Μοσχάρι κοκκινιστό με πετιμέζι

<div class="short_text italic cf">
<p><span class="thirtyfive">Έ</span>να απολαυστικό πιάτο για το τραπέζι της Κυριακής.</p>
</div>
<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>1½ κιλό μοσχάρι (κιλότο ή ποντίκι ή ό,τι μας αρέσει), σε μικρές μερίδες </li>
<li>2 μεγάλα κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ</li>
<li>4 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, περασμένες στον τρίφτη </li>
<li>2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας </li>
<li>3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες</li>
<li>200 ml κόκκινο ξηρό κρασί</li>
<li>100 ml ελαιόλαδο</li>
<li>80 γρ. πετιμέζι (σε μπακάλικα αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 50 γρ. μέλι </li>
<li>1 μπαστουνάκι κανέλα </li>
<li>1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη </li>
<li>ελάχιστο μοσχοκάρυδο, σε σκόνη</li>
<li>1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη </li>
<li>αλάτι, μπόλικο πιπέρι</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 6</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 15'</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> 1 ½ ώρα</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span><span>Σε </span><span>μ</span><span>ια κατσαρόλα </span><span>μ</span><span>ε βαρύ πάτο βάζου</span><span>μ</span><span>ε το </span><span>μ</span><span>ισό λάδι και σοτάρου</span><span>μ</span><span>ε το κρέας για 4 – 5 λεπτά, ώστε να αλλάξει χρώ</span><span>μ</span><span>α από όλες τις πλευρές. Με τρυπητή κουτάλα τραβά</span><span>μ</span><span>ε το κρέας από την κατσαρόλα, το βάζου</span><span>μ</span><span>ε σε </span><span>μ</span><span>ια πιατέλα και ρίχνου</span><span>μ</span><span>ε στην κατσαρόλα τα κρε</span><span>μ</span><span>μ</span><span>ύδια. Τα σοτάρου</span><span>μ</span><span>ε για 3 – 4 λεπτά, να γυαλίσουν, και ρίχνου</span><span>μ</span><span>ε το σκόρδο και τα </span><span>μ</span><span>παχαρικά. Ανακατεύου</span><span>μ</span><span>ε καλά, να αρω</span><span>μ</span><span>ατιστεί το λάδι, και προσθέτου</span><span>μ</span><span>ε το κρέας. Σβήνου</span><span>μ</span><span>ε </span><span>μ</span><span>ε το κρασί, αφήνου</span><span>μ</span><span>ε 2 – 3 λεπτά να εξατ</span><span>μ</span><span>ιστεί το αλκοόλ και ρίχνου</span><span>μ</span><span>ε τόσο καυτό νερό όσο χρειάζεται, ώ</span><span>στε να σκεπαστεί το κρέας. </span></p>
<p> </p>
<p>Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τις τριμμένες ντομάτες με τον πελτέ, τη μισή ποσότητα πετιμεζιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. <span>Προσθέτου</span><span>μ</span><span>ε το </span><span>μ</span><span>είγ</span><span>μ</span><span>α στο φαγητό που βράζει, ανακατεύου</span><span>μ</span><span>ε, αλατίζου</span><span>μ</span><span>ε και αφήνου</span><span>μ</span><span>ε το φαγητό σε </span><span>μ</span><span>έτρια θερ</span><span>μ</span><span>οκρασία, σκεπασ</span><span>μ</span><span>ένο, να σιγοβράσει για περίπου 1½ ώρα ή</span><span>μ</span><span>έχρι να γίνει το κρέας. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτου</span><span>μ</span><span>ε και το υπόλοιπο πετι</span><span>μ</span><span>έζι και ανακατεύου</span><span>μ</span><span>ε καλά. Αν κατά το </span><span>μ</span><span>αγείρε</span><span>μ</span><span>α σωθούν νωρίς τα υγρά, προσθέτου</span><span>μ</span><span>ε λίγο ζεστό νερό. Αν το κρέας έχει </span><span>μ</span><span>αγειρευτεί και υπάρχει περίσσεια υγρών, το σουρώνου</span><span>μ</span><span>ε και βράζου</span><span>μ</span><span>ε τη σάλτσα </span><span>μ</span><span>έχρι να πήξει. </span></p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet"><span class="simple_rhomb">Συνοδεύουμε με</span></span> Πουρέ πατάτας.</p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet"><span class="bittersweet simple_rhomb">Συμβουλή</span> </span><span>Αν έχετε αρμπαρόριζα στο μπαλκόνι, δοκιμάστε να βάλετε στο φαγητό 1 κλαδάκι (που θα αφαιρέσετε μετά το μαγείρεμα). Θα του δώσει ωραίο άρωμα, ενώ ταιριάζει πολύ και με τον πουρέ. </span></p>
<p><span><br /></span></p>
<p><span>Gastronomos.gr </span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα