Σούπερ πρεμιέρα για Γκιώνη στη Μπουντεσλίγκα

Κάθε αρχή και δύσκολη, όμως ο Παναγιώτης Γκιώνης είναι γεννημένος για τα δύσκολα και τα πήγε εξαιρετικά στο ντεμπούτο του με τη Μπορούσια Ντίσελντορφ. Για την 1η αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα οι πρωταθλητές Γερμανίας κατέβαλλαν στην κατάμεστη έδρα τους 3-0 την TTC Φρικενχάουζεν και ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του απλού συνέβαλε με νίκη 3-2 σετ εναντίον του σπουδαίου Ιάπωνα  Μαζατάκα Μοριζόνο. Διαχειρίστηκε το μικρό φυσιολογικό άγχος της πρώτης του εμφάνισης και μάλιστα έφτασε στην επικράτηση με εντυπωσιακή ανατροπή στο καθοριστικό 5ο σετ. Έχανε 0-6, το γύρισε σε 13-11 και γνώρισε την αποθέωση από το κοινό της ομάδας του!
 
Στο ματς, που μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο, η Μπορούσια ήταν το φαβορί, ειδικά από τη στιγμή, που η Φρικενχάουζεν παρατάχθηκε χωρίς τον πρώτο της παίκτη, τον Ιάπωνα Κόκι Νίουα, ο οποίος φιγουράρει στο νούμερο 15 της τρέχουσας παγκόσμιας κατάταξης. Ο Γκιώνης (Νο 22 στο διεθνές rankinglist) τοποθετήθηκε στη θέση 2 της ομάδας και κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει τον νεαρό εξελίξιμο Ιάπωνα Μαζατάκα Μοριζόνο (Νο 45). Μπήκε δυνατά και αφού πήρε στην παράταση το 1ο σετ έκανε αργότερα το 2-0 με καλύτερη απόδοση. Ακολούθησε πτώση, την οποία εκμεταλλεύτηκε ο αριστερόχειρας Ασιάτης. Αρχικά μείωσε εύκολα σε 1-2 και μετά επικράτησε στις λεπτομέρειες του 4ου σετ. Επιπλέον, έκανε φοβερή εκκίνηση στο «κόντρα» σετ, το τάιμ άουτ του Ολλανδού προπονητή της Μπορούσια Ντάνι Χάιστερ στο 0-3 δεν έφερε αποτέλεσμα και το σκορ εκτοξεύτηκε για τον φιλοξενούμενο στο 0-6. Σε εκείνο το σημείο όμως, ο Έλληνας πρωταθλητής …υπενθύμισε τη νοοτροπία νικητή και τη δυνατή του ψυχολογία. Έκανε τρομερή ανατροπή και πανηγύρισε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Ισοφάρισε άμεσα σε 7-7 και με υπέροχες forehand επιθέσεις προηγήθηκε 9-7. Αργότερα έχασε ματς μπολ στο 10-9 και το 11-10, αλλά δεν πτοήθηκε. Οι ποιοτικές άμυνες από το backhand και τα δυνατά spin από το forehand τού χάρισαν τη νίκη και το παρατεταμένο χειροκρότημα από τους εκατοντάδες φιλάθλους, οι οποίοι πήγαν και για χάρη του απόψε  στο ARAG Center Court. Τα σετ 12-10, 11-7, 3-11, 8-11 και 13-11.
 
«Δεν ένιωθα ψυχολογική πίεση στην αρχή παρά μόνο μετά το 3ο σετ όταν ο Ιάπωνας βελτιώθηκε και μείωσε το σκορ. Ίσως μετά το 2-0 να χαλάρωσα κάπως. Γενικά ένιωθα καλά πάντως κι ευτυχώς στο τέλος μού βγήκαν τα ρίσκο, άλλαξα λίγο την τακτική μου κι έφτασα στην ανατροπή από 0-6. Γίνονται αυτά. Δεν έπαιξα πολύ καλά, όμως στο ντεμπούτο μου αυτό που κοιτούσα βασικά ήταν να πάρω τη νίκη. Σιγά- σιγά θα βρω τα πατήματά μου, καθώς δεν έχω συνηθίσει ακόμα το νέο πλαστικό μπαλάκι, όπως και την αίθουσα στην έδρα μας», δήλωσε για το ντεμπούτο του ο Γκιώνης και στη συνέχεια έδειξε τον ενθουσιασμό του για την πολύ καλή οργάνωση του γερμανικού κλαμπ: «Όλα είναι πολύ όμορφα σε αυτές τις πρώτες ημέρες μου στο Ντίσελντορφ. Υπάρχει εξαιρετικό κλίμα, αλληλοσεβασμός και μάλιστα ο προπονητής συζητά μαζί μας πριν πάρει τις τελικές αποφάσεις. Το γυμναστήριο ήταν γεμάτο, είχε και δύο-τρεις Έλληνες και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ζεστή. Οι συνθήκες στο αθλητικό μας κέντρο είναι καταπληκτικές! Στα αποδυτήρια έχει ο κάθε αθλητής τον χώρο του με γραφείο, ντουλάπια κ.τ.λ. και αρκεί να σας πω ότι η πολυθρόνα είναι καλύτερη από αυτή, που έχω στο οδοντιατρείο»!
 
