Ακμή το καλοκαίρι: Μια αποτελεσματική θεραπεία χωρίς φάρμακα thumbnail
Η ακμή είναι η νόσος της εφηβικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων.

Ακμή το καλοκαίρι: Μια αποτελεσματική θεραπεία χωρίς φάρμακα

Του Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου Χριστόφορου Τζερμιά
Η παθογένεια της Ακμής


Η ακμή είναι η νόσος της εφηβικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων.


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη συχνότητα και στους ενήλικες.


Εμφανίζεται συχνότερα στις ενήλικες γυναίκες από ότι στους ενήλικες άνδρες, και παρόλο που δεν σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα και επιπλοκές, μπορεί να έχει σημαντικές ψυχοκοινωνικές συνέπειες στους πάσχοντες.


Το εξάνθημα είναι πολύμορφο αποτελούμενο από φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες οζίδια, κύστεις, ουλές και μπορεί να συνοδεύεται από σμηγματόρροια.


Η ακμή αναπτύσσεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα, είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε υπερπαραγογής ανδρογόνων από π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες. Αυτό συνδυάζεται με την υπερπαραγωγή κερατινοκυττάρων στα τοιχώματα των αδένων, τα οποία καθώς αποπίπτουν φράζουν τους πόρους των αδένων προς την επιφάνεια της επιδερμίδας (μαύρα στίγματα – ανοιχτοί φαγέσωρες ή άσπρα στοιχεία – κλειστοί φαγέσωρες).


Οι υπερλειτουργούντες αδένες διογκώνονται και οδηγούνται σε φλεγμονή (κόκκινα σπυράκια – βλατίδες), τα τοιχώματά τους διασπώνται, και βακτηρίδια (κυρίως το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής) που βρίσκονται στο δέρμα, αποικίζουν, εισχωρούν, επιμολύνουν και δημιουργούν πυώδεις βλάβες (φλύκταινες). Φλεγμονώδεις παράγοντες επιστρατεύονται και μια χρονίζουσα φλεγμονώδης διαδικασία επακολουθεί και εγκαθιδρύεται. Κύστεις δημιουργούνται όταν η διαδρομή είναι βαρύτερη.


Στις ενήλικες γυναίκες, η χρήση ακατάλληλων, φαγεσωρογόνων, καλλυντικών και αντιηλιακών στο δέρμα με προδιάθεση ακμής, η παραμέληση του σχολαστικού ντεμακιγιάζ πριν τον ύπνο, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η παχυσαρκία, αλλά ακόμη και το στρες που αυξάνει τα ανδρογόνα, προκαλούν ακμή λόγω απόφραξης των πόρων και υπερλειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων!!


Η φυσική δερματολογική θεραπεία της ακμής χωρίς φάρμακα


Παραμένει πρόκληση για την δερματολογία η ανεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας για την ακμή, καθώς αναπτύσεται η αντίσταση στα αντιβιοτικά, αλλά και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των ρετινοειδών, που μπορεί να είναι φωτοευαισθησία, ξηρότητα χειλέων, δέρματος, οφθαμών,ρινός, υπερλιπιδαιμία, κοκ, μέχρι και τερατογένεση.
Υπάρχουν κατηγορίες κοινωνικών ομάδων στις οποίες δεν μπορούν να χορηγηθούν ρετινοειδή είτε λόγω ηλικίας αναπαραγωγικής φάσης, είτε λόγω αντένδειξης της απαραίτητης ταυτόχρονης λήψης αντισυλληπτικών όπως π.χ. σε καπνίστριες ή σε ύπαρξη διαταραχών πηκτικότητας.
Το ορατό φως (400-760nm), σε αντίθεση με την ηλιακές υπεριώδεις UVC-UVB-UVA ακτινοβολίες (190-400nm), που προκαλούν φωτογήρανση και δερματικό καρκίνο, είναι ωφέλιμο, ζωογόνο και θεραπευτικό. Δεν παράγει θερμότητα, σε αντίθεση με την ηλιακή υπέρυθρη ακτινοβολία (760-3000nm), που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος.


