Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Γαστρεντερολογία / Ο σύζυγος μου πάσχει από κίρρωση του ήπατος λόγω αλκοόλ. Πόσο μπορεί να ζήσει ακόμη;
Ο σύζυγος μου πάσχει από κίρρωση του ήπατος λόγω αλκοόλ. Πόσο μπορεί να ζήσει ακόμη; thumbnail

Λίζα, 45 ετών

Ο σύζυγος μου πάσχει από κίρρωση του ήπατος λόγω αλκοόλ. Πόσο μπορεί να ζήσει ακόμη;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Λίζα Φ.

 

Ο σύζυγος μου πάσχει από κίρρωση του ήπατος λόγω αλκοόλ. Τώρα έχει σταματήσει εντελώς να πίνει, επειδή φοβήθηκε ότι θα πεθάνει. Πόσο μπορεί να ζήσει ακόμη; 

Απαντάει ο Γαστρεντερολόγος Απόστολος ΠουλάκηςΤο αλκοόλ αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα αίτια κίρρωσης του ήπατος στο Δυτικό κόσμο. Καθημερινή κατανάλωση πάνω από 40gr αλκοόλης για τους άντρες και 20gr για τις γυναίκες(δηλ. 2-3 ποτήρια κρασί) σε βάθος 10ετίας αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα αλκοολικής ηπατοπάθειας. Βέβαια από τους μακροχρόνιους χρήστες αιθανόλης μόνο ένα ποσοστό 10-35% αναπτύσσει λιπώδες ήπαρ και εξ αυτών μόνο 8-20% κάνουν κίρρωση.

 Η επιβίωση των κιρρωτικών ασθενών είναι μικρότερη του γενικού πληθυσμού αλλά εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Σε αντιρροπούμενη κίρρωση η 5ετής επιβίωση για όσους απέχουν σταθερά και πλήρως από το αλκοόλ μπορεί να φτάσει το 90%. Αν όμως ο πάσχων συνεχίζει την κατανάλωση το ποσοστό αυτό πέφτει κάτω από 30%.

Τονίζω όμως πως αυτά τα νούμερα είναι στατιστικά. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την εξατομικευμένη πρόγνωση όπως ο βαθμός της ηπατικής ανεπάρκειας, η ύπαρξη οισοφαγικών κιρσών και η αιμορραγία αυτών που μπορεί να αποβεί άμεσα μοιραία, οι λοιμώξεις, η ύπαρξη ασκίτη, συνοδά νοσήματα, η πιθανή ανάπτυξη ηπατοκυτταρικού καρκινώματος κ.α. Γι΄αυτό έχει σημασία η σωστή και τακτική παρακολούθηση από ειδικό με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων και των επιπλοκών που θα ανακύψουν στην πορεία της νόσου.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X