Τα λιπαρά επηρεάζουν την αίσθηση της όσφρησης!

<div>
<p><span style="font-size: small;">Τα πλούσια σε λίπη φαγητά δεν απειλούν μόνο την καρδιά και την σιλουέτα μας, αλλά και την αίσθηση της όσφρησης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. </span><span style="font-size: small;">Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (FSU) ανακάλυψαν ότι η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε λίπη σχετίζεται με σοβαρές δομικές και λειτουργικές αλλοιώσεις του ρινικού συστήματος.</span></p>
</div>
<p><span style="font-size: small;">Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως όσα έτρωγαν πολλά λιπαρά είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναγνωρίζουν συγκεκριμένες μυρωδιές, διότι με τον καιρό έχασαν το 50% των εγκεφαλικών κυττάρων που αναγνωρίζουν τα οσφρητικά ερεθίσματα. </span><span style="font-size: small;">Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ισχυρή σχέση ανάμεσα στην κακή διατροφή και την απώλεια της όσφρησης, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Νευροεπιστήμης» που εκδίδει η αμερικανική Εταιρεία Νευροεπιστήμης (SFN), χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων τρεφόταν με πολλά λιπαρά και η άλλη όχι. </span><span style="font-size: small;">Οι ερευνητές άρχισαν να εκπαιδεύουν τα ποντίκια να συσχετίζουν μία συγκεκριμένη μυρωδιά με μία επιβράβευση (όταν αναγνώριζαν τη μυρωδιά, τους έδιναν νερό), διαπιστώνοντας κατ’ αρχήν πως η εκπαίδευση αυτή ήταν πιο δύσκολη σε εκείνα που έτρωγαν τα πολλά λιπαρά. </span><span style="font-size: small;">Στη συνέχεια, οι ερευνητές άλλαξαν τη μυρωδιά, για να αξιολογήσουν την προσαρμοστική ικανότητα των ζώων. Και πάλι, τα ποντίκια που έτρωγαν πολλά λιπαρά δυσκολεύτηκαν να μάθουν τη νέα μυρωδιά. </span><span style="font-size: small;">Όταν, εξάλλου, οι ερευνητές άλλαξαν τη διατροφή των ζώων, ώστε όλα να τρέφονται φυσιολογικά, δεν βελτιώθηκε η όσφρηση εκείνων που είχαν ταϊστεί επί μήνες με πολλά λιπαρά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, αυτό οφειλόταν στο ότι τα ποντίκια αυτά διέθεταν 50% λιγότερα εγκεφαλικά κύτταρα κωδικοποίησης των οσφρητικών μηνυμάτων. </span><span style="font-size: small;">Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νικολά Τιμπό, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Πρόγραμμα Νευροεπιστήμης του FSU, συνεχίζουν τις έρευνές τους για να εξακριβώσουν εάν η γυμναστική μπορεί να επιβραδύνει τις αρνητικές συνέπειες της κακής διατροφής στην όσφρηση.</span></p>

Σχετικά άρθρα