε οτι τόσοι πολλοί θα νοίκιαζαν τα δωμάτια των σπιτιών τους σε ξένους και ότι τόσοι πολλοί ξένοι θα ήθελαν να μείνουν σε δωμάτια άλλων άγνωστων ανθρώπων; Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο συνδεδεμένος. Μέσω του ίντερνετ δεν υπάρχουν πια σύνορα. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει η τεχνολογία για να συνδέσει οποιονδήποτε ενοικιαστή με οποιονδήποτε τουρίστα ή επιχειρηματία από οπουδήποτε στον πλανήτη. Όλοι εχουν μια ταυτότητα. Παντα υπάρχει το προφίλ με τις απαραίτητες πληροφορίες – άδεια, διαβατήριο, σελίδα στο facebook αλλά και κριτικές από ανθρώπους που έχουν ήδη μείνει στον ίδιο χώρο. Όλα είναι συνδεδεμένα. Όσο καλύτερες κριτικές τόσο περισσότεροι επισκέπτες. Η οικονομία του 21 αιωνα θα κινείται από τους ανθρώπους, καθως οι αγοραστές έχουν πλέον όλοι ταυτότητα και οι παραγωγοί και οι προμηθευτές έχουν προσωπική φήμη.


Η Airbnb δεν θα μπορούσε να μην είχε εισχωρήσει και στη χώρα μας. Ειδικά με τον αριθμό τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μιλήσαμε με τον 32χρονο Αλέκο Πλωμάρη, κάτοικος Θεσσαλονίκης ο οποίος νοικιάζει το δεύτερο υπνοδωμάτιο του σπιτιού του εδώ και δύο χρόνια σε τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη και όχι μόνο.-       Πώς ανακάλυψες το Airbnb;


-       Το έμαθα από φίλους μου στο εξωτερικό που ταξίδευαν συχνά και ενθουσιάστηκαν με την ιδέα ενοικίασης διαμερισμάτων σε ευρωπαϊκές πόλεις. Δεν είναι πιο ωραίο να μένεις σε διαμερίσματα ντόπιων παρά σε απρόσωπα, κρύα και ουδέτερα δωμάτια ξενοδοχείών;  Δεν ξέρω αν γνωρίζετε αλλά ανάλογα με τα χρήματα που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε μπορείτε να ενοικίασετε ολόκληρο το διαμέρισμα ή ένα δωμάτιο του διαμερίσματος μαζί με τον οικοδεσπότη. Στην αρχή ήμουν πολύ διστακτικός στο να ανοίξω το σπίτι μου σε έναν ξένο αλλά μετά την πρώτη φορά ηρέμησα τελείως. Πέρα από τα χρήματα που βγάζω, έχω δημιουργήσει έναν κύκλο γνωστών αλλά και έχω κάνει και φίλους, οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο.


-       Υπάρχει ζήτηση για την Ελλάδα, για τη Θεσσαλονίκη;


-       Εννοείται πως υπάρχει. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη που γνωρίζω – γίνεται χαμός. Λόγω των πρόσφατων συννενοήσεων όπως για παράδειγμα οι νέες φθηνές πτήσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχει κάνει ο δήμαρχος μας – Κος Γιάννης Μπουτάρης τον οποίο συμπαθώ και πολύ – η Θεσσαλονίκη έχει ανοίξει τις πύλες της σε ξένους τουρίστες . Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται χαμός στους δρόμους της πόλης. Και να φανταστείτε κάποιοι δεν τον ήθελαν για δήμαρχο – άσχετο άλλα ήθελα να το πω!
Κάποιοι από αυτούς τους τουρίστες που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη δεν θέλουν να μείνουν σε μεγάλα ξενοδοχεία αλλά προτιμούν μία πιο φθηνή επιλογή. Να σου πω και την αληθεια – έχω πολύ καλές κριτικές στο προφίλ μου γιατί είμαι φιλικός και ζεστός οικοδεσπότης. Θα προτείνω καλά μαγαζιά για φαγητό, για ποτό και πολλά άλλα ανάλογα τον άνθρωπο που φιλοξενώ.


-       Δεν φοβάστε για το χώρο σας; Εννοώ πως εμπιστεύεστε ξένους ανθρώπους να μένουν μέσα στο ίδιο σας το σπίτι και πολλές φορές χωρίς να είστε και εσείς παρών;


-       Καθόλου δεν φοβάμαι. Εφόσον όλα ελέγχονται και η εταιρία έχει άριστες υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών. Το κάθε προφίλ του ενοικιαστή αλλά και του ενδιαφερόμενου έχει ήδη ελεγχθεί αλλά επίσης είναι υποχρεωτική η παροχή πιστωτικής κάρτας, από την πλευρά του πελάτη για το ενδεχόμενο κλοπής ή ζημιάς. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ σε μένα, πρέπει να παραδεχτώ. Νιώθω πολύ ασφαλής όλο αυτό τον καιρό που χρησιμοποιώ το Αirbnb.


-       Βγάζεις αρκετά χρήματα από τη συγκεκριμένη διαδικασία;


-       Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο βγάζω περίπου 600 ευρώ το μήνα. Καθόλο άσχημα θα έλεγα παραχωρώντας μόνο ένα άδειο δωμάτιο του σπιτιού μου. Αλλά και το χειμώνα, που η Θεσσαλονίκη έγινε η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας για το 2014, είχα επίσης ενδιαφερόμενους ενοικιαστές. Βασικά δεν σταματάει ποτέ. Τώρα να φανταστείς είμαι γεμάτος μέχρι 18 Οκτωβρίου.


-       Τί έχεις κερδίσει από όλη αυτή την εμπειρία;


-       Πέραν από το οικονομικό όφελος το οποίο είναι το πιο σημαντικό έχω γνωρίσει υπέροχους ανθρώπους. Αλλες κουλτούρες, άλλα ήθη, αλλους πολιτισμούς. Δεν έχω ταξιδέψει πολύ στο εξωτερικό αλλά μέσω του Airbnb έχω δημιουργήσει φιλίες με άτομα από το Μεξικό, την Πορτογαλία και τη Νορβηγία. Θα σας πω και κάτι γιατί αξίζει – την τωρινή μου κοπέλα την γνώρισα μέσω αυτής της διαδικασίας. Οπότε έχω κερδίσει και στον έρωτα. Αθηναία που επισκέπτηκε τη Θεσσαλονίκη για ένα συνέδριο οδοντιάτρων και ήθελε να μείνει καπου χαλαρά και πιο φθηνά. Είμαστε μαζί εδώ και 8 μήνες.


-       Μπράβο σας! Θα συστήνατε το Airbnb και σε άλλους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες σπιτιών;


-       Ανεπιφύλακτα. Με τους πρώτους ενοικιαστές και τα πρώτα χρήματα στο λογαριασμό σας, θα φύγει κάθε σημάδι καχυποψίας και θα εμπιστευτείτε απόλυτα την εταιρία και τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το website.      

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X