Μεσημεριανό- Βραδινό: Χορταστικά πιάτα με λίγες θερμίδες!

<div class="Section1">
<p class="Heading220"><span style="font-size: small;">Εδώ θα βρείτε κάποιες υποδείξεις μου για έτοιμα γεύματα, που θεωρούνται χορταστικά και νόστιμα, και προτάσεις για σπιτικά γεύματα. Προφανώς, μπορείτε να επιλέξετε ό,τι γεύμα σάς αρέσει για μεσημεριανό, βραδινό ή ακόμα και πρωινό, αν θέλετε. Η επιλογή είναι δική σας.</span></p>
<p class="Heading20"><span style="font-size: small;"><strong>Ετοιμα γεύματα</strong></span></p>
<p class="Bodytext40"><span style="font-size: small;">Κυρίως πιάτα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Εάν επιλέξετε να τρώτε ένα κυρίως γεύμα την ημέρα, θα είναι πολύ εύκολο να βρείτε έτοιμα γεύματα με 500-600 θερμίδες η μερίδα. Προσπαθήστε να επιλέξετε μενού με ισορροπημένη αναλογία πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ώστε να μην ξα- ναπεινάσετε πολύ σύντομα (ένα τσιζκέικ σοκολάτας ή ένα μπράουνι μπορεί να είναι κάτω από το όριο, αλλά θα τρελαθείτε στην πείνα έπειτα από δύο ώρες).</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αν προτιμάτε να τρώτε δύο ή τρία γεύματα την ημέρα, παρακάτω αναφέρονται κάποιες προτάσεις με λιγότερες θερμίδες. Και πάλι, όμως, να είστε προσεκτικοί, γιατί οι ετικέτες μπορεί να είναι παραπλανητικές, όπως ανακάλυψε η Κίρστι:</span></p>
</div>
<p> </p>
<div class="Section2">
<p class="Bodytext50"><span style="font-size: small;">Αν κάτι σας φαίνεται πολύ καλό για να 'ναι αληθινό, τότε μάλλον έτσι είναι. Διάλεξα ένα έτοιμο γεύμα που η ετικέτα έλεγε 440 θερμίδες. Όταν όμως κοίταξα καλύτερα, αυτό αφορούσε τη μερίδα, δηλαδή το μισό απ' όσο έφαγα!!! Αύριο θα τη βγάλω με τσάι…</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ φτιάχνουν συνοδευτικά πιάτα λαχανικών, τα οποία διατίθενται σε μικρότερες συ- σκευασίες από τα τυπικά έτοιμα γεύματα. Συνήθως, προορίζονται για να τα μοιραστείτε με άλλους, ωστόσο ολόκληρο το πακέτο μπορεί να έχει λιγότερο από 300 θερμίδες και πολλές φορές τα πιάτα αυτά είναι από μόνα τους χορταστικά. Προσωπικά, μου αρέσουν τα ινδικά συνοδευτικά πιάτα λαχανικών με μπαχαρικά, που απογειώνουν τη γεύση διατηρώντας χαμηλά τις θερμίδες.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μία συμβουλή: Αν επιλέξετε κάποιο έτοιμο διαιτητικό γεύμα, δοκιμάστε να προσθέσετε τα δικά σας μπαχαρικά ή φρέσκα βότανα, για να δώσετε έξτρα γεύση. Εγώ πρόσθεσα λίγη γαλλική μουστάρδα ή μουστάρδα σε κόκκους στο κουνουπίδι με λεπτή σάλτσα τυριού, όπου το τυρί ήταν δυσδιάκριτο. Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε λίγο μόνο τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών σε ένα συνοδευτικό πιάτο με σάλτσα ή κάρι, χωρίς να προσθέσετε πολλές θερμίδες. Οι σάλτσες σόγιας ή τσί- λι είναι επίσης υπέροχες.</span></p>
<p class="Heading10"><span style="font-size: small;">Σούπες</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Είναι εύκολο και οικονομικό να φτιάξεις μόνος σου τη σούπα σου, όμως πολλές φορές, για λόγους ευκολίας, αγοράζω έτοιμες σούπες, διαπιστώνοντας ότι οι γεύσεις και τα προϊόντα συνεχώς βελτιώνονται (κάποτε ήταν πολύ αλμυρές, αλλά οι νεότερες εκδοχές έχουν πιο ελαφριά γεύση). Είναι εξαιρετική επιλογή όταν κάνει κρύο, ενώ οι σαλάτες, που έχουν επίσης λίγες θερμίδες, δε σας χορταίνουν και τόσο. Υπάρχουν στοιχεία στο bbc.in/YahY4T που τεκμηριώνουν το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται χορτάτοι για περισσότερη ώρα ύστερα από μια σούπα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πολλές φορές, τρώω μία μερίδα σούπα για μεσημεριανό και βραδινό, με μία φέτα ψωμί ή κρακεράκια για πιο τραγανή υφή (όταν προσπαθούσα να τρώω μόνο σούπα παρατήρησα ότι, εκτός από τις θερμίδες, μου έλειπε και η υφή άλλων τροφών). Και πάλι, μου αρέσει η ευκολία που σου προσφέρει ένα γεύμα που περιέχεται σε ένα μόνο δοχείο, το βρίσκω πολύ βολικό για τη δουλειά.</span></p>