Το ορατό φως είναι το τμήμα της ηλιακής ενέργειας, στο οποίο οφείλεται η ζωή πάνω στον πλανήτη και η ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού.


Με τη φυσική μέθοδο της Φωτοδυναμικής θεραπείας, η οποία είναι FDA approved, καθαρό, ορατό και ασφαλές φως που δεν περιέχει τις επιβλαβείς UVA & UVB ακτινοβολίες, ούτε παράγει θερμότητα, στοχεύει στο προπιονοβακτηρίδιο της ακμής και στην φλεγμονή. Η καταστροφή των βακτηριδίων οφείλεται στο ότι παράγουν, ενδογενώς, φωτοευαίσθητες ουσίες, πορφυρίνες, όπως η κορποπροφυρίνη ΙΙΙ και η πρωτοπορφυρίνη, οι οποίες αντιδρώντας με το φως, παράγουν μονήρες οξυγόνο, μέσα στα κύτταρα των βακτηριδίων, το οποίο δρα ως ισχυρό αντιβακτηριδιοκτόνο, με αποτέλεσμα την εξολόθρευση, του προπιονοβακτηριδίου της ακμής, η παρουσία του οποίου αναπαράγει την φλεγμονή.


Το μήκος κύματος φωτός στα 415nm, μπλε φως, αντιστοιχεί ακριβώς στη μέγιστη απορροφησιμότητα από τις πορφυρίνες.


Τα αποδυναμωμένα προπιονοβακτηρίδια γίνονται πιο ευάλωτα στις επιθέσεις των λευκοκυττάρων του οργανισμού, των αμυντικών κυττάρων, τα οποία ταυτοχρόνως φωτοενεργοποιούνται από το μπλε φως.


Επιπλέον, ανοσορυθμιστικοί μηχανισμοί διεγείρονται, λόγω της ευεργετικής επίδρασης του κόκκινου φωτός, με μήκος κύματος 633nm, το οποίο ελαχιστοποιεί την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτταροκινών, δηλαδή πρωτεϊνών, δηλαδή πρωτεϊνών που κινούν και επιταχύνουν την φλεγμονή. Η αντιφλεγμονώδης δράση του κόκκινου φωτός, μειώνει το ερύθημα της ακμής, αλλά και τη βαρύτητα της φλεγμονώδους διαδρομής, ελαττώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης ουλών.


Η μείωση της φλεγμονής ολοκληρώνεται εως και 16 βδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας.
Βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου:  • δεν παρεμποδίζει την καθημερινή δραστηριότητα

  • δεν παρατηρείται πόνος

  • δεν υπάρχουν παρενέργειες

  • δεν είναι επεμβατική μέθοδος

  • γίνεται όλες τις εποχές του έτους


Στην περίπτωση της κυστικής ακμής, η φωτοδυναμική θεραπεία πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με έναν φωτοευαισθητοποιητή , ώστε να επαυξηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα.


Ο φωτοευαισθητοποιητής αυτός μπορεί να είναι κυμαινόμενης πυκνότητας 5% έως 20%, ανάλογα με τη βαρύτητα της ακμής.
Η τελευταία καθορίζει επίσης την διάρκεια της κάθε συνεδρίας και την επαναληπτικότητά της σε συνδυασμό με τον φωτότυπο του δέρματος.


Όσον αφορά τις ουλές της ακμής, εφαρμόζεται θεραπεία FRACTIONAL RF κατάλληλη για όλες τις εποχές του έτους.


Ουλές Ακμής: Η πλέον Αποτελεσματική Μέθοδος Αντιμετώπισης με τη χρήση Fractional Microneedling RF


Η πολύ βαρειά ακμή συχνά είναι η αιτία να εμφανιστούν βαθύτερες κύστεις και φλύκταινες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, γιατί διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνουν ουλές.


