Έναρξη με…. Ελληνικά όνειρα

Αύριο στις 11.04 ώρα Ελλάδος αρχίζει το 22ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου με τα δυο  προκριματικά γκρουπ της σφαιροβολίας ανδρών χωρίς Ελληνική συμμετοχή. ενώ στις 11.30 θα διενεργηθεί σε δυο γκρουπ το αγώνισμα του  του άλματος Επι-κοντώ γυναικών  με την συμμετοχή της Κατερίνα Στεφανίδη στο πρώτο γκρουπ και της Νικόλ Κυριακοπούλου στο δεύτερο (γκρουπ).

Η αρχική σκέψη των δυο αθλητρών μας είναι η είσοδος τους στον τελικό του αγωνίσματος και απώτερος σκοπός η διάκριση. Το όριο πρόκρισης στο Επι-κοντώ Γυναικών είναι 4,50μ. η οι δώδεκα πρώτες αθλήτριες (πιθανότερο σενάριο).

Με βάση τις επιδόσεις των 29 αθλητριών και των δύο προκριματικών γκρουπ του Επι-κοντώ η Στεφανίδη βρίσκεται στην πρώτη θέση με φετεινή επίδοση 4,71μ. και η Κυριακοπούλου στην τρίτη με 4,63μ.

Η Μαρία Γάτου (11.44 φετεινή επίδοση) αγωνίζεται στις 12.42 στην πρώτη προκριματική σειρά των 100μ, και στην τέταρτη σειρά του ιδίου αγωνίσματος η 33χρόνη Γεωργία Κοκλώνη με 11.41 φετεινή επίδοση. Στον δεύτερο γύρο θα προκριθούν οι τέσσερις πρώτες έκαστης σειράς και οι τέσσερις αθλήτριες με τους ισάριθμους καλύτερους χρόνους από όλες τις προκριματικές σειρές. Οι δύο Ελληνίδες σπρίντερ θα έχουν δύσκολο έργο ωστόσο υπό ιδανικές συνθήκες δεν απίθανη η πρόκριση τους στον δεύτερο γύρο του αγωνίσματος.

Ο Δημήτρης Τσιάμης ρίχνεται στην ‘’μάχη’’ του τριπλούν στις 14.12 αγωνιζόμενος στο πρώτο προκριματικό γκρουπ, έχοντας φετεινή καλύτερη επίδοση 16,75μ. Το όριο πρόκρισης στο αγώνισμα είναι 16,65μ. η οι δώδεκα πρώτοι και από τα δυο γκρουπ ,με δεδομένο ότι πιθανότα το όριο θα πέσει ο 32χρόνος αθλητής μας έχει την δυνατότητα  να προκριθεί στον τελικό, αρκεί να βρεθεί σε καλή ημέρα.

Η Ελισάβετ Πεσιρίδου αγωνίζεται στην 4η προκριματική σειρά των 100μ. με εμπόδια έχοντας φετεινή επίδοση 13.38. Στον δεύτερο γύρο του αγωνίσματος θα προκριθούν απευθείας οι τρεις πρώτες έκαστης σειράς και ακολούθως οι τέσσερις πρώτες αθλήτριες από όλες τις προκριματικές σειρές. Με την Ελληνίδα εμποδίστρια να εμφανίζεται να έχει λιγοστές ελπίδες πρόκρισης.

Ο Γιώργος Τρέμος θα αγωνιστεί  στις 18.15 στο πρώτο από τα δυο προκριματικά γκρουπ της Δισκοβολίας έχοντας φετεινή επίδοση 63μ. Στον τελικό της Δισκοβολίας ανδρών θα προκριθούν όσοι υπερβούν το όριο των 64μ,. η οι δώδεκα πρώτοι από αμφότερα τα γκρουπ. Για να είναι στους δώδεκα του τελικού ο Τρέμος πρέπει να ρίξει τουλάχιστον 61,50μ. με δεδομένο ότι το όριο αναμένεται να ‘’υποχωρήσει’’ σε αυτό το επίπεδο. Σίγουρα το έργο του 25χρόνου ρίπτη θα είναι δύσκολο αλλά υπο προϋποθέσεις μπορεί να το επιτύχει.

Ο Μάκης Στεργιούλης λαμβάνει μέρος στην πρώτη προκριματική σειρά των 100μ. στις 19.25 ,έχοντας φετεινή επίδοση 10.22 και για να προκριθεί στον δεύτερο γύρο πρέπει να είναι στους πρώτους τέσσερις της σειράς του η να στους τέσσερις σπρίντερ με τις ισάριθμες καλύτερες επιδόσεις και από τα πέντε προκριματικά γκρουπ. Ο Στεργιούλης μπορεί να περάσει στον δεύτερο γύρο αρκεί να επιδείξει την αρμόζουσα συνέπεια.

Τελευταία (με βάση την ώρα συμμετοχής) αθλητρια  μας η οποία θα αγωνιστεί την πρώτη ημέρα των αγώνων είναι Ευθυμία Κολοκυθά, η οποία συμμετέχει στο δεύτερο προκριματικό γκρουπ του μήκους Γυναικών με φετεινή επίδοση 6.61μ. Το όριο πρόκρισης στον τελικό του αγωνίσματος είναι 6,65μ. η οι δώδεκα πρώτες και από τα δυο προκριματικά γκρουπ.  Η Ελληνίδα άλτρια δύναται να προκριθεί στον τελικό με μια καλή εμφάνιση με δεδομένο ότι το όριο πρόκρισης σίγουρα θα είναι κάτω από τα 6,60μ.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει κατακτήσει 19 μετάλλια στην 80χρόνη πορεία του θεσμού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου Ανδρών-Γυναικών το οποίο είχε διοργανωθεί για πρώτη φορά το 1934 στο Τορίνο, η αντιπροσωπευτική ομάδα προσδοκά όχι αδίκως να εισέλθει στην χωρία των κρατών τα οποία έθεσαν στις προθήκες τους τουλάχιστον δυο δεκάδες μεταλλίων.

Το ρητορικό ερώτημα είναι εάν και κατά πόσον είναι εφικτό κάτι τέτοιο ,η απάντηση είναι σαφής με βάση της δυσχερείς καιρικές συνθήκες οι οποίες θα επικρατούν καθ’ όλη την διάρκεια των Αγώνων, καιρικά φαινόμενα τα οποία κατά  βάση πλήτουν τις Χώρες της νότιας ‘’λεκάνης’’ της Μεσογείου οι επιπτώσεις αναμένεται να αφήσουν το αποτύπωμα τους και στην συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών ,χωρίς ωστόσο το προαναφερθέν δεδομένο να στερεί την δυνατότητα από ορισμένους κορυφαίους αθλητές μας να διαπρέψουν η και να κατακτήσουν μετάλλια.

Η πρόκριση στον τελικό αποτελεί αναντίρρητα βασική προτεραιότητα για ουκ ολίγους  Έλληνες αθλητές και ακολούθως θα επαναπροσδιορσθεί ο τελικός στόχος εκάστου αθλητή.

Με βάση τις δυνατότητες των αθλητών μας , την σημερινή αγωνιστική τους κατάσταση αλλά και το πως θα είναι έκαστος αθλητής την στιγμή της πραγματοποίησης του αγωνίσματος στο οποίο θα συμμετέχει ,θα κριθεί η διάκριση η μη όλων των Ελλήνων αθλητών οι οποίοι έχουν ως πρώτιστο μέλημα να είναι κοντά  η και να ξεπεράσουν τις φετεινές τους επιδόσεις.

Με βάση την εμφάνιση της τρέχουσας χρονιάς αλλά και τις δυνατότητες όλων των αθλητών μας ,υποψήφιοι για την κατάκτηση ενός μεταλλίου (πάντα) υπό τις ιδανικές προαναφερεθέσες συνθήκες είναι : η Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοπούλου στο Επι-κοντώ γυναικών ,ο Λούης Τσάτουμας στο μήκος Ανδρών και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του κλειστού στίβου στο Σόποτ Επικοντιστής Κώστας Φιλλιπίδης.  Ίδωμεν.

Αξίζει αναμοχλεύοντας τον περίλαμπρο θεσμό των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων στίβου να αναφερθούμε και στα μετάλλια τα οποία  έλαβαν οι Έλληνες αθλητές από την έναρξη των Αγώνων το 1934 (Τορίνο) μέχρι και το 2012 οπότε έλαβε χώρα στην Βαρκελώνη το 21ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου Ανδρών-Γυναικών.

19 συνολικά μετάλλια κέρδισαν οι Έλληνες αθλητές εκ των οποίων τα επτά ήταν χρυσά, τα 3 αργυρά και εννέα χάλκινα.

Το 2002 η Ελληνική ομάδα πραγματοποίησε την κορυφαία εμφάνιση στην Ιστορία του θεσμού ενθυλακώνοντας έξι μετάλλια ,4 χρυσά και 2 χάλκινα.     

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο κέρδισε η Ελλάδα το 1982 όταν η Άννα Βετρούλη πρώτευσε στον ακοντισμό με βολή 70,02μ., ενώ το πρώτο μετάλλιο χρώματος αργυρού έλαβε στα 400μ. με εμπόδια ο Χρήστος Μάντικας στο Πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Τορίνο το 1934, όταν ο Έλληνας χαμηλοεμποδιστής ‘’κάλυψε’’ την απόσταση σε 54.9.

Αναλυτικά τα 19 μετάλλια των Ελλήνων στα 21 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ανδρών-Γυναικών είναι τα εξής :

ΧΡΥΣΑ (7)
Αννα Βερούλη 1982 Αθήνα Ακοντισμός (70,02 μ.)                                                                                         Όλγα Βασδέκη 1998 Βουδαπέστη Τριπλούν (14,55 μ.)
Κώστας Κεντέρης 2002 Μόναχο 200 μ. (19.85)
Κατερίνα Θάνου 2002 Μόναχο 100 μ. (11.10)
Μιρέλα Μανιάνι 2002 Μόναχο Ακοντισμός (67.47μ)
Κατερίνα Βόγγολη 2002 Μόναχο Δισκοβολία (64.31μ)                                                                                   Περικλής Ιακωβάκης 2006 Γκέτεμποργκ 400μ εμπ. (48.46)

Σχετικά άρθρα