Τα ψάρια και τα θαλασσινά στο ψυγείο. Ποια είναι η συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης τους;

<div>
<h1> </h1>
</div>
<div>
<div>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Ψάρια</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα φρέσκα ψάρια διατηρούνται στο ψυγείο και είναι ασφαλή για κατανάλωση για 48 ώρες στο ψυγείο σας ή στον πάγο, αφού έχετε λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Θα πρέπει να αποθηκεύστε τα νωπά ψάρια εντός της αρχικής τους συσκευασίας στο ψυχρότερο σηµείο του ψυγείου ή στο συρτάρι συντηρήσεως του κρέατος και να µην τα στριµώχνετε µαζί µε άλλα τρόφιµα, διότι ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω από τα ψάρια. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να είστε σίγουροι ότι τα ψάρια είναι φρέσκα είναι να τα πιάσετε μόνοι σας. Εάν όμως αγοράσετε τα ψάρια, δεν θα είστε σε θέση να γνωρίζετε πόσο φρέσκα είναι.</span></p>
</div>
<div>
<p><span style="font-size: small;">Γι αυτό, παρατηρείστε το ψάρι να έχει καθαρά και λαμπερά μάτια και όχι θαμπά, ελέγξτε τα βράγχια να είναι κόκκινα χωρίς βλέννες, το δέρμα του να είναι γυαλιστερό και να έχει ζωηρό χρώμα. Αν δεν καταναλώσετε το ψάρι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να τα καταψύξετε συσκευασμένα σε σακούλα πολυαιθυλενίου ή αλουμινόχαρτο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Απόψυξη κατεψυγμένων ψαριών</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Για να ξεπαγώσετε κατεψυγμένα ψάρια, τοποθετήστε τα στο ψυγείο όλο το βράδυ. Αυτό θα επιτρέψει στο ψάρι να αποψυχθεί σταδιακά και θα το αποτρέψει από το να χαλάσει. Μια εναλλακτική μέθοδος για την απόψυξη των ψαριών είναι να τοποθετήστε τα ψάρια σε μια πλαστική σακούλα και να βυθίσετε σε κρύο νερό μέχρι να αποψυχθούν. Όταν αποψυχτούν τελείως κρατήστε το ψάρι στο ψυγείο για όχι περισσότερο από δύο ημέρες πριν το μαγειρέψετε.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης ψαριών</strong></span></p>
<table>
<tbody>
<tr>
<td><span style="font-size: small;"><strong>Προϊόν </strong></span></td>
<td><span style="font-size: small;"><strong>Ψύξη (4,5°C)</strong></span></td>
<td><span style="font-size: small;"><strong>Κατάψυξη (-18°C)</strong></span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Ψάρι νωπό, άπαχο</span></td>
<td><span style="font-size: small;">1-2 ημέρες</span></td>
<td><span style="font-size: small;">4-6 μήνες</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Ψάρι νωπό, λιπαρό</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Την ίδια ημέρα ή 2-3 ημέρες</span></td>
<td><span style="font-size: small;">2-3 μήνες</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Ψάρι μαγειρεμένο</span></td>
<td><span style="font-size: small;">3-4 ημέρες </span></td>
<td><span style="font-size: small;">1 μήνας</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Ψάρι κατεψυγμένο</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Άμεση χρήση </span></td>
<td><span style="font-size: small;">3-6 μήνες</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Ψάρι ελαφρώς καπνιστό </span><br /><span style="font-size: small;">(π.χ. σολομός)</span></td>
<td><span style="font-size: small;">1-2 ημέρες </span></td>
<td><span style="font-size: small;">Δεν υποδεικνύεται, </span><br /><span style="font-size: small;">χάνει την ποιότητά του μετά 6 μήνες</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Ψάρι έντονα καπνιστό </span><br /><span style="font-size: small;">(π.χ.ρέγγες)</span></td>
<td><span style="font-size: small;">6-7 ημέρες</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Δεν υποδεικνύεται, </span><br /><span style="font-size: small;">χάνει την ποιότητά του μετά 6 μήνες</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Ψάρι ξηρό ή αλατισμένο</span></td>
<td><span style="font-size: small;">1 εβδομάδα</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Δεν υποδεικνύεται, </span><br /><span style="font-size: small;">χάνει την ποιότητά του μετά 6 μήνες</span></td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Θαλασσινά</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Όταν αγοράζετε θαλασσινά, τοποθετήστε τα στο ψυγείο αμέσως μόλις φθάσετε στο σπίτι. Συσκευάσατε τα θαλασσινά όπως μύδια, στρείδια, καβούρια ή καραβίδες σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία και καλύψτε το δοχείο με υγρό ύφασμα ή χαρτοπετσέτα Αποθηκεύσατε τα νωπά, καπνιστά ή παστεριωμένα ή θαλασσινά στους 0 με 3°C. Τα κατεψυγμένα θαλασσινά που είναι συσκευασμένα σε περιτυλιγμένους δίσκους θα πρέπει, πριν να τοποθετηθούν στον καταψύκτη, να συσκευάζονται σε πλαστικές, χάρτινες ή σακούλες αλουμινίου κατάλληλες για κατάψυξη. Η θερμοκρασία αποθηκεύσεως πρέπει να είναι –18°C ή παρακάτω.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης θαλασσινών</strong></span></p>
<table>
<tbody>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Προϊόν </strong></span></p>
</td>
<td><span style="font-size: small;"><strong>Ψύξη </strong></span></td>
<td><span style="font-size: small;"><strong>Κατάψυξη</strong></span></td>
</tr>
<tr>
<td colspan="3"><span style="font-size: small;"><strong>ΝΩΠΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ</strong></span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Καβούρια &amp; αστακοί ζωντανοί</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Την ίδια ημέρα</span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Δεν υποδεικνύεται</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Μύδια &amp; αχιβάδες ζωντανά</span></td>
<td><span style="font-size: small;">2-3 ημέρες</span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Δεν υποδεικνύεται</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Στρείδια ζωντανά</span></td>
<td><span style="font-size: small;">7-10 ημέρες</span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Δεν υποδεικνύεται</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Μύδια &amp; αχιβάδες χωρίς κέλυφος</span></td>
<td><span style="font-size: small;">1-2 ημέρες</span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">3-4 μήνες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Στρείδια χωρίς κέλυφος</span></td>
<td><span style="font-size: small;">5-7 ημέρες</span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">3-4 μήνες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Γαρίδες, κρέας κάβουρα</span></td>
<td><span style="font-size: small;">2-3 ημέρες</span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">4 μήνες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Χτένια</span></td>
<td><span style="font-size: small;">2-3 ημέρες</span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">3 μήνες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Καλαμάρια, νωπά</span></td>
<td><span style="font-size: small;">1 ημέρα</span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">3 μήνες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td colspan="3"><span style="font-size: small;"><strong>ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ</strong></span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Καβούρια</span></td>
<td><span style="font-size: small;">1-2 ημέρες</span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">3 μήνες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Γαρίδες</span></td>
<td><span style="font-size: small;">3-4 ημέρες</span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">2 μήνες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Ψάρια sticks, εμπορικά</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Δεν υποδεικνύεται</span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">18 μήνες</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Γαρίδες με επικάλυψη, εμπορικές</span></td>
<td><span style="font-size: small;">Δεν υποδεικνύεται</span></td>
<td><span style="font-size: small;">1 έτος</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;">Ψάρια, τεμάχια μαγειρεμένα</span></td>
<td><span style="font-size: small;">3-4 ημέρες</span></td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">3 μήνες</span></p>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</div>
</div>
<p> </p>
<p><span style="font-size: small;">Πηγή: Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)</span></p>

Σχετικά άρθρα