<p class="Heading20"><span style="font-size: small;">Σιτηρά και ζυμαρικά</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα ζυμαρικά δε θα σας χορτάσουν και τόσο για τις θερμίδες που περιέχουν, αν ωστόσο θέλετε κάτι πιο στέρεο από μια σούπα αλλά εξίσου βολικό, μπορείτε να καταφύγετε στα σακουλάκια ρυζιού για φούρνο μικροκυμάτων, που έχουν έξτρα αρώματα και καρυκεύματα. Περιέχουν γύρω στις 400 θερμίδες το πακέτο, οπότε σερβίρετέ τα σε δύο μερίδες, ίσως μαζί με κατεψυγμένα λαχανικά: Εγώ οπωσδήποτε θα προτιμούσα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">το καστανό ρύζι, διότι το άσπρο θα σας κάνει να πεινάσετε πολύ πιο γρήγορα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, το καστανό ρύζι ατμού μπασμάτι με ψητή πιπεριά και κολοκυθάκι περιέχει 176 θερμίδες το μισό πακέτο ή το Veetee Vegetable Biryani έχει 174 θερμίδες το μισό πακέτο. Στις ΗΠΑ, το Uncle Ben’s Spanish Style, για παράδειγμα, έχει 200 θερμίδες το μισό πακέτο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε αυτή την κατηγορία, κινούμαστε προς τα σπιτικά πιάτα, όμως τελευταία γίνεται πολλή συζήτηση, σε φόρουμ για δίαιτες, για τα νουντλς shirataki «μηδενικών θερμίδων», τα οποία παρασκευάζονται από ένα είδος γιαμ (διοσκορέα) και θεωρείται ότι χορταίνουν χωρίς να προσθέτουν θερμίδες. Είναι τόσο δημοφιλή, που είχαν ξεπουληθεί όπου κι αν πήγα, αν και έχω ακούσει ανάμεικτα σχόλια. Ναι, είναι χορταστικά και ταιριάζουν πολύ με τσιγαριστά, γαρίδες ή άπαχο κρέας. Ωστόσο, μην περιμένετε να έχουν τη γεύση των κανονικών νουντλς. Μπορεί, ακόμα, να έχουν μια ελαφρά μυρωδιά ψαριού. Τα νουντλς shirataki διατίθενται επίσης με τοφού, έναν συνδυασμό που μπορεί να τα κάνει πιο χορταστικά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η παρασκευή του κουσκούς θα μπορούσε οριακά να θεωρηθεί μαγείρεμα, υπάρχουν όμως διάφορα είδη αρωματικού κουσκούς που τα βάζεις σε ένα μπολ και απλώς προσθέτεις βραστό νερό (στη Μεγάλη Βρετανία, τα πακέτα Ainsley Harriott περιέχουν δύο μερίδες των 170-190 θερμίδων περίπου). Μπορείτε να το κάνετε πιο χορταστικό είτε προσθέτοντας κα- τεψυγμένα μπιζέλια ή καλαμπόκι είτε σερβίροντάς το με μια σάλτσα λαχανικών ή ένα μπιφτέκι λαχανικών.</span></p>
<p class="Heading20"><span style="font-size: small;">Σπιτικά</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Όλα τα πιάτα με αυγά και όσα σερβίρονται πάνω σε ψωμί, από την ενότητα «Πρωινό», μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας: Τα φασόλια πάνω σε ψωμί είναι ένα πιάτο που μπορείτε να φάτε χωρίς κανείς να καταλάβει ότι είστε σε δίαιτα και το οποίο γίνεται ακόμα καλύτερο αν προσθέσετε μερικές νιφάδες τσίλι ή σάλτσα τσίλι!</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ο καλύτερος ιστότοπος που βρήκα, ο οποίος σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε αγαπημένα υλικά, χρόνο μαγειρέματος και αριθμό θερμίδων, είναι ο ιστότοπος Good Food του BBC, bbcgoodfood.com. Περιλαμβάνει, μάλιστα, μια ειδική ενότητα με συνιστώμενα πιάτα των 200-400 θερμίδων (bit.ly/ Ssvbkl), όπως υγιεινό ψάρι με τηγανητές πατάτες και πλήρη αγγλική φριτάτα. Ακόμα, μπορείτε να αποθηκεύσετε όλα τα αγαπημένα σας πιάτα στο δικό σας ευρετήριο συνταγών, εφόσον εγγραφείτε, καθώς και να διαβάσετε αξιολογήσεις για κάθε συνταγή που δημοσιεύεται από χρήστες.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε αυτή την ενότητα, θα επιμείνω σε απλά πιάτα που μετά βίας μπορούν να θεωρηθούν «συνταγές». Είναι περισσότερο προτάσεις για νηστεία και εύκολα γεύματα, όταν δε θέλετε να περνάτε πολύ χρόνο μαγειρεύοντας ή ανάμεσα στους πειρασμούς της κουζίνας.</span></p>
<p class="Heading20"><span style="font-size: small;">Κλασικό γεύμα κρέατος/ψαριού με δύο είδη λαχανικών</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Προφανώς, όταν κάνετε νηστεία θα πρέπει να είστε λίγο πιο προσεκτικοί με τα γεύματά σας κρέατος/ψαριού με δύο είδη λα-</span></p>
<p><span style="font-size: small;">χανικών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα εγκαταλείψετε!</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για συνδυασμούς και μεγέθη μερίδων: Η καταμέτρηση θερμίδων είναι ενδεικτική, γι’ αυτό ελέγχετε πάντοτε τις θερμίδες που αναγράφονται πάνω στις συσκευασίες. Τα περισσότερα πράσινα λαχανικά στον ατμό ή βραστά έχουν γύρω στις 30-35 θερμίδες ανά 100 γρ., ενώ τα μπιζέλια και το καλαμπόκι έχουν περισσότερες θερμίδες.</span></p>
<div align="center">
<table border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tbody>
<tr>
<td width="82">
<p align="center"><span style="font-size: small;">Κρεαε/Ψάρι</span></p>
</td>
<td width="76">
<p align="center"><span style="font-size: small;">Λαχανικά 1</span></p>
</td>
<td width="79">
<p align="center"><span style="font-size: small;">Λαχανικά 2</span></p>
</td>
<td valign="bottom" width="50">
<p align="right"><span style="font-size: small;">Συνολικέε</span></p>
<p align="right"><span style="font-size: small;">θερμίδεε:</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="82">
<p><span style="font-size: small;">Σολομόε</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μέγεθοε μερίδαε: μικρό φιλέτο, 100 γρ., 135 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td valign="top" width="76">
<p><span style="font-size: small;">Αρακάε/</span></p>
<p><span style="font-size: small;">μπιζέλια</span></p>
<p><span style="font-size: small;">100 γρ. -32 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td width="79">
<p><span style="font-size: small;">Μανιτάρια</span></p>
<p><span style="font-size: small;">τηγανισμένα με ψεκασμό λαδιού 60 γρ., 10 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td valign="top" width="50">
<p align="right"><span style="font-size: small;">177</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="82">
<p><span style="font-size: small;">Tovoς</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μέγεθοε μερίδαε: 1 φιλέτο, 75 γρ., 115 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td valign="top" width="76">
<p><span style="font-size: small;">Καλαμπόκι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">75 γρ. σε κονσέρβα, 50 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td width="79">
<p><span style="font-size: small;">Σπανάκι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Vi κούπα μαγειρεμένο και στραγγισμένο, 32 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td valign="top" width="50">
<p align="right"><span style="font-size: small;">197</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="82">
<p><span style="font-size: small;">Γαρίδες</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μέγεθοε μερίδαε: 100 γρ., 80 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td width="76">
<p align="center"><span style="font-size: small;">Ψητές ντομάτες</span></p>
<p><span style="font-size: small;">10 ντομάτεε τσέρι, 30 θερμίδεε, ψπμένεε με ψεκασμό λαδιού &amp; 5 ml βαλσάμικου,</span></p>
<p><span style="font-size: small;">5 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td valign="top" width="79">
<p><span style="font-size: small;">Φρέσκα φασόλια 100 γρ., περίπου 30 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td valign="top" width="50">
<p align="right"><span style="font-size: small;">145</span></p>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</div>
<div>
<table style="width: 287px;" cellspacing="0" cellpadding="0" align="center">
<tbody>
<tr>
<td valign="top">
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</div>
<br clear="ALL" /> <br clear="ALL" />
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<div align="center">
<table border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tbody>
<tr>
<td width="82">
<p align="center"><span style="font-size: small;">Κρέαε/Ψάρι</span></p>
</td>
<td width="81">
<p align="center"><span style="font-size: small;">Λαχανικά 1</span></p>
</td>
<td width="73">
<p><span style="font-size: small;">Λαχανικά 2</span></p>
</td>
<td valign="bottom" width="49">
<p><span style="font-size: small;">Συνολικέε</span></p>
<p><span style="font-size: small;">θερμίδεε:</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td width="82">
<p><span style="font-size: small;">Κοτόπουλο</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μέγεθοε μερίδαε: 100 γρ. φιλέτο στήθουε, 100-140 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td valign="top" width="81">
<p><span style="font-size: small;">Μπρόκολο</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 κούπα, στον ατμό, 30 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td width="73">
<p><span style="font-size: small;">Ανάμεικτεε πιπεριέε κομμένεε σε φέτεε, 80 γρ., 25 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td valign="top" width="49">
<p><span style="font-size: small;">155-195</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td width="82">
<p><span style="font-size: small;">Γαλοπούλα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μέγεθοε μερίδαε: 100 γρ. φιλέτο στήθουε, 100-140 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td valign="top" width="81">
<p><span style="font-size: small;">Καρότα baby</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 χούφτα κατεψυγμένα, 80 γρ., 18 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td valign="top" width="73">
<p><span style="font-size: small;">Κουνουπίδι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">100 γρ. στον ατμό, 25 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td valign="top" width="49">
<p><span style="font-size: small;">143-183</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td width="82">
<p><span style="font-size: small;">Μπιφτέκι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">χορτοφαγικό</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μέγεθοε μερίδαε: μπιφτέκι 50 γρ.,</span></p>
<p><span style="font-size: small;">80 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td valign="top" width="81">
<p><span style="font-size: small;">Γλυκοπατάτα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">(μικρή: 133 γρ.), 105 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td valign="top" width="73">
<p><span style="font-size: small;">Μπιζέλια</span></p>
<p><span style="font-size: small;">ολόκληρα 50, 34 θερμίδεε</span></p>
</td>
<td valign="top" width="49">
<p><span style="font-size: small;">189-219</span></p>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</div>
<div>
<table style="width: 286px;" cellspacing="0" cellpadding="0" align="center">
<tbody>
<tr>
<td valign="top">
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</div>
<br clear="ALL" />
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
</div>
<p> </p>
<p class="Heading20"><span style="font-size: small;">Γεύματα του ενός σκεύους</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Οι συνταγές που ακολουθούν είναι απλές και πρωτότυπες, με άπειρες δυνατότητες προσαρμογής. Χρησιμοποιήστε τες ως βάση για υγιεινά, θρεπτικά γεύματα χαμηλών θερμίδων τις ημέρες νηστείας.</span></p>
<p class="Heading20" align="left"><span style="font-size: small;">&gt;■ Εύκολο κάρυ λαχανικών, με 150 θερμίδες ανά μερίδα (γίνονται δύο μερίδεε)</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αντικαταστήστε τα προτεινόμενα λαχανικά με οποιαδήποτε άλλα λαχανικά εποχής, προσαρμόζοντας, φυσικά, τις θερμίδες. Επίσης, μπορείτε να τα σερβίρετε με μία μερίδα κρέας ή ψάρι, σύμφωνα με τις υποδείξεις της προηγούμενης ενότητας.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1       κουι. γλυκού (5 ml) λάδι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">2       σκελίδεε σκόρδο, λιωμένεε 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 κουι. γλυκού αλεσμένη πιπερόριζα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 κουι. γλυκού σκόνη κουρκούμι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">100 γρ. πράσινα φασόλια, κομμένα σε φέτεε</span></p>
<p><span style="font-size: small;">200 γρ. κουνουπίδι ή μπρόκολο, χωρισμένο σε φουντίτσεε</span></p>
<p><span style="font-size: small;">100 γρ. καρόχα, κομμένα σε φέτεε</span></p>
<p><span style="font-size: small;">100 γρ. παιάιεε, κομμένεε σε κύβουε</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 κουτ. γλυκού πουρέ ντομάταε</span></p>
<p><span style="font-size: small;">20 γρ. σταφίδεε</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε ένα φαρδύ τηγάνι, ρίξτε το λάδι, το σκόρδο και το κρεμμύδι και μαγειρέψτε για πέντε λεπτά, προσθέστε τα μπαχαρικά και συνεχίστε να μαγειρεύετε για ακόμα ένα λεπτό. Κατόπιν, προσθέστε όλα τα λαχανικά και 300 ml νερό και στη συνέχεια ρίξτε και τα υπόλοιπα υλικά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μόλιε πάρει βράση το νερό, χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε. θα είναι έτοιμο σε μισή ώρα. Διατηρείται καλά στο ψυγείο για 48 ώρεε, αν θέλετε να το φυλάξετε μέχρι την επόμενη ημέρα σαε νηστείαε.</span></p>
<p class="Heading20" align="left"><span style="font-size: small;">&gt;■ Μεσογειακά ψητά λαχανικά: 148 θερμίδες ανά μερίδα (γίνονται 4 μερίδεε)</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Γίνονται ωραία με οποιαδήποτε βότανα ή μπαχαρικά σας αρέσουν. Δοκιμάστε με νιφάδες τσίλι. Τα μανιτάρια, τα μπέιμπι καλαμπόκια ή οι φέτες κολοκύθας (σε μέγεθος 1 εκατ. για να ψηθούν και εσωτερικά) έχουν επίσης υπέροχη γεύση. Αν ετοιμάσετε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση χρειάζεστε, κάντε τη σούπα: Ρίξτε τα λαχανικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, προσθέστε μία κονσέρβα ντομάτες και φέρτε τα σε θερμοκρασία βρασμού. Προσαρμόστε το νερό έτσι ώστε να έχετε την επιθυμητή πυκνότητα. Όταν κρυώσει, πολτοποιήστε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με ένα ραβδομπλέντερ.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">3       κουτ. σούπαε ελαιόλαδο</span></p>
<p><span style="font-size: small;">4       μεγάλα κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτεε</span></p>
<p><span style="font-size: small;">5       ντομάτεε, κομμένεε σε φέτεε</span></p>
<p><span style="font-size: small;">2 μελιτζάνεε, κομμένεε σε φέτεε</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 μεγάλο κεφάλι σκόρδου (μην το λιώσετε)</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 ματσάκι δεντρολίβανο, κομμένο σε κλαδάκια, ή ρίγανη ή θυμάρι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ζεστάνετε τον φούρνο στουε 220 C στιε αντιστάσειε ή στουε 200 C στον αέρα. Ρίξτε το ένα τρίτο του λαδιού σε ένα ταψί ή άλλο σκεύοε κατάλληλο για φούρνο και στρώστε τα λαχανικά το- ποθετώνταε στη μέση το κεφάλι σκόρδου. Απλώστε τα βότανα ανάμεσα στα στρωμένα λαχανικά, προσθέστε 1 κουτ. τηε σού- παε ελαιόλαδο από πάνω και αλατοπιπερώστε. Ψήστε για 45 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να πάρουν χρώμα τα λαχανικά στιε άκρεε, προσθέτονταε και το υπόλοιπο λάδι κατά τη διάρκεια του ψησί- ματοε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο λάδι, αλλά ήδη η ποσότητα αυτή είναι μικρή. Σερβίρετε με τιε τυλιγμένεε στη φλούδα τουε σκελίδεε σκόρδου, που θα τιε λιώσετε στη συνέχεια πάνω στα λαχανικά.</span></p>
<p class="Heading20" align="left"><span style="font-size: small;">&gt;■ Πανεύκολο Stir-Fry: 160 θερμίδες ανά μερίδα (γίνονται 2 πολύ γενναιόδωρες μερίδες)</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Άλλη μία βασική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε με διάφορα λαχανικά της αρεσκείας σας, όπως πιπεριές και φρέσκο κρεμμυδάκι. Ή αγοράστε έτοιμες συσκευασίες λαχανικών stir-fry από το σούπερ μάρκετ. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρέας ή ψάρι, προτηγανίστε το κρέας ή το ψάρι στο λάδι, για να είστε σίγουροι ότι έχει μαγειρευτεί καλά. Κατόπιν, βάλτε το στην άκρη, τηγανίστε τα λαχανικά στο ίδιο τηγάνι και ζεστάνετε όλα τα υλικά μαζί, αφού προσθέσετε τη σάλτσα σό-</span></p>
<p><span style="font-size: small;">γιας και τη σάλτσα τσίλι. Εναλλακτικά, προσθέστε ψιλοκομμένο τοφού μαζί με τα λαχανικά ή ένα χτυπημένο αυγό, αμέσως μετά τη σάλτσα σόγιας και τη σάλτσα τσίλι, για πρόσληψη χορτοφαγικών πρωτεϊνών.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπαε φυτικό λάδι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 κόκκινο τσίλι, κομμένο σε φέτεε (παραβλέψτε το, αν δε σαε αρέσουν τα καυτερά φαγητά)</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη σε φέτεε</span></p>
<p><span style="font-size: small;">500 γρ. ανάμεικτα λαχανικά, όπωε κινέζικο λάχανο, μπέιμπι καλαμπόκι και μπρόκολο</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1       Vi κουτ. σούπαε σάλτσα σόγιαε</span></p>
<p><span style="font-size: small;">2       κουτ. σούπαε γλυκιά σάλτσα τσίλι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ζεστάνετε το λάδι σε ένα γουόκ ή σε ένα τηγάνι και τηγανίστε το τσίλι και το σκόρδο για ένα λεπτό. Προσθέστε τα λαχανικά και ανακατέψτε καλά. Τηγανίστε για 2 με 3 λεπτά, προσθέστε τη σάλτσα σόγιαε και τη σάλτσα τσίλι και μαγειρέψτε για άλλα 2 με 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.</span></p>
<p class="Heading20"><span style="font-size: small;">Σούπεε</span></p>
<p class="Heading20" align="left"><span style="font-size: small;"><strong>&gt;</strong> Πικάντικη ινδική σούπα με φακές και ντομάτα: 130 θερμίδες ανά μερίδα (γίνονται 2 μερίδεε)</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μια πολύ απλή, ζεστή σούπα που μπορείτε να φτιάξετε με υλικά που έχετε στο ντουλάπι σας. Διπλασιάστε τις μερίδες και καταψύξτε τες, αν θέλετε.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1       πρέζα νιφάδεε τσίλι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">2       κουι. σούπαε κόκκινεε φακέε</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1.400 γρ. ψιλοκομμένεε νχομάχεε σε κονσέρβα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">500 ml ζωμόε λαχανικών (κύβο ή σκόνη ζωμού)</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Φύλλα κόλιανδρου, για γεύση (ίσωε μαχσάκι)</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Βάλχε όλα χα υλικά, εκχόε από χον κόλιανδρο, μέσα σε μια κα- χσαρόλα και ζεσχάνεχε μέχρι να αρχίσουν να σιγοβράζουν. Σκε- πάσχε και μαγειρέψχε για είκοσι λεπχά μέχρι να μαλακώσουν οι φακέε, καχόπιν προσθέσχε χα φύλλα κόλιανδρου, μαγειρέψχε για ακόμα ένα λεπχό και πολχοηοιήσχε χο μείγμα με ένα ραβδομπλέ- νχερ. Αλαχοπιπερώσχε και σερβίρεχε.</span></p>
<p class="Heading20" align="left"><span style="font-size: small;"><strong>&gt;</strong> Ταϊλανδέζικη σούπα tom yum με μανιτάρια:</span></p>
<p class="Heading20"><span style="font-size: small;">40 θερμίδεε ανά μερίδα (γίνονται 4 μερίδεε)</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πολύ νόστιμη, πολύ γρήγορη και με πολύ λίγες θερμίδες.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 λίχρο ζωμόε κοχόπουλου ή λαχανικών 1-2 κουχ. σούπαε πάσχα tom yum 200 γρ. φρέσκα μανιχάρια (καχά προχίμηση, ένα μείγμα μανιχαριών oyster και shiitake)</span></p>
<p><span style="font-size: small;">4 αποξηραμένα μανιχάρια shiitake, μουλιασμένα σε νερό ) Xupos από 1 λάιμ</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σάλχσα ψαριών για γεύση, περίπου 1 κουχ. σούπαε 1 κόκκινο χσίλι κομμένο σε φέχεε Κόλιανδρο για γεύση</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ρίξτε τον ζωμό μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, μόλιε πάρει βράση, προσθέστε την πάστα tom yum και κατόπιν τα μανιτάρια. Σιγοβράστε για πέντε λεπτά, προτού προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε, αν χρειάζεται, ακόμα λίγη σάλτσα ψαριών προτού σερβίρετε.</span></p>
<p class="Heading20" align="left"><span style="font-size: small;"><strong>&gt;</strong> Πράσινη και άσπρη σούπερ σούπα: 76 θερμίδες ανά μερίδα (γίνονται 2 μερίδες)</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σούπερ βιταμινούχος, σούπερ εύκολη.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">14 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 κουτ. γλυκού λάδι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 μικρή πατάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβουε 500 ml ζωμόε λαχανικών, φτιαγμένοε με 5 γρ. σκόνηε ζωμού λαχανικών 140 γρ. ανάμεικτη σαλάτα με νεροκάρδαμο, σπανάκι και ρόκα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τσιγαρίστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε την πατάτα και μαγειρέψτε για ακόμα δύο λεπτά, κατόπιν προσθέστε τον ζωμό και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει η πατάτα (10 με 15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθοε των κύβων). Προσθέστε την ανάμεικτη σαλάτα, σιγοβράστε για ένα λεπτό και χρησιμοποιήστε το ραβδομπλέντερ για να πολτοποιήσετε το μείγμα. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε.</span></p>
<p class="Heading20"><span style="font-size: small;"><strong>&gt;</strong> Σχεδόν στιγμιαία πηχτή καλαμποκόσουπα:</span></p>
<p class="Heading20" align="left"><span style="font-size: small;">115 θερμίδεε ανά μερίδα (1 μερίδα)</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 μέτριο φρέσκο κρεμμυδάκι 300 ml ζωμόε φτιαγμένοε με 2,5 γρ./’/2 κουτ. γλυκού σκόνη ζωμού λαχανικών 100 γρ. κατεψυγμένο καλαμπόκι 1 πρέζα νιφάδεε τσίλι</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Φρέσκο ημιαποβουτυρωμένο γάλα με 2% λιπαρά</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Χρησιμοποιήστε σπρέι λαδιού για να τσιγαρίσετε το κρεμμύδι. Προσθέστε όλα τα υλικά εκτόε από το γάλα, σιγοβράστε για πέντε λεπτά και μετά προσθέστε το γάλα και πολτοποιήστε ελαφρώε, χρησιμοποιώνταε ένα ραβδομπλέντερ. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε.</span></p>
<p class="Heading20"><span style="font-size: small;">Γεμιστά λαχανικά</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα λαχανικά αποτελούν ιδανικές βάσεις «γεμίσματος» με λίγες θερμίδες, ελκυστικά χρώματα και γεύσεις για τις ημέρες νηστείας!</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα μανιτάρια πορτομπέλο είναι μεγάλα και επίπεδα, σαν μπιφτέκι, και είναι ιδανικά για γέμισμα με διάφορα υλικά. Συνήθως, τα ψήνω στο γκριλ ή στον φούρνο μικροκυμάτων μαζί με τη γέμισή τους. Έχουν τόσο λίγες θερμίδες, που μπορείτε κάλλιστα να τα χρησιμοποιήσετε αντί για μπιφτέκι, για να</span></p>
<p><span style="font-size: small;">φτιάξετε χάμπουργκερ, αν τα ψήσετε στο γκριλ ή τα τηγανίσετε με σπρέι λαδιού.</span></p>
<p class="Heading20"><span style="font-size: small;">&gt;► Μανιτάρια με τυρί Φιλαδέλφεια: 66 θερμίδες τα 2</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πάρτε 2 μεγάλα επίπεδα μανιτάρια (περίπου 125 γρ.: 20 θερμίδεε) και σκουπίστε τα με μια πετσέτα κουζίναε. Γεμίστε τα με 30 γρ. (2 κουτ. σούπαε) τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια light με βότανα ή σχοινό- πρασο και ρίξτε από πάνω ψιλοκομμένα βότανα ή μαύρο πιπέρι. Ψήστε τα στο γκριλ για 2 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 30-45 δευτερόλεπτα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η μεσογειακή γέμιση για τη συνταγή αβοκάντο που ακολουθεί ταιριάζει επίσηε ωραία με μανιτάρια ή πιπεριέε.</span></p>
<p class="Heading20" align="left"><span style="font-size: small;"><strong>&gt;</strong> Γεμιστό αβοκάντο: 125 θερμίδες συν η γέμιση της επιλογή σας</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα αβοκάντο είναι αρκετά παχυντικά, αλλά είναι χορταστικά και γευστικά. Μπορείτε να τα σερβίρετε κρύα, φυσικά, αλλά και ζεστά, αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Σχηματίζουν ένα ωραίο «δοχείο» για κάθε είδους γέμιση. Χρησιμοποιήστε το μισό από ένα μεσαίο αβοκάντο Χας (125 θερμίδες: φυλάξτε το υπόλοιπο μισό στο ψυγείο, για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα την ίδια μέρα. Διατηρήστε το μαζί με το κουκούτσι στο εσωτερικό του και ρίξτε λίγο χυμό λεμονιού στην επιφάνεια κοπής του για να μη μαυρίσει) και προσθέστε οποιαδήποτε γέμιση σας αρέσει:</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Τύπου Γκουακαμόλε: Προσθέστε αγοραστό ντιπ ή ένα μείγμα με 2 ψιλοκομμένεε ντομάτεε τσέρι, 1 πρέζα νιφάδεε τσίλι και V2 μέτριο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο (λιγότερο από 10 θερμίδεε).</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Τυρί κρέμα: Προσθέστε 1 κουτ. σούπαε Φιλαδέλφεια light (με οποιαδήποτε γεύση, 20 θερμίδεε). Μπορείτε να το ψήσετε στον φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 20-30 δευτερόλεπτα ή στο γκριλ για περίπου 5 λεπτά και να το σερβίρετε σαν ένα είδοε πατέ με κράκερε. Ψεκάστε με σπρέι λαδιού προτού το ψήσετε.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ρόκα και βαλσάμικο ξίδι: Ρίξτε 1 κουτ. σούπαε (15 ml: 15 θερμίδεε) ξίδι στην κοιλότητα του αβοκάντο, προσθέστε 1 γεμάτη χούφτα φύλλων ρόκαε (20 γρ. είναι άφθονα και έχουν μόνο 4 θερμίδεε) και τρίψτε αρκετό πιπέρι και αλάτι από πάνω.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Γαρίδεε και λάιμ: 60 γρ. μαγειρεμένεε γαρίδεε (περίπου 45 θερμίδεε) συν Υζ λάιμ (κάτω από 10 θερμίδεε ο χυμόε του) για να σερβίρετε. Ή χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε ντρέσινγκ χαμηλών θερμίδων σάε αρέσει.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Μεσογειακή ζεστή: Ψεκάστε το αβοκάντο με σπρέι λαδιού και ψήστε το για 5 λεπτά στο γκριλ ή για 20-30 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων. Στην κοιλότητά του, τοποθετήστε ένα μείγμα με 1 ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα στραγγισμένη από το λάδι τηε, 2 ελιέε χωρίε κουκούτσι, λίγη κάπαρη, Υζ φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό ή φύλλα ρόκαε (η γέμιση έχει κάτω από 20 θερμίδεε).</span></li>
</ul>
<p class="Heading20" align="left"><span style="font-size: small;"><strong>&gt;</strong> Η γρηγορότερη γεμιστή πιπεριά: 92 θερμίδες για δύο μισές γεμιστές πιπεριές</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Κόψτε στη μέση 1 μέτρια κόκκινη ή κίτρινη πιπεριά (31 θερμίδεε) και αφαιρέστε τα σπόρια/άσπρο πυρήνα. Προσθέστε 3 ντομάτες τσέρι σε κάθε μισό κομμάτι (18 θερμίδες οι 6 ντομάτεε) και 1 μέτριο κρεμμυδάκι (5 θερμίδες), ψιλοκομμένο με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι. Καλύψτε με 30 γρ. Φιλαδέλφεια light (με οποιαδήποτε γεύση, 40 θερμίδες) συν άλλα μυρωδικά από τα προτεινόμενα στην ενότητα «Συμβουλών».</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ψήστε στο γκριλ για περίπου 10-12 λεπτά ή στον φούρνο στουε 200 C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η σάρκα τηε πι- περιάε και να ροδοκοκκινίσουν οι άκρες.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πηγή: Η δίαιτα των 2 ημερών – Κέιτ Χάρισον</span></p>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός</span></p>

Σχετικά άρθρα