«Θέλω να κάνω τατουάζ. Υπάρχει πιθανότητα να είμαι αλλεργική στο μαύρο μελάνι;»

Είμαι αλλεργική στο νικέλιο και γενικώς στα ψεύτικα. Υπάρχει πιθανότητα να είμαι αλλεργική στο μαύρο μελάνι; Επειδή θέλω να κάνω τατουάζ και μάλιστα, κανόνισα και ραντεβού αλλά φοβάμαι και το σκέφτομαι…

Στο ερώτημά σας απάντησε η αλλεργιολόγος Καλλιόπη Κοντού – Φίλη

Το τατουάζ ή δερματοστιξία είναι μια μορφή τροποποίησης του σώματος με την τεχνική της εισαγωγής ανεξίτηλου μελανιού στο χόριο στρώμα του δέρματος με σκοπό την αλλαγή του χρώματός του.

Υπάρχουν πολλά μαύρα μελάνια άλλα για εκτυπωτές άλλα για γράψιμο με το χέρι, άλλα για ζωγραφική κ.ο.κ.. Ακόμα και στα μελάνια για τα τατουάζ, δεν υπάρχει ομοιομορφία. Πρέπει να γνωρίζει κάποιος την πηγή προέλευσης του συγκεκριμένου μελανιού, διότι είναι πιθανό να να περιέχει νικέλιο.

Επειδή απαιτεί να τρυπηθεί το πάνω στρώμα του δέρματος, το τατουάζ εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους για την υγεία όπως η μόλυνση και οι αλλεργικές αντιδράσεις. Οι σύγχρονοι επαγγελματίες του τατουάζ μειώνουν τους κινδύνους ακολουθώντας παγκόσμιες οδηγίες προφύλαξης όπως να εργάζονται με είδη μιας χρήσης και αποστειρώνοντας τα εργαλεία τους μετά από κάθε ραντεβού.

Συνήθως τα μελάνια είναι «εξαιρετικά μη αντιδραστικά ιστολογικά»

Πολλές δημόσιες υπηρεσίες απαιτούν από τους επαγγελματίες του τατουάζ να έχουν σχετική εκπαίδευση αιμογενών παθογόνων που παρέχεται από τον Ερυθρό Σταυρό και τον OSHA. Από το 2009 (στις Ηνωμένες Πολιτείες) δεν έχουν υπάρξει καταγεγραμμένα περιστατικά μετάδοσης του HIV που να σχετίζονται με τα τατουάζ. Ωστόσο στα ερασιτεχνικά τατουάζ, όπως αυτά που γίνονται στις φυλακές, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης.

Μολονότι, τα μελάνια τατουάζ έχουν περιγραφεί ως «εξαιρετικά μη αντιδραστικά ιστολογικά», υπάρχουν περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων ιατρικά καταγεγραμμένες στα μελάνια για δερματοστηξία, ιδιαίτερα σε ορισμένα χρώματα. Αυτό μερικές φορές οφείλεται στην παρουσία νικελίου σε μια χρωστική του μελανιού, η οποία πυροδοτεί μια συνηθισμένη αλλεργική αντίδραση στο μέταλλο.

Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις εκδήλωσης αλλεργιών

Μερικές φορές, όταν ένα αιμοφόρο αγγείο τρυπηθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του τατουάζ, μπορεί να εμφανιστεί μια μελανιά ή αιμάτωμα. Ορισμένα χρώματα, όπως το κόκκινο ή παρόμοια χρώματα όπως το μωβ, το ροζ και το πορτοκαλί, τείνουν να προκαλούν περισσότερα προβλήματα και βλάβες συγκριτικά με άλλα. Το κόκκινο μελάνι έχει προκαλέσει τόσο σοβαρές ζημιές στο δέρμα και στη σάρκα όπου ο ακρωτηριασμός ενός ποδιού ή χεριού κρίθηκε απαραίτητος!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αλλεργία ή κορωνοϊός; Πώς θα καταλάβεις τι έχεις; Όλα τα συμπτώματα!

Οι 4 ουσίες που είναι καλό να αποφεύγεις αν έχεις αλλεργία στα φάρμακα

Σχετικά άρθρα