Για τον Μοριζόνο να σημειωθεί ότι είναι ικανότατος απέναντι στην άμυνα (καλύτερος από τον Νίουα), καθώς ανήκει στην ίδια γενιά με τον πολύ αξιόλογο συμπατριώτη του αμυντικό Μουραμάτσου και προπονείται συχνά μαζί του. Οι σημαντικότερες διακρίσεις του είναι ότι αναδείχτηκε νικητής του απλού στον τελικό του World Junior Circuit το 2013 και ήταν φιναλίστ στο διπλό ανδρών του πολωνικού WorldTour την ίδια χρονιά.
 
Στον πρώτο επί μέρους αγώνα ο Γερμανός ρέκορντμαν των ευρωπαϊκών τίτλων Τίμο Μπολ είχε επικρατήσει δύσκολα με 3-2 σετ του αριστερόχειρα Ρώσου Μιχάιλ Παΐκοφ και στον τελευταίο ο Πάτρικ Φρανζίσκα (που επίσης έκανε ντεμπούτο) επιβλήθηκε 3-0 σετ του Κινέζου Κιου Λιανγκ.
 
Οι άνθρωποι της Μπορούσια έδωσαν φυσικά και εορταστικό χαρακτήρα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, άλλωστε το κλαμπ προέρχεται από το νταμπλ της περασμένης σεζόν. Πριν από την έναρξη του ματς δύο σόουμαν ψυχαγωγούσαν για αρκετά λεπτά τους φιλάθλους, οι οποίοι χόρευαν υπό τους ήχους ρυθμικών κομματιών. Ακολούθησε το συνηθισμένο τελετουργικό για την παρουσίαση των ομάδων. Τα φώτα χαμήλωσαν και οι προβολείς έπεσαν στους αθλητές και τους προπονητές των δύο ομάδων, οι οποίοι έμπαιναν ένας-ένας στον αγωνιστικό χώρο. Στο τέλος έπαιξε ο εθνικός ύμνος της Γερμανίας.
 
ΑΥΡΙΟ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΥ
 
Από αύριο εξάλλου, ο Γκιώνης και τα υπόλοιπα στελέχη των εθνικών μας ομάδων βάζουν στη σκέψη τους και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σεπτεμβρίου, καθώς πραγματοποιείται η κλήρωση των γκρουπ. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα το μεσημέρι της Κυριακής στη Λισσαβώνα, η οποία θα φιλοξενήσει το ομαδικόevent από τις 24 έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Έχουν δηλώσει συμμετοχή 43 χώρες, 42 θα είναι στους άνδρες και 37 στις γυναίκες. Στους άνδρες η Ελλάδα βρίσκεται φυσικά στην 1η κατηγορία (τη λεγόμενηChampionship Division) και μάλιστα είναι 2ο φαβορί στα seeding της κλήρωσης χάρη στο ιστορικό ασημένιο μετάλλιο της περσινής χρονιάς στο Σβέσατ. Θα είναι επικεφαλής γκρουπ (όπως επίσης, η κάτοχος του τίτλου Γερμανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία) και οι υπόλοιπες 12 ομάδες της κατηγορίας είναι οι ακόλουθες: Σουηδία, Κροατία, Πορτογαλία, Γαλλία, Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία. Η εθνική γυναικών ανήκει και φέτος στη 2η κατηγορία (Challenge Division) όπου επίσης είναι 16 οι ομάδες. Έχει υποψήφιες αντιπάλους στα γκρουπ τις: Αγγλία, Κροατία, Σερβία, Σλοβακία (θα μπουν επικεφαλής στα ισάριθμα γκρουπ), Ιταλία, Σλοβενία, Ουαλία, Δανία, Βουλγαρία, Ελβετία, Εσθονία, Φιλανδία, Νορβηγία, Σκοτία και Αζερμπαϊτζάν.

Σχετικά άρθρα