Αυτές οι ουλές της ακμής μπορεί να σημαδέψουν το πρόσωπο για όλη τη ζωή του ατόμου.


Ακριβώς για το λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί δερματολογικά έγκαιρα και έγκυρα (βλέπε σχετικό πλήκτρο για την ακμή εντός της ιστοσελίδας) ώστε να προληφθεί ο σχηματισμός ουλών ακμής και, εάν τυχόν αυτές εμφανιστούν, να αντιμετωπιστούν οι ουλές με τον πιο κατάλληλο τρόπο.


Οι ουλές ακμής προκαλούνται από την αύξηση ή την απώλεια δερματικού ιστού.


Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης πάθηση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και όταν αφεθεί να εξελιχθεί χωρίς δραστική αντιμετώπιση, η τοπικά καταστρεπτική της διαδικασία εμποδίζει την ομαλή επούλωση της συγκεκριμένης περιοχής. Αυτό οφείλεται στο ότι βασικός κορμός της επουλωτικής διαδικασίας στο δέρμα είναι ο τριχοσμηγματογόνος θύλακας, ο οποίος υπό το καθεστώς της φλεγμονής δεν μπορεί να εκτελέσει το ρόλο του.


Μετά τη φλεγμονή η επουλωτική διαδικασία είναι, είτε ανεπαρκής, είτε υπερβολική και καταλήγει στην αύξηση ή την απώλεια δερματικού ιστού.


Όταν η φλεγμονή είναι ήπια οι υπολειπόμενες βλάβες μπορεί να είναι μόνο ερυθήματα ή μελαγχρώσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι βαρύτερης μορφής, οπότε οι υπολειπόμενες βλάβες μπορεί να είναι ουλές ήπιες έως πολύ σοβαρές και μπορεί να εντοπίζονται στο πρόσωπο, στο λαιμό, στους ώμους, στο στήθος και στην πλάτη.


Με ποιούς τρόπους γίνεται η πρόληψη της εμφάνισης ουλών ακμής


Τα άτομα που έχουν ακμή, εάν θέλουν να αποφύγουν την εμφάνιση ουλών ακμής, πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία τόσο στην έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής με τις πιο εξελιγμένες δερματολογικές μεθόδους, που δεν περιλαμβάνουν κατ ανάγκην λήψη φαρμάκων από το στόμα, όσο και στο να αποφεύγουν να αγγίζουν τα σημεία που εμφανίζουν βλάβες ακμής, και πιο συγκεκριμένα να μην ασκούν δακτυλική πίεση στο σημείο που έχει υποστεί βλάβη το δέρμα.


Με την έγκαιρη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση της ακμής, μειώνεται ή εξαλείφεται η πιθανότητα σχηματισμού ουλών, ενώ εάν το άτομο αποφεύγει τη δακτυλική επαφή στα σημεία των βλαβών της ακμής, εμποδίζεται και η εξάπλωση των βλαβών και η διόγκωση αυτών που ήδη υπάρχουν.


ΜΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ


Οι ουλές ακμής ειναι στην πλειοψηφία τους ατροφικές και ανάλογα με τη μορφολογία τους διακρίνονται σε 3 μορφές:  • Ice pick ουλές (στενές εμβυθισμένες)

  • Boxcar (πλατιές εμβυθισμένες)

  • Rolling (κυματοειδείς)


Οι ice pick ουλές (στενές εμβυθισμένες) μοιάζουν να έχουν δημιουργηθεί σαν από χτύπημα μιας αιχμηρής κεφαλής εργαλείου, σαν το οξύ εμβύθισμα που προκαλεί ο παγοθραύστη πάνω στον πάγο.


Από εκεί έλκουν και την ονομασία ice-pick.


Οι ουλές αυτές είναι στενές, αλλά βαθιές τόσο που εκτείνονται μέσα στο βαθύ χόριο.


