Σεξ στην εφηβεία: Μήπως είναι εκείνη έτοιμη και όχι οι γονείς;

Έχω μιλήσει στην κόρη μου για όσα πρέπει να ξέρει για το σεξ. Αυτό που με ανησυχεί είναι το ότι επειδή έχει φίλο, κάποια στιγμή θα θελήσει να κάνει σεξ.

Πώς να το αποτρέψω; Πώς να της το απαγορέψω χωρίς να την προσβάλω ή να της δημιουργήσω έντονη αντίδραση και πάει να κάνει το αντίθετο από αυτό που της λέω; Ο άνδρας μου είναι πολύ αυστηρός μαζί της και ούτε καν να ακούσει για το ενδεχόμενο σεξουαλικών επαφών.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχολόγος – Ομαδικός Θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός

Αγαπητή αναγνώστρια,

Σας νιώθω να αντιδράτε με φόβο στο ενδεχόμενο της σεξουαλικής επαφής της κόρης σας. Αναρωτιέμαι γιατί σας φοβίζει ακριβώς κάτι τέτοιο. Είναι το νεαρό της ηλικίας; Η επιπολαιότητα της πράξης σε σχέση με τη δέσμευση που έπρεπε να επιφέρει; Το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης; Φοβάστε μήπως τραυματιστεί ψυχικά; Είναι ο συγκεκριμένος φίλος που δεν σας εμπνέει εμπιστοσύνη;

Ο σκοπός της ερώτησης είναι για να διευκρινίσω τι ακριβώς να σας δώσω ως απάντηση στην απόφασή σας να της απαγορεύσετε τη σεξουαλική επαφή με το φίλο της. Πιστεύω δηλαδή ότι ο φόβος σας για την απόφασή της είναι διαφορετικός από τον τρόπο με τον οποίο φαντάζεται εκείνη τη σεξουαλικότητά της και την πρώτη της φορά.

Πρέπει δηλαδή να γίνει μια σύνδεση της πραγματικότητας πάνω στην οποία βασίζετε εσείς το φόβο σας και πάνω στην οποία εκείνη φαντάζεται το σεξ. Ο σκοπός αυτής της σύνδεσης φόβου δικού σας – πραγματικότητας – φαντασιώσεων δικών της είναι για να λάβει το μήνυμα πως επιθυμείτε να την προστατεύσετε επειδή την αγαπάτε και όχι να την «ελέγξετε».

Οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσει ο γονιός

Πολλοί έφηβοι πέφτουν σε… παγίδες που στήνουν μόνοι τους στον εαυτό τους προκειμένου να εκδικηθούν τον γονιό που πάει να τους ελέγξει. Αυτό είναι άλλωστε και το μοτίβο της αυτοκαταστροφής. Για αυτό, λοιπόν, αναρωτηθείτε: Νιώθει η κόρη σας την πρώτη φορά ως κάτι ξεχωριστό;

Πώς τη θυμάστε εσείς την πρώτη φορά; Είναι για σας κάτι όμορφο; Εμπιστεύεστε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει γενικά να σχετίζετε η κόρη σας; Η ίδια πώς νιώθει με τις σχέσεις της (είτε φιλικές είτε ερωτικές); Τέλος, να σας θυμίσω ότι υπάρχει ένας αστικός… μύθος ανάμεσά μας ότι τα παιδιά κάνουν σεξ σε όλο και μικρότερη ηλικία.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Προσπάθησέ το! Οι 2 λύσεις αν η σχέση σου περνά κρίση

Συμβουλές για γονείς: Τα βήματα για να χειριστείς σωστά τον έφηβο που μέθυσε

Σχετικά άρθρα