Το Μουντιάλ «όπλο» κατά του Πούτιν

Γερμανοί ζητούν να μην διοργανώσει η Ρωσία το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 ενώ οι Ολλανδοί προτείνουν η συζήτηση να γίνει μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για την τραγωδία στην Ουκρανία.
Οι Ολλανδικές ποδοσφαιρικές αρχές ξεκεθάρισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουν αν η χώρα θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στον απόηχο των γεγονότων στην Ουκρανία.
Το θέμα τίθεται στην Ολλανδία μετά την κατάρριψη αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία. Οι δράστες είναι πιθανό να είναι ρώσοι αυτονομιστές ενώ νεκροί είναι όλοι οι επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων και των 193 ολλανδών υπήκοων.
Η πολιτική πίεση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μεγαλώνει και σε αυτή την κατεύθυνση εγείρονται ερωτηματικά όσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.«Αρκετοί είναι αυτοί που θέτουν σχετικά ερωτήματα στην Ομσοπονδία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία», ανέφερε στέλεχος της Ολλανδικής Ομοσπονδίας ενώ πρόσθεσε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η διοργάνωση θα είναι φορτισμένη για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου και κυρίως τους συγγενείς των νεκρών στην Ολλανδία».
Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας δείχνουν να κατανοούν ότι δεν πρέπει να κάνουν κάποια βιαστική κίνηση. Το ίδιο στέλεχος είπε: «Η σιωπή την ώρα της τεράστιας απώλειεας είναι αυτό που πρέπει όλοι να έχουμε ως προτεραιότητα. Αυτές τις ημέρες η ομοσπονδία είναι στο πλεωρό των οικογενειών και των φίλων των θυμάτων. Ισως κατάλληλη για να συζητηθεί το θέμα υα είναι όταν θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για την καταστροφή».
Στο μεταξύ, στη Γερμανία, εν τω μεταξύ, αρκετοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί δείχνουν πιο αποφασιστικοί και έθεσαν θέμα ακόμα και αφαίρεσης της διοργάνβωσης από τη Ρωσία. Βέβαια κάτι τέτοιο θα πρέπει να θεωρείται απίθανό διότι οι Ρώσοι δεν έχει παραβεί κάποιον από τους κανονισμούς της ΦΙΦΑ.  
Ο Michael Fuchs, αναπληρωτής του επικεφαλής του συντηρητικού μπλοκ στο γερμανικό κοινοβούλιο, είπε ότι κάτι τέτοιο πάντως θα είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο για τη Ρωσία απ’ ό, τι οι οικονομικές κυρώσεις. “Η FIFA θα πρέπει να εξετάσει αν η Μόσχα είναι ο κατάλληλος οικοδεσπότης και αν μπορεί να αποτελεί την εγγύηση για την ασφάλεια των δρόμων από αέρος», δήλωσε ο Fuchs στη Handelsblatt Online και πρόσθεσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα μπορούσαν να αναλάβουν το τουρνουά, αν απαιτηθεί.
Κάτι ανάλογο έχουν πει βέβαια και οι Αμερικανοί, όχι όμως για το Παγκόσμιο Κυπέλλο της Ρωσίας αλλά αυτό του Κατάρ με τον επίτροπο του MLS, Don Garber, ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να το αναλάβουν.
Ο Γερμανίς υποργός εσωτερικών της πολιτείας της Έσσης και αρμόδιος για θέματα αθλητισμού συμφώνησε με τον Fuchs. «Αν ο Πούτιν δεν συνεργαστεί ενεργά στην έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα, θα είναι αδιανότητα να γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2018 στη Ρωσία το 2018 είναι αδιανόητο”, είπε ο Peter Beuth στην Γερμανική Bild.

Σχετικά άρθρα