Οι συγκεκριμένες ουλές παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας ως προς την αντιμετώπισή τους. 


Οι boxcar ουλές (πλατιές εμβυθισμένες) που μπορεί να είναι ρηχές ή βαθιές, σε αντίθεση με τις ice pick, είναι πιο στρογγυλευμένες, σαν κοιλώματα, αλλά μπορεί να έχουν και καθετοποιημένες πλευρές, και μπορεί να είναι συνεχόμενες, σαν “βαγόνια”-“boxcar”.


Οι rolling ουλές ( κυματοειδείς) προξενούν κυματοειδή όψη και υφή στην επιφάνεια του δέρματος, και προκαλούνται συνήθως από ατροφία του δερματικού ιστού.


ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ


Οι τρεις παραπάνω μορφές ουλών ακμής μπορεί να συνυπάρχουν στο πρόσωπο ή στην πλάτη ενός ατόμου. 


Ανάλογα με τη μορφή τους αντιμετωπίζονται, με διαφορετική μέθοδο ή με συνδυασμό μεθόδων, οι οποίες επιλέγονται μετά την κλινική αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης εξατομικευμένα.


Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι τα peeling φαινόλης, το Dermabration – δερμοαπόξεση, το Diamond Microdermabration, το dermasanding, η Subcision -υποσκαφή, η μικροχειρουργική αφαίρεση, η αφαίρεση ή η ανύψωση με punch, η πλήρωση με χρήση εμφυτευμάτων, το lipofilling, τα λέιζερ και πλέον το Fractional Μicroneedling RF, δηλαδή το Σύστημα Κλασματικών Ραδιοσυχνοτήτων με μονωμένες μικροβελόνες.


ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ


Ο στόχος των προααναφερόμενων μεθόδων αντιμετώπισης είναι διττός. Από τη μία πλευρά αποσκοπούν στη διάλυση των ινωδών δεσμίδων που αναγκάζουν το δέρμα να πτυχώνετα σχηματίζοντας ουλές ακμής. Από την άλλη πλευρά ενεργοποιούν την παραγωγή εκείνων των πρωτεϊνών του δέρματος που συμβάλλουν στην ανάπλασή του, όπως είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη.


Το κολλαγόνο, το οποίο είναι το πιο άφθονο συστατικό του δερματικού συνδετικού ιστού, χωρίζεται σε επτά διαφορετικούς τύπους. Μόνο όμως οι τύποι Ι και ΙΙ, συνιστούν τα κύρια συστατικά του δικτυωτού και θηλοειδούς δέρματος, πάνω στο οποίο θέλουμε να εστιάσουμε για να βελτιώσουμε τις ουλές της ακμής.


Προκαλώντας, δηλαδή, την αύξηση της παραγωγής αυτών των τύπων κολλαγόνου, εξασφαλίζουμε άμεσο και ορατό αποτέλεσμα ως προς τη βελτίωση των ουλών.


Όλες οι προαναφερόμενες μέθοδοι στοχεύουν στην ενεργοποίηση της βιολογικής διαδικασίας μέσω της οποίας αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Ενεργοποιούν δηλαδή τους ινοβλάστες, προκαλώντας νεοκολλαγένεση.


Διαφέρουν, όμως, μεταξύ τους ως προς τον τρόπο δράσης και το βαθμό αποτελεσματικότητας που επιτυγχάνεται από την εφαρμογή που έχει η κάθε μια.
Παρακάτω εξετάζονται οι κυριότερες μέθοδοι αντιμετώπισης των ουλών ακμής που χρησιμοποιεί η επεμβατική δερματολογία.


