bill gates1
lev radin / Shutterstock.com

Bill Gates: Το αντιπαθητικό παιδί-θαύμα που έγινε φιλάνθρωπος και πλένει τα πιάτα

Ο συνιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, Bill Gates, είναι καθολικά σεβαστός σήμερα ως ένας από τους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους.

Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι.

Η δημόσια προσωπικότητά του έχει υποστεί μια τεράστια μεταμόρφωση στα 39 χρόνια που υπάρχει η Microsoft, όπως σημειώνει το Business Insider. Αρχικά ήταν γνωστό ως ένα λαμπρό -αλλά- αντιπαθητικό «παιδί-θαύμα της τεχνολογίας». Στη συνέχεια, ως ένα λαμπρός, αλλά ευέξαπτος CEO. Ακόμα πιο μετά, ως αδίστακτος επιχειρηματίας που είχε μπει στο στόχαστρο του υπ. Δικαιοσύνης. Στη συνέχεια, ως οραματιστής τεχνολόγος με περιστασιακά ξεσπάσματα μέσω email, ενώ είχε το άγρυπνο μάτι του πάνω στον μετέπειτα CEO της Microsoft Steve Ballmer.

Και μόνο έπειτα από όλα αυτά που έκανε, μετατράπηκε σε… πλήρους απασχόλησης φιλάνθρωπο, βοηθώντας τα παιδιά του κόσμου να ξεφύγουν από αρρώστιες όπως η πολιομυελίτιδα, η ελονοσία,αλλά και από κοινωνικές μάστιγες όπως η φτώχεια και η κακή εκπαίδευση.

Έτσι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια, οι εργαζόμενοι της Microsoft και άλλοι που τον γνώρισαν στις πρώτες ημέρες έχουν πολλές ιστορίες γι ‘αυτόν.

Εδώ είναι οι καλύτερες:

 Brad Silverberg, SVP στο Microsoft 1990-1999

Λίγο μετά αφού εντάχθηκα στη Microsoft το 1990, ο Bill, εγώ και μερικοί άλλοι από την ομάδα πετούσαμε προς τη Νέα Υόρκη από το Σιάτλ, για συναντήσεις με τους πελάτες. Αυτό ήταν λίγο μετά την έναρξη των Windows 3.0. Αν και αυτό ήταν σχεδόν 25 χρόνια πριν, η Microsoft ήταν μια δημόσια, ευημερούσα επιχείρηση. Ωστόσο, η πολιτική της εταιρείας ήταν ότι όλοι πετούσαμε στην οικονομική θέση. Και ήταν εκεί ο Bill, να κάθεται σε ένα μεσαίο κάθισμα. Δεν είχε καμία σημασία για αυτόν! Πέρασε ολόκληρη την πτήση διαβάζοντας. Δεν ήταν τόσο καθολικά αναγνωρίσιμος όπως στη συνέχεια και έτσι δεν ήταν θέμα για αυτόν να πετά σε οικονομική θέση.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση, ένα νέο υπάλληλο της Microsoft, να βλέπει τον Bill να δίνει το παράδειγμα.

Σημείωση: Ο Gates δεν πετά στην οικονομική θέση πια. Έχει το δικό του αεροπλάνο και το αποκαλεί «ένοχη απόλαυση».


Joel Spolsky, εργάστηκε στην Microsoft από 1991-1993, όταν η εταιρεία είχ 5.000 εργαζομένους. (Έχει περίπου 110.000 εργαζόμενους σήμερα)

Δούλευε τον επανασχεδιασμό μιας εφαρμογής στο Excel που ονομαζόταν Macro και επέτρεπε να γράψουν προγράμματα για το Excel. Δημιούργησε κάτι που ονομάζεται Excel Basic, το οποίο τελικά έγινε η δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού Visual Basic.

Ο Spolsky εξήγησε:

«Σε εκείνες τις ημέρες κάναμε αυτές τις συναντήσεις που τις αποκαλούσαμε “ΒillΓ επιθεωρήσεις”. Ουσιαστικά κάθε σημαντικό πρόγραμμα περνούσε από την αξιολόγηση του Bill Gates…

Σε μία επιθεώρηση BillG ήρθε ένα άτομο από την ομάδα μου, που όλη του η δουλειά κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν να κάνει μια ακριβή καταμέτρηση του πόσες φορές ο Bill είπε ότι τη λέξη “F”. Όσες λιγότερες φορές ακουγόταν η λέξη είναι η f@ck, τόσο το καλύτερο.

”Τέσσερα”, ανακοίνωσε o καταμετρητής, και όλοι είπαν, “Ουάου, αυτό είναι το χαμηλότερο που μπορούμε να θυμηθούμε. Bill γίνεσαι ώριμος στα γηρατειά σου.” Ήταν, ξέρετε, 36 ετών.

Αργότερα μου το εξήγησαν. “Ο Bill δεν θέλει πραγματικά να επανεξετάσει το project σας, απλώς θέλει να βεβαιωθεί ότι το έχετε υπό έλεγχο. Η βασική του τακτική είναι να κάνει όλο και πιο δύσκολες ερωτήσεις μέχρι να παραδεχτείς ότι δεν ξέρεις, και τότε να μπορεί να σου φωνάζει γιατί είσαι απροετοίμαστος. Κανείς δεν ήταν σίγουρος τι θα συμβεί αν απαντήσει στο πιο δύσκολο ερώτημα, επειδή ποτέ δεν έχει συμβεί στο παρελθόν.

Ο Bill Gates ήταν εκπληκτικός τεχνικά…  Δεν ανακατευόταν στα λογισμικά, αν εμπιστευόταν τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά, αλλά δεν θα μπορούσες να τον κοροϊδέψεις ούτε για ένα λεπτό, γιατί ήταν ένας προγραμματιστής. Ένας πραγματικός, ενεργός, προγραμματιστής».

 Mary Jo Foley, διάσημη blogger για θέματα Microsoft

Eχει πάρει συνέντευξη από τον Bill Gates περίπου πέντε φορές μέχρι τώρα στην καριέρα της, συμπεριλαμβανομένης μιας συνέντευξης με τον John Dodge, όταν εργαζόντουσαν στο περιοδικό PC Week.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, ο Gates ενοχλημένος κλειδώθηκε στο μπάνιο. 

«Είναι μια αστεία ιστορία. Έκανα μια συνέντευξη με τον Gates στην Comdex (ένα τεράστιο συνέδριο υπολογιστών που διεξαγόταν τότε) με δύο άλλους δημοσιογράφους, που δουλεύαμε μαζί από το PC Week. Ο John Dodge ήταν εκεί. Το ύφος της συνέντευξης του John είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μου. Ηταν πραγματικά ένας βελονισμός για τον Gates με αφορμή κάτι ηλίθιο, όπως ο ορισμός της αγοράς.

Ο Gates γινόταν ολοένα και πιο έξαλλος. Σηκώθηκε, πήγε στο μπάνιο και δεν έβγαινε. Είπε, “εγώ δεν βγαίνω μέχρινα ακούσω τον John να απολογείται”. Έτσι ο John πήγε στην πόρτα και είπε, “λυπάμαι”. Έπειτα βγήκε και επέστρεψε ένας διαφορετικός Bill Gates. 

Ο Bill Gates άλλαξε πραγματικά όταν απόκτησε παιδιά. Συνήθιζε να είναι μία τυπική,σκληρή προσωπικότητα. Στη συνέχεια, έγινε ανθρώπινος. Όταν λέω σε κόσμο αυτές τις ιστορίες από τον παλιό καιρό, οι άνθρωποι αναρωτιούνται, “ο Bill Gates; Αλήθεια;”».

Το μυστικό του Bill όπως το αποκάλυψε ο… Gates

Πόσο ανθρώπινος έχει γίνει ο Gates; Μια από τις αγαπημένες ιστορίες του ίδιου μας το δείχνει. Είναι αυτό που είπε για τον εαυτό του κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου όταν ρωτήθηκε από τον συντονιστή του πάνελ::
  «Θα ήθελα απλώς να ξέρω, τι είναι κάτι που σας αρέσει να κάνετε και νομίζετε ότι κανείς δεν θα περίμενε από εσάς;».

Bill Gates: «Πλένω τα πιάτα κάθε βράδυ. Άλλοι προσφέρονται εθελοντικά, αλλά μου αρέσει ο τρόπος που το κάνω εγώ».

Πηγή: www.iefimerida.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X