«Εκπληκτικά αποτελέσματα» είχε σε ασθενείς νέο φάρμακο για την καρδιά thumbnail
Ένα πειραματικό φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, το οποίο -σύμφωνα με τους γιατρούς- είναι πιο αποτελεσματικό από τις υπάρχουσες θεραπείες. Οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, που προς το παρόν αποκαλείται LCZ696, διεκόπησαν πρόωρα εξαιτίας των«εκπληκτικών αποτελεσμάτων» που είχε σε όσους ασθενείς το έπαιρναν.

«Εκπληκτικά αποτελέσματα» είχε σε ασθενείς νέο φάρμακο για την καρδιά

Ένα πειραματικό φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, το οποίο -σύμφωνα με τους γιατρούς- είναι πιο αποτελεσματικό από τις υπάρχουσες θεραπείες. Οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, που προς το παρόν αποκαλείται LCZ696, διεκόπησαν πρόωρα εξαιτίας των«εκπληκτικών αποτελεσμάτων» που είχε σε όσους ασθενείς το έπαιρναν.Μελέτη σε περισσότερους από 8.000 ασθενείς έδειξε πως σώζει κατά 20% περισσότερες ζωές απ’ όσες η καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια. «Φαίνεται πως έχουμε στα χέρια μας μια πολύ πιο αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία για ένα από τα σημαντικότερα φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο δρ Τζων ΜακΜάρεϊ, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ένας εκ των συμμετεχόντων ερευνητών στη νέα μελέτη. «Πρόκειται για σημαντικό βήμα προόδου για τη θεραπεία αυτού του φοβερού προβλήματος». Η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί διάφορα συμπτώματα, όπως κούραση, δύσπνοια, ταχυπαλμία και «πρήξιμο» των ποδιών και των αστραγάλων.


Συνέπεια της μειωμένης ροής αίματος είναι η παραγωγή ορισμένων ορμονών (λέγονται αγγειοτενσίνη ΙΙ και νοραδρεναλίνη) οι οποίες συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, παρεμποδίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την ροή του αίματος και αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Με το πέρασμα του χρόνου, η συνεχής παραγωγή αυτών των ορμονών βλάπτει περαιτέρω την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τους νεφρούς.


Το υπάρχον φάρμακο, που λέγεται εναλαπρίλη, δεσμεύει αυτές ακριβώς τις ορμόνες, παρατείνοντας σημαντικά την επιβίωση των ασθενών. Ωστόσο το πειραματικό ασκεί αυτήν και μία ακόμα δράση, κατά τον δρα ΜακΜάρεϊ: διεγείρει την παραγωγή ορισμένων άλλων ορμονών, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή ούρων και χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να ανακουφίζεται ακόμα περισσότερο η άρρωστη καρδιά.


«Σε αυτή τη διπλή δράση οφείλονται οι σημαντικές βελτιώσεις στην έκβαση των ασθενών που παρατηρήσαμε», είπε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC 2014), στο οποίο ανακοίνωσε τα ευρήματα της μελέτης μαζί με τον συνάδελφό του δρα Μίλτον Πάκερ, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.


Η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου προγραμματίζει να καταθέσει αίτημα έγκρισής του στις αρχές του επόμενου χρόνου.


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X