Εφαρμογή LASER για βελτίωση των ουλών ακμής


Αφαιρετικά Αποφλοιωτικά LASER


Τα εξελιγμένα fractional (κλασματικά) LASER CO2 και Er:YAG σαρώνουν την επιδερμίδα, προκαλούν εξάχνωση και αποφλοίωση σε καθορισμένες μικροσκοπικές ζώνες της επιδερμίδας, αφήνοντας ανέπαφες τις ενδιάμεσες ζώνες.
Αυτή η διαδικασία προσφέρει το πλεονέκτημα μιας πιο ενισχυμένης διαδικασίας επούλωσης του δέρματος, καθώς οι ενδιάμεσες ζώνες που αφήνονται ανέπαφες, χρησιμεύουν ως δεξαμενές ανέπαφων θυλάκων από τους οποίους ξεκινά και υποβοηθείται η επούλωση.
Ο χρόνος επούλωσης, καθώς και ο κίνδυνος πρόκλησης παρενεργειών, ελαχιστοποιείται σε σύγκριση με τα παραδοσιακά CO2 και Er:YAG LASER. Εφαρμόζονται σταδιακά και με χαμηλή ένταση σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα
Η χρήση τους πάντως περιορίζεται από την εποχή του χρόνου και την προστασία από τον ήλιο.


Μη αποφλοιωτικά συστήματα Λέιζερ


Μια σειρά από μη αποφολιδωτικά λέιζερ εφαρμόζονται για τη θεραπεία των ήπιων ατροφικών ουλών ακμής.
Τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν για το λόγο αυτό είναι τα 1,320 nm Νd:YAG και τα 1,450 nm Diode LASER .
Τα συγκεκριμένα LASER δεν αποφλοιώνουν την επιδερμίδα, στοχεύοντας τους περιέχοντες νερό ιστούς του δέρματος.
Τα μη αποφολιδωτικά συστήματα λέιζερ δεν προκαλούν ξεφλούδισμα στο δέρμα, είναι όμως λιγότερο αποτελεσματικά, πετυχαίνοντας μερική βελτίωση και εφαρμόζονται μονο για την αντιμετώπιση ήπιων ατροφικών ουλών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο βαθμός της κλινικής βελτίωσης είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν που επιτυγχάνουν οι αλλες μέθοδοι.


Laser για τις υπολειμματικές ερυθρές και υπερμελαγρωματικές βλάβες ακμής


Τα εξελιγμένα αυτά λέιζερ εξαλείφουν τον χρωμοφόρο στόχο τους, επιλεκτικά. Είναι τα Pulsed Dye Laser για τις ερυθρες υπολειμματικές βλάβες της ακμής και τα Q-Switched Laser για τις υπερμελαγρωματικές βλάβες ακμής.


Εφαρμογή υποσκαφής για τη βελτίωση των ουλών ακμής


Η υποσκαφή, είναι μια ελάχιστα παρεμβατική διαδικασία που γίνεται με τη χρήση βελόνας, υπό τοπική αναισθησία, με σκοπο την διάσπαση των ινών του συνδετικού ιστού που σε καποιες περιπτώσεις “έλκουν” την ουλή προς τα κάτω.
Είναι μια ασφαλής μέθοδος που μπορεί τις περισσότερες φορές να εξασφαλίσει σημαντική μακροπρόθεσμη βελτίωση των κυματοειδών ουλών.
Χρησιμοποιείται συνδυαστικά με τις υπόλοιπες μεθόδους.


Ανύψωση με punch


Εφαρμόζεται στις κυκλοτερείς βαθειές ουλές, με τη χρήση κυκλικού εργαλείου, με άκρο διαμέτρου αντίστοιχης της διαμέτρου της ουλής, το οποίο αποκόβει κυκλοτερώς την ουλή, την αποσπά και την ανορθώνει την επιφάνεια της ουλής έως το επίπεδο της παρακείμενης επιδερμίδας. Η σταθεροποίηση πραγματοποιείται με την χρήση επιφανειακής ταινίας. Στη συνέχεια, ακολουθει η λείανση με τη χρήση λέιζερ.


Χρήση εμφυτευμάτων


Εμφυτεύεται στον ιστό που βρίσκεται κάτω από την ουλή, έτσι ώστε να πληρωθεί το έλειμμα, απορροφήσιμο υλικό, μή αυτόλογο, όπως είναι το υαλουρονικό οξύ, ο υδροξυαπατίτης, το πολυγαλακτικό οξύ, ή αυτόλογο λίπος- lipofilling.
Σκοπός της έγχυσης του υλικού είναι και η ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου.
Η συγκεκριμένη μέθοδος ενδείκνυται μόνο για την αντιμετώπιση μαλακών και βαθιών ουλών ακμής, ενώ η χρήση μη απορροφήσιμων υλικών, όπως η σιλικόνη, αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.


Νέα μέθοδος αντιμετώπισης των ουλών-Σύστημα Κλασματικών Ραδιοσυχνοτήτων RF


Η ιατρική τεχνολογία σημειώνει εντυπωσιακά άλματα προόδου και τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν με την ανάπτυξη μεθόδων που αποσκοπούν στη μείωση της παρεμβατικότητας με το λιγότερο δυνατό πόνο και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτόν τον σκοπό εχει η εφαρμογή της νέας μεθόδου για την ανάπλαση του δέρματος, η οποία ονομάζεται Fractional Μicroneedling RF δηλαδή Σύστημα Κλασματικών Ραδιοσυχνοτήτων με χρήση μονωμένων μικροβελόνων ή μικροακίδων RF.


 


Το σύστημα κλασματικών ραδιοσυχνοτήτων RF αντιπροσωπεύει, σήμερα, την αιχμή στην τεχνολογία της επεμβατικής δερματολογίας και την πρώτη επιλογή των ειδικών για την ανάπλαση του δέρματος και την αντιμετώπιση των ουλών ακμής. Πρόκειται για ένα σύστημα RF που διαθετει κεφαλή που αποτελείται από 49 μονωμένες μικροβελόνες, ή μικροακίδες, οι οποίες διεισδύουν σε κατώτερη στοιβάδα του δέρματος ( 0,5-2,0mm) παράγοντας ενέργεια μέσω της εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων.


Το Σύστημα Κλασματικών ραδιοσυχνοτήτων RF, δρώντας κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, διοχετεύει την ενέργεια σε κωνοειδές σχήμα με ραδιοσυχνότητες που παράγουν μεγαλύτερη θερμική διέγερση, παρέχοντας τα εξής πλεονεκτήματα:


Δεν αποφλοιώνει την επιδερμίδα και έτσι εφαρμόζεται όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμη και το καλοκαίρι,
ενδείκνυται για όλους τους τύπους δέρματος, δεν χρειάζεται ιδιαιτερη φροντίδα μετά τη θεραπεία,
και δεν εμποδίζει τη χρήση make-up μετά τη θεραπεία.
Η αποθεραπεία είναι βραχύχρονη και δεν υπάρχει τον κίνδυνος υπερμελάγχρωσης.
Οι απαιτούμενες συνεδρίες είναι κατά μέσο όρο δύο ή τρεις, με μεσοδιαστήματα τουλάχιστον 4-6 εβδομάδων.
Η χρήση ατομικής αποσπώμενης κεφαλής ανα ασθενή, διασφαλίζει την υγιεινή.


Το Σύστημα Κλασματικών Ραδιοσυχνοτήτων RF, δρα σε βάθος, χωρίς να επηρεάζει την επιφάνεια του δέρματος, και ενεργοποιεί τα απαιτούμενα συστατικά που αναπλάθουν το δέρμα, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο θεραπείας και αποθεραπείας.
Εφαρμόζεται ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου και τη μορφολογία των ατροφικών ουλών ακμής, σε περιορισμένο αριθμό συνεδριών.
Για το λόγο αυτό συνιστά την πιο σύγχρονη και τη λιγότερο επώδυνη μέθοδο που διαθέτει η επεμβατική δερματολογία για την αντιμετώπιση των ατροφικών ουλών ακμής, ανεξάρτητα από τον τύπο τους.[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X