Ο Σάρας των τίτλων, της Μις Κόσμος και της Άννας

Ανακοίνωσε την απόφασή του να σταματήσει να παίζει μπάσκετ. Ίσως γίνει προπονητής αλλά αν κατατκήσει κι άλλους τίτλους σίγουρα δεν θα ξέρει που να βάλει τα τρόπαια.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους γεννήθηκε στο Κάουνας. Έχει υψος 1.93 και αγωνιζόταν ως πλέι μέικερ. Πρόκειται για τον πιο πετυχημένο ίσως Λιθουανό παίκτη της εποχής του με σπουδαία καριέρα και ατομικές διακρίσεις με αποκορύφωμα τα τρία συνεχόμενα Τριπλ Κράουν 2003, 2004, 2005 αλλά και αυτό με τον Παναθηναϊκό το 2009.

Ο Λίνας και η Ρίτα Γιασικεβίτσιους έφεραν στον κόσμο τον Σάρας στις 5 Μαρτίου του 1976. Ο Λιθουανός γκαρντ έφυγε από την πατρίδα του σε μικρή ηλικία για τις ΗΠΑ, προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα του Solanco High School της Πενσιλβάνια. Η «αμερικανική παιδεία» τον βοήθησε πολύ στην καριέρα του, ενώ έμεινε στο κολέγιο Μέριλαντ για τέσσερα χρόνια. Στα αξιόλογα της καριέρας του συγκαταλέγεται το γεγονός πως προτού «μεταπηδήσει» στο NCAA είχε προλάβει να κατακτήσει το πρώτο του τρόπαιο, καθώς το καλοκαίρι του 1994 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων με την Εθνική Λιθουανίας.

Στο χρονικό διάστημα που παρέμεινε στο Μέριλαντ προκρίθηκε τέσσερις περιόδους (σε ισάριθμες συμμετοχές) στο NCAA Tournament και έγινε ένας από τους οκτώ παίκτες στην ιστορία του κολεγίου που το έχουν πετύχει αυτό. Μάλιστα, ο «Σάρας» ολοκλήρωσε την καριέρα του ως τρίτος παίκτης στην ιστορία του Μέριλαντ σε εύστοχα τρίποντα πετυχαίνοντας 136 σε 363 προσπάθειες που αποτελεί επίσης ένα από τα μεγαλύτερα νούμερα.

Οχι από το ΝΒΑ
Το 1998 δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ του ΝΒΑ και έτσι επέστρεψε στη Λιθουανία για να αγωνιστεί στη Λίετουβος Ρίτας και την επόμενη σεζόν στην Ολύμπια Λιουμπλιάνας στη Σλοβενία.
Το 2000 τον απέκτησε η Μπαρτσελόνα με την οποία κατέκτησε την Ευρωλίγκα, 2 πρωταθλήματα Ισπανίας και 2 κύπελλα Ισπανίας. Τρία χρόνια αγότερα ήταν η σειρά της Μακάμπι Τελ Αβίβ με την οποία κατέκτησε όποιο τίτλο διεκδίκησε. Σε 2 χρόνια κατέκτησε 2 φορές την Ευρωλίγκα, 2 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα.
Μετά από όλα αυτά επόμενος στόχος του ήταν η καταξίωση στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου το ΝΒΑ όπου αγωνίστηκε και δύο χρόνια στους Ιντιάνα Πέισερς και στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

Ο Σάρας του Παναθηναϊκού
Το φθινόπωρο του 2007 έγινε και επίσημα μέλος της ομάδας του Παναθηναϊκού σε μία μεταγραφή που εξελίχθηκε σε σίριαλ. Μάλιστα ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε σχεδόν μέσα από τα χέρια του αιωνίου αντιπάλου Ολυμπιακού. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2007 ο ΠΑΟ ανακοίνωσε το διετές συμβόλαιο με τον παίκτη και περίπου 2.500 φίλοι της ομάδας βρέθηκαν στο γήπεδο για να τον υποδεχθούν. Ο Σάρας αγωνίστηκε στους «πράσινους» έως το 2010 και έφτασε στην κατάκτηση τριών Πρωταθλημάτων, δύο Κυπέλλων και ενός Ευρωπαϊκού τροπαίου το 2009 στο Βερολίνο. Το 2009 έκανε ακόμα ένα Triple Crown και έγινε ο μπασκετμπολίστας που πήρε την Ευρωλίγκα με τρίτη διαφορετική ομάδα, επίδοση που μόνο αυτός έχει καταφέρει…
Το 2010 επέστρεψε για λίγο στην Λιέτουβος Ρίτας και συνέχισε στην Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, με την οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο στην Τουρκία το 2011. Το 2011 πήγε και πάλι στον Παναθηναϊκό για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του κυπέλλου. Το 2012 επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα στην οποία πήρε το κύπελλο Ισπανίας. Πέρυσι αγωνίστηκε στην πατρίδα του με τη Ζαλγκίρις Κάουνας και αφού κατέκτησε το Πρωτάθλημα Λιθουανίας πήρε την απόφαση να σταματήσει το μπάσκετ.

Η Εθνική ομάδα
Το 2000 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την ομάδα της Λιθουανίας. Το 2003 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας. Το 2007 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας.

Η Μις κόσμος και η Άννα
Εκτός γηπέδων, ο Σάρας ήταν και παραμένει ένας μεγάλος σταρ. Το 2006 παντρεύτηκε την Λινόρ Αμπαργκίλ, εστεμμένη Μις Κόσμος, με την οποία χώρισαν το 2008. Τότε γνώρισε στην Ελλάδα την Αννα Δούκα με την οποία παντρεύτηκαν το 2010 και απέκτησε μια κόρη και έναν γιο.

Σχετικά άρθρα