3 έξυπνοι τρόποι για να σε ερωτευτεί! thumbnail
Έχω να σε ρωτήσω το εξής: για πεντακόσια δολάρια, θα μπορούσες να κάνεις το σύντροφό σου να νευριάσει μέσα σ' ένα λεπτό; Οι περισσότεροι απαντούν μ' ένα κατηγορημα­τικό "ναι!" Για να το καταφέρεις, αρκεί να φέρεις την κουβέ­ντα σ' ένα γεγονός ή σε κάποιο πρόσωπο ή να κάνεις μια ερώτηση που ξέρεις ότι πάντα ενοχλεί το σύντροφό σου.Έχουμε κι ένα όνομα γι' αυτό: λέμε "του πατάω τα κου­μπιά". Όταν κάποιος μας πατάει τα κουμπιά, όλοι δέχονται ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να νευριάσουμε. Με τον καιρό, ο σύντροφός μας μαθαίνει όλα μας τα "κουμπιά". Ενώ το "μου πατάει τα κουμπιά" σηματοδοτεί τον τρόπο που ο σύντροφός μας ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να μας αναστατ

3 έξυπνοι τρόποι για να σε ερωτευτεί!


Με το άγγιγμα της αγάπης, όλοι γινόμαστε ποιητές.


Πλάτωνας


Έχω να σε ρωτήσω το εξής: για πεντακόσια δολάρια, θα μπορούσες να κάνεις το σύντροφό σου να νευριάσει μέσα σ' ένα λεπτό; Οι περισσότεροι απαντούν μ' ένα κατηγορημα­τικό "ναι!" Για να το καταφέρεις, αρκεί να φέρεις την κουβέ­ντα σ' ένα γεγονός ή σε κάποιο πρόσωπο ή να κάνεις μια ερώτηση που ξέρεις ότι πάντα ενοχλεί το σύντροφό σου.Έχουμε κι ένα όνομα γι' αυτό: λέμε "του πατάω τα κου­μπιά". Όταν κάποιος μας πατάει τα κουμπιά, όλοι δέχονται ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να νευριάσουμε. Με τον καιρό, ο σύντροφός μας μαθαίνει όλα μας τα "κουμπιά". Ενώ το "μου πατάει τα κουμπιά" σηματοδοτεί τον τρόπο που ο σύντροφός μας ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να μας αναστατώσει, δεν έχουμε καμιά ειδική έκφραση για την αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή ο σύντροφός μας κάνει κάτι που πάντοτε μας κάνει να νιώθουμε την αγάπη του. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε αυτό "μου πατάει τα κουμπιά της αγάπης", αλλά μια τέτοια φράση δεν είναι καθόλου ποιη­τική. Εγώ προτιμώ να το ονομάζω "μου μαγεύει την καρδιά". Όταν κάποιος μας μαγεύει την καρδιά, είναι σαν να μας αγγίζει μ' ένα μαγικό ραβδάκι. Aς δούμε πως γεννιέται και πώς συντηρείται ένας μεγάλος έρωτας. 


Aπό τον συγγραφέα και ψυχοθεραπευτή Johnathan Robishon 
Ένας υπέροχος τρόπος για να φέρεις περισσότερη αγάπη στη σχέση σου είναι