Έτοιμες οι Εθνικές για το Παγκόσμιο

Στην τελική ευθεία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής της κινεζικής πόλης Νανίνγκ (3-12 Οκτωβρίου) μπαίνουν οι Εθνικές ομάδες, έπειτα από την ονομαστική δήλωση των αθλητών (6 + 1 αναπληρωματικός) που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση.

Στην κατηγορία ανδρών, οι αθλητές που δηλώθηκαν είναι οι Βλάσης Μάρας, Λευτέρης Κοσμίδης, Λευτέρης Πετρούνιας, Δημήτρης Μαρκούσης, Νίκος Ηλιόπουλος, Γιώργος Χατζηευσταθίου, καθώς και ο Χρήστος Λυμπανοβνός, που δηλώθηκε ως αναπληρωματικός.

Εκτός ομάδας έμεινε ο Βασίλης Τσολακίδης, που «θυσιάστηκε» ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Εθνικής σε περισσότερα όργανα. Ο 35χρονος Ολυμπιονίκης επρόκειτο να αγωνιστεί σε δύο από τα έξι όργανα (δίζυγο και πλάγιο ίππο), αλλά οι τραυματισμοί των Πετρούνια, Μάρα και Μαρκούση στην προετοιμασία οδήγησαν σε διαφορετική κατανομή ρόλων και οργάνων.

Την προετοιμασία της ομάδας θα ακολουθήσει μέχρι τέλους ο Γιάννης Τούγκας, για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αντικαταστήσει κάποιον συναθλητή του σε περίπτωση τραυματισμού.

Πέντε από τους Έλληνες πρωταθλητές (Μάρας, Κοσμίδης, Πετρούνιας, Μαρκούσης, Ηλιόπουλος) θα συμμετάσχουν αυτό το Σαββατοκύριακο (13-14 Σεπτεμβρίου) στο γκραν πρι του Σομπατέλι στην Ουγγαρία, δίνοντας τον τελευταίο τους αγώνα προετοιμασίας πριν από το μεγάλο ραντεβού του Οκτωβρίου.

Στην κατηγορία γυναικών, την εξάδα για τη Νανίνγκ απαρτίζουν οι Βάσω Μιλλούση, Ιωάννα Ξουλόγη, Μαγδαλένα Τριχοπούλου, Βάλια Πλυτά, Μαρία Σίμου, Αργυρώ Αφράτη, ενώ ως αναπληρωματική δηλώθηκε η Μυρόπη Χριστοφιλάκη.
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στο δρόμο για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016: Οι 24 καλύτερες χώρες της ομαδικής κατάταξης θα αποκτήσουν δικαίωμα να αγωνιστούν με πλήρη εξαμελή ομάδα και στο αντίστοιχο παγκόσμιο του 2015 στη Γλασκόβη, όπου θα δοθούν τα πρώτα Ολυμπιακά εισιτήρια.

Αντίθετα, οι Εθνικές ομάδες που θα μείνουν φέτος εκτός 24άδας θα μπορούν να στείλουν μόνο τρεις αθλητές στο επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα. 

Ο ομαδικός αγώνας θα διεξαχθεί με σύστημα «6-5-4» (6 αθλητές ανά ομάδα, 5 από αυτούς αγωνίζονται σε κάθε όργανο, οι 4 καλύτερες βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη). Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, ο οριστικός καταρτισμός των ομάδων γίνεται μία ημέρα πριν από την έναρξη των αγωνισμάτων κάθε κατηγορίας. Μέχρι τότε, κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα αντικατάστασης ενός ή περισσότερων αθλητών.

Δηλώσεις των ομοσπονδιακών προπονητών

Δημήτρης Ράφτης (προπονητής Εθνικής ανδρών): «Θα έχουμε πολύ δύσκολο έργο για να μπούμε στην 24άδα. Είμαστε σε οριακό σημείο από πλευράς αθλητών και προγραμμάτων, γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό την ημέρα του αγώνα. Έχουμε επιλέξει να πάμε με μέτριες αρχικές αξίες στα προγράμματά μας, για να πετύχουμε πολύ καλή εκτέλεση και χωρίς ρίσκο. Αν όμως κάτι πάει στραβά, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κυνηγήσουμε μεγάλους βαθμούς. Υπολογίζουμε ότι θα παλέψουν 30 χώρες για τις 24 προνομιούχες θέσεις.
Έχουμε αδυναμίες ως ομάδα, δυσκολευόμαστε να ‘βγάλουμε’ πέντε καλά προγράμματα σε κάθε όργανο και η κατάσταση έγινε χειρότερη μετά τους τραυματισμούς που είχαμε στην προετοιμασία. Ο Πετρούνιας έβαλε τρεις βίδες στο μικρό δάχτυλο του χεριού, ο Μάρας είχε απόστημα στο χέρι αλλά και στο πόδι, ενώ και ο Μαρκούσης χτύπησε στο πόδι και εξακολουθεί να έχει πρόβλημα, πράγμα που μας ανησυχεί επειδή είναι αθλητής – κλειδί στο σύνθετο ατομικό.
Βάσει του σχεδιασμού μας ο Πετρούνιας θα κάνει τέσσερα όργανα, ο Μάρας και ο Κοσμίδης από τέσσερα ή πέντε, ο Ηλιόπουλος πέντε και όλοι οι υπόλοιποι θα αγωνιστούν και στα έξι όργανα του σύνθετου ατομικού. Δηλώσαμε τον Λυμπανοβνό ως αναπληρωματικό, αλλά η τελική επιλογή της εξάδας θα γίνει στην Κίνα.
Αν είχαμε τον Τσολακίδη στην ομάδα, θα μας έδινε δύο όργανα και θα έπρεπε σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι αθλητές να κάνουν σύνθετο ατομικό. Εφόσον πάντως δεν έβγαιναν τα προβλήματα τραυματισμών στην προετοιμασία, θα τον παίρναμε κανονικά. Αυτοί οι τραυματισμοί εμποδίζουν τους αθλητές να εκτελέσουν προγράμματα σε κάποια όργανα και αναγκαστήκαμε να κάνουμε διαφορετική κατανομή».

Κώστας Χατζηζήσης (προπονητής Εθνικής γυναικών): «Ο στόχος της εισόδου στην 24άδα είναι δύσκολος αλλά εφικτός, εφόσον όλα κυλήσουν όπως πρέπει. Έχουμε θετικό κλίμα στην ομάδα και προσπαθούμε όλοι μαζί. Την περασμένη εβδομάδα κάναμε ένα τεστ στη Βουλγαρία και πήγαμε καλά. Το ευχάριστο είναι ότι η Μιλλούση, στην οποία στηρίζουμε πολλά, έδειξε σε καλή κατάσταση και εκτέλεσε τα προγράμματά της κανονικά.
Για να καταφέρουμε να μπούμε στην 24άδα θα πρέπει να έχουμε σταθερές εκτελέσεις, χωρίς πτώσεις. Θα αποφύγουμε τα περιττά ρίσκα και θα παρουσιάσουμε προγράμματα που έχουν μικρότερο συντελεστή δυσκολίας, αλλά που δίνουν μεγαλύτερη σιγουριά στην εκτέλεση. Αυτό είναι το μυστικό».

Σχετικά άρθρα