Επηρεάζει το διαζύγιο τη σχολική απόδοση των παιδιών; thumbnail
Το διαζύγιο είναι μια επίπονη και οδυνηρή απόφαση για ένα ζευγάρι που αμφισβητεί τις επιλογές μιας ζωής και επιβάλλει σοβαρές αλλαγές στην καθημερινότητα, φέρνοντας μεγάλες δυσκολίες σε όλα τα μέλη της οικογένειας, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό. Είναι γεγονός ότι ακόμα και το πιο πολιτισμένο διαζύγιο προκαλεί αναστάτωση και θλίψη σε όλους και κυρίως στα παιδιά.

Επηρεάζει το διαζύγιο τη σχολική απόδοση των παιδιών;

Από την ψυχολόγο, Ξένια Ταραβίρα Το διαζύγιο είναι μια επίπονη και οδυνηρή απόφαση για ένα ζευγάρι που αμφισβητεί τις επιλογές μιας ζωής και επιβάλλει σοβαρές αλλαγές στην καθημερινότητα, φέρνοντας μεγάλες δυσκολίες σε όλα τα μέλη της οικογένειας, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό. Είναι γεγονός ότι ακόμα και το πιο πολιτισμένο διαζύγιο προκαλεί αναστάτωση και θλίψη σε όλους και κυρίως στα παιδιά.


Τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στο διαζύγιο ανάλογα με την ηλικία τους και την ικανότητά τους να αντιληφθούν την κατάσταση και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Οι αντιδράσεις τους εξαρτώνται από την ψυχοσυναισθηματική τους ωριμότητα, την ποιότητα της σχέσης τους με τους γονείς αλλά και με άλλα σημαντικά πρόσωπα όπως φίλοι, δάσκαλοι, παππούδες κλπ, την ένταση και τη διάρκεια των γονικών συγκρούσεων και την ικανότητα των γονιών να ανταποκριθούν στις ανάγκες του παιδιού στη φάση του διαζυγίου.


Σύμφωνα με έρευνες, τα αγόρια είναι εκείνα που βιώνουν πιο δύσκολα το διαζύγιο των γονιών τους, καθώς η προσαρμογή τους αρκετούς μήνες μετά το γεγονός είναι χειρότερη από τα κορίτσια. Αντίθετα, τα κορίτσια δείχνουν να δυσκολεύονται περισσότερο όταν βιώνουν ένα διαζύγιο στην εφηβεία, καθώςοδηγούνται σε συγκρουσιακές σχέσεις ιδίως με τις μητέρες τους, παρουσιάζουν δυσκολία στους αποχωρισμούς, φόβο δέσμευσης και φόβους σε θέματα απιστίας και προδοσίας στις μετέπειτα σχέσεις τους.


Μια ιδιαίτερα συνηθισμένη αντίδραση απέναντι στο διαζύγιο σε παιδιά σχολικής ηλικίας, είναι η πτώση στις σχολικές τους επιδόσεις. Συχνά, παρουσιάζουν αδυναμία συγκέντρωσης στο σχολείο και στο διάβασμα, παραμελούν τα μαθήματά τους, ιδιαίτερα τα αγόρια, είτε ως αποτέλεσμα εντάσεων μέσα στο σπίτι, είτε επειδή θεωρούν ότι το σχολείο έχει ελάχιστη σημασία σε σχέση με το χωρισμό της οικογένειας, είτε διότι προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να τραβήξουν την προσοχή των γονιών, επειδή φοβούνται ότι θα σταματήσουν να είναι αρκετά σημαντικοί για τους γονείς ή για να μεταθέσουν το πρόβλημα στο σχολείο και όχι στις μεταξύ τουςδιαφορές.


Είναι πιθανό επίσης να εμφανίσουν θυμό και επιθετικότητα απέναντι στους συνομηλίκους τους και να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο, ακόμα και παιδιά τα οποία δεν είχαν τέτοιες ενδείξεις στο παρελθόν. Είναι μια αντίδραση θυμού σε κάτι που ίσως δεν καταλαβαίνουν γιατί συμβαίνει, απέναντι στις αλλαγές που έρχονται, ακόμα και προς τον ίδιο τους τον εαυτό, αφού συχνά τα παιδιά θεωρούν πως έχουν ευθύνες για το διαζύγιο των γονιών.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X