Αντιμετώπισε τη δυσκοιλιότητα με 5 απλές, καθημερινές συνήθειες

Αντιμετωπίζω τη δυσκοιλιότητα εδώ και πολλά χρόνια. Αν και έχω βάλει τη γυμναστική στη ζωή μου και έχω δοκιμάσει πολλά παρασκευάσματα, δεν έχω δει βελτίωση.

Θα ήθελα να με συμβουλέψετε τι κάνει να πίνω για να βοηθηθώ και να μου προτείνατε κάτι καλύτερο.

Στο ερώτημά σας απαντά ο γαστρεντερολόγος Απόστολος Πουλάκης

Η γυμναστική (χωρίς ακρότητες φυσικά!) είναι μια επιλογή από την οποία θα βγείτε κερδισμένη συνολικά τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μελλοντικά. Σε ό,τι αφορά στο πεπτικό, η γυμναστική βοηθά κατά πολλούς στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου αν και αυτό δεν έχει πιστοποιηθεί από μεγάλες τυχαιοποιημένες έρευνες.

Πρέπει όμως, σε ατομικό επίπεδο να προσαρμόσουμε το σώμα στις νέες απαιτήσει. Έτσι, ξεκινώντας γυμναστική εδώ και 2 μήνες, όπως λέτε, μην παραλείπετε την ενυδάτωσή σας. Η μικρή έστω αφυδάτωση πιθανά να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των κενώσεων, επιδεινώνοντας τη δυσκοιλιότητα.

Οι απλές, καθημερινές συνήθειες κάνουν τη διαφορά

Σκοπός είναι να είστε καλά και υγιής χωρίς να χρειάζεστε φάρμακα. Αναρωτηθείτε, μήπως ο τρόπος ζωής σας και η διατροφή σας παράγοντες που προκαλούν ή επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ας έχετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φρούτα και να πίνετε πολλά υγρά.

Το πρωινό είναι όντως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Πάρτε σωστό πρωινό με επίσκεψη στην τουαλέτα 5 – 10 λεπτά μετά για να εκμεταλλευτούμε το γαστροκολικό αντανακλαστικό. Καθίστε εκεί 3 – 5 λεπτά όχι παραπάνω ακόμα και αν δεν έχετε τη θέληση για κένωση.

Αν λαμβάνετε φάρμακα για άλλους λόγους, συζητείστε με τον ιατρό σας το ενδεχόμενο να είναι υπεύθυνο κάποιο από αυτά για δυσκοιλιότητα. Το επιθυμητό είναι να καταστεί κανείς ελεύθερος φαρμάκων ή τουλάχιστον να τα χρειάζεται για μικρές περιόδους μέσα στο έτος.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σπαστική κολίτιδα: 4 συμβουλές ώστε να είσαι σε ισορροπία με το σώμα σου

Δυσκοιλιότητα νηπίου: «Όταν τη βάζω να κάνει κακά στο γιογιό, πονάει και κλαίει»

Δυσκοιλιότητα: Πού οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσεις

Σχετικά άρθρα