Τα αυγά, το γάλα, το βούτυρο και τα τυριά στο ψυγείο thumbnail
Όταν αγοράζετε αυγά καλό είναι να επιλέγετε αυτά που είναι σε χάρτινη συσκευασία, που αναφέρεται ο παραγωγός και αυτά που δεν είναι σπασμένα η λερωμένα.

Τα αυγά, το γάλα, το βούτυρο και τα τυριά στο ψυγείο


 

Αυγά

 


Όταν αγοράζετε αυγά καλό είναι να επιλέγετε αυτά που είναι σε χάρτινη συσκευασία, που αναφέρεται ο παραγωγός και αυτά που δεν είναι σπασμένα η λερωμένα. Τα αυγά διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι την ημερομηνία λήξης, στους 0 με 3°C στη συσκευασία πωλήσεως. Τα ολόκληρα αυγά με κέλυφος πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 3 έως 5 εβδομάδες, ενώ τα αυγά που έχουν βραστεί μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο επί 1 εβδομάδα. Καλό είναι να μην αποθηκεύεται ψημένα αυγά χωρίς κέλυφος στο ψυγείο όπως επίσης μην βάζετε στην κατάψυξη τα αυγά. Αν θέλετε να τα καταψύξετε, σπάστε τα και καταψύξετε υγρά ολόκληρα αυγά ή αφού ξεχωρίσετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Να χρησιμοποιείτε τα κατεψυγμένα αυγά εντός 1 έτους.
ΠΡΟΪΟΝ


ΨΥΞΗ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Αυγά νωπά με κέλυφος3 με 5 εβδομάδεςΜην καταψύχετεΑσπράδι αυγού νωπό2 με 4 ημέρες12 μήνεςΚρόκος αυγού νωπός2 με 4 ημέρεςΟι κρόκοι δεν καταψύχονται καλάΑυγά νωπά που καταψύχθηκαν τυχαία με το κέλυφοςΆμεση χρήση μετά την απόψυξηΔιατηρήστε τα κατεψυγμένα, 
αποψύξτε τα στο ψυγείοΑυγά, βρασμένα σφιχτά1 εβδομάδαΜην καταψύχετεΦαγητά που έγιναν με αυγά


3 με 4 ημέρες Μετά το μαγείρεμα ή ψήσιμο, 
2 με 3 μήνες 

Γαλακτοκομικά


Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ανήκουν στα ευπαθή τρόφιμα γι αυτό θα πρέπει αμέσως να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Το σωστό σημείο αποθήκευσης του, είναι στα δυο υψηλοτέρα ράφια του ψυγείου, και όχι στην πόρτα του ψυγείου όπως συνηθίζουμε οι περισσότεροι. Επειδή στην πόρτα του ψυγείου η ψύξη δεν είναι τόσο δυνατή (10-15°C) όσο στα υπόλοιπα μέρη του, εκεί τοποθετούνται τα προϊόντα μακράς διαρκείας π.χ. αναψυκτικά, μπίρες, χυμοί


Γάλα:


Το φρέσκο γάλα διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 μέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής και η διάρκεια συντήρησης που αναγράφεται στο προϊόν καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή. Το φρέσκο γάλα υψηλής παστερίωσης μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σχεδόν έναν μήνα εφόσον δεν θα έχει ανοιχτεί. Το γάλα μακράς διαρκείας διατηρείται εκτός ψυγείου πριν ανοιχτεί. Το εβαπορέ γάλα μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι το άνοιγμα του, όπου μετά διατηρείται στο ψυγείο.


Βούτυρο:


Το βούτυρο πρέπει να διατηρείται καλά κλεισμένο στη συσκευασία του μέσα στο ψυγείο, και δεν πρέπει να το αφήνουμε για πολύ χρόνο έξω από αυτό. Αν αλλάξει χρώμα, αρχίσει να μυρίζει και εμφανίσει μούχλα, είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 1-2 μήνες ενώ στον καταψύκτη έως 12 μήνες. Πριν καταψύξετε το βούτυρο, περιτυλίξετε την συσκευασία με αλουμινόχαρτο .


Τυριά


Αποθηκεύσατε το τυρί στην αρχική του συσκευασία μέχρι να ανοιχθεί. Μετά το άνοιγμα συσκευάστε το τυρί περιτυλίγοντάς το με αδιάβροχο υλικό, όπως αλουμινόχαρτο, ειδικό πλαστικό ή δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.


Tα συσκευασμένα τυριά όπως το κατίκι διατηρούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης τους ενώ αν τα αγοράζετε χύμα, μην τα κρατάτε πάνω από 10 ημέρες. Η φέτα χωρίς άλμη διατηρείτε για 1 εβδομάδα ενώ με την άλμη της για 15 ήμερες. Τα σκληρά τυριά όπως είναι το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα πρέπει να καταναλώνονται εντός 15 ημερών. Τέλος, τυριά όπως η μυζήθρα, το ανθότυρο και το µανούρι, αν είναι συσκευασµένα έχουν διάρκεια ζωής έως 6 ηµέρες µετά το άνοιγµα. 


Γάλα πλήρες ή αποβουτυρωμένο 
ή με αρωματικά παστεριωμένο, σφραγισμένοΈως 30 ημέρες ή 
κοιτάξτε την ημερομηνία λήξεως Γάλα πλήρες ή αποβουτυρωμένο 
ή με αρωματικά παστεριωμένο, ανοιγμένο5 ημέρεςΓάλα ζαχαρούχο και εβαπορέ, ανοιγμένο 1 εβδομάδαΚρέμα Μισή – Μισή, ανοιγμένη10 ημέρεςΚρέμα, κανονική ή ελαφριά, ανοιγμένη10 ημέρεςΚρέμα σαντιγί3 μήνες σε αεροζόλ
3 ημέρες παρασκευή από μίγμα Γιαούρτι, ανοιγμένο7 με 10 ημέρεςΓιαούρτι, σφραγισμένο, κατεψυγμένο6 εβδομάδεςΒούτυρο, ανοιγμένο1 με 2 μήνεςΒούτυρο, κατεψυγμένο12 μήνεςΜαργαρίνη, ανοιγμένη4 με 6 μήνεςΤυρί cottage, limburger, 
camembert, ανοιγμένο10 με 30 ημέρεςΣφραγισμένα3 με 6 μήνεςΑνοιγμένα3 με 4 εβδομάδες


 

2 εβδομάδεςΤυρί Ricotta, ανοιγμένο5 ημέρεςΕπαλείψεις τυριών1 μήναςΠαγωτόΚατάψυξη -18°C
2 με 3 εβδομάδες


  

Πηγή: Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου ΖΟυμπανέα (www.diatrofi.gr)

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X