Τσιμπολογήματα: Η ανάγκη να αισθανθούμε καλύτερα

<p>Οι αντικρουόμενες θεωρίες για υγιεινή διατροφή καθώς και η τεράστια</p>
<p>εμπορευματοποίηση της διαιτολογίας και της διατροφής προκαλούν σύγχυση και</p>
<p>αμηχανία. Τι είναι, τελικά, ωφέλιμο και τι βλαβερό;</p>
<p>Τα τελευταία χρόνια έχουμε πια όλοι συνειδητοποιήσει ότι η υπερβολική κατανάλωση</p>
<p>κόκκινου κρέατος βλάπτει. Η αντικατάστασή του, όμως, με ψάρια ή πουλερικά δεν</p>
<p>αποτελεί την καρδιά της υγιεινής διατροφής, δεδομένου ότι εξακολουθούμε να</p>
<p>παραμελούμε τα φρούτα και τα λαχανικά, για τα οποία η επιστημονική κοινότητα έχει</p>
<p>πλέον πειστεί ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και από καρδιακές παθήσεις.</p>
<p>Σύμφωνα με τη θεωρία, οι ελεύθερες ρίζες -στοιχεία οξυγόνου που δημιουργούνται κατά</p>
<p>τον φυσιολογικό μεταβολισμό- μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα, ανοίγοντας τον</p>
<p>δρόμο και στην αρτηριοσκλήρωση και στον καρκίνο. Η καλύτερη άμυνα του οργανισμού</p>
<p>είναι τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα λαχανικά, τα φρούτα και</p>
<p>τα όσπρια (το σελήνιο, η βιταμίνη C και E, καθώς και η βήτα καροτίνη που μετατρέπεται</p>
<p>σε βιταμίνη Α μέσα στον οργανισμό). Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες</p>
<p>ρίζες και προστατεύουν τον οργανισμό έναντι των ασθενειών, δικαιώνοντας κατ’ αρχάς</p>
<p>τις γιαγιάδες μας, τις μανάδες μας και τα τελευταία 20 χρόνια την επίσημη επιστήμη της</p>
<p>Διατροφής και Διαιτολογίας.</p>
<p>Τελικά, είμαστε ό,τι τρώμε, είτε το πιστεύουμε είτε όχι. Οι υπέρβαροι άνθρωποι</p>
<p>κατηγορούν τους αδένες, τα γονίδιά τους, τις ορμόνες, τον αργό μεταβολισμό για τα</p>
<p>περιττά τους κιλά. Η απλή αλήθεια, όμως, είναι ότι τρώνε πάρα πολύ. Τι τους ωθεί στην</p>
<p>πολυφαγία, στο διαρκές τσιμπολόγημα, στις εξάρσεις διατροφής; Η απάντηση είναι: η</p>
<p>ανάγκη τους να αισθανθούν καλύτερα, να καταπολεμήσουν τον όποιο βαθύ εσωτερικό</p>
<p>πόνο. Τα υπερφαγικά επεισόδια γίνονται ακριβώς για τον ίδιο λόγο για τον οποίο οι</p>
<p>αλκοολικοί πίνουν και οι τζογαδόροι στοιχηματίζουν.</p>
<p>Οι περισσότεροι υπέρβαροι θα πουν στον διατροφολόγο τους ότι δεν τρώνε σχεδόν τίποτα</p>
<p>και είναι πεπεισμένοι για αυτό. Η αλήθεια είναι ότι τρώνε πολύ, μπορεί όχι δημοσία,</p>
<p>αλλά κρυφά, ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνουν. Αν αθροίσουμε τις θερμίδες των</p>
<p>καταναλισκόμενων ποσοτήτων τροφής μιας ημέρας, θα συναντήσουμε τεράστιους</p>
<p>αριθμούς και οι περισσότεροι δεν το υποπτεύονται καν.</p>
<p>Από την άλλη, υγιεινή διατροφή ή δίαιτα για απώλεια βάρους δεν σημαίνει ότι το γεύμα</p>
<p>θα πρέπει να αποτελείται από στήθος κοτόπουλου, δύο κουταλιές ρύζι και τρία φύλλα</p>
<p>μαρούλι. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι μια εντελώς νέα διατροφή αλλά ένας εντελώς νέος</p>
<p>τρόπος σκέψης απέναντι στο φαγητό. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια συνιστούν</p>
<p>πάντα σωστές επιλογές.</p>
<p>Το ιδανικό πιάτο είναι εκείνο στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το ρύζι ή το ζυμαρικό ή τα</p>
<p>φασόλια και όπου το κρέας παίρνει τη θέση της γαρνιτούρας, είναι απλώς το καρύκευμα.</p>
<p>Το ιδανικό γεύμα είναι εκείνο που ξεκινάμε με τουλάχιστον δέκα μπουκιές λαχανικών</p>
<p>(σαλάτα χωρίς την παγίδα του «ντρέσινγκ») και μετά εναλλάσσονται μια μπουκιά φαγητό-</p>
<p>μια μπουκιά σαλάτα. Στη χειρότερη περίπτωση, τα γεύματα πρέπει να αποτελούνται από</p>
<p>άπαχα κρέατα ή ψάρια.</p>
<p>Ένα διαιτολόγιο πρέπει να απαρτίζεται από φτωχά σε λιπαρές ουσίες τρόφιμα και να είναι</p>
<p>πλούσιο σε φυτικές ίνες, που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, και</p>
<p>επίσης φτωχό σε χοληστερίνη. Έτσι, θα προσφέρει στον οργανισμό αρκετό ασβέστιο. Ένα</p>
<p>ποτήρι γάλα και 150 γραμμάρια ψάρι με λίγο αρακά καλύπτουν τις πρωτεϊνικές ανάγκες</p>
<p>του οργανισμού για μία ημέρα. Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι όσο περισσότερες</p>
<p>πρωτεΐνες περιέχει το διαιτολόγιο, τόσο περισσότερο ασβέστιο αποβάλλεται από τον</p>
<p>οργανισμό με τα ούρα. Αυτό εξηγεί γιατί χώρες με μεγάλη κατανάλωση πρωτεϊνών (Η.Π.Α.)</p>
<p>έχουν επίσης και μεγάλα ποσοστά οστεοπόρωσης.</p>
<p>Τελικά, θα πρέπει να ξεχάσουμε για πάντα τις τηγανητές πατάτες, τα παγωτά και τα γλυκά;</p>
<p>Η απάντηση είναι αναμενόμενη: αν το διαιτολόγιο είναι φτωχό σε λιπαρές ουσίες, μια</p>
<p>μερίδα πατάτες τηγανητές ή ένα παγωτό, πού και πού, δεν βλάπτουν. Οδηγός είναι πάντα η</p>
<p>κοινή λογική.</p>
<p>Το άρθρο υπογράφει ο Β. Παπουτσόπουλος</p>
<p>Διαιτολόγος-Διατροφολόγος</p>
<p>Tech Edu Institute – ATEI Θεσσαλονίκης</p>
<p>επιστημονικος συνεργάτης του</p>
<p>Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών</p>
<p><a href="http://www.andrologia.gr">www.andrologia.gr</a> </p>

Σχετικά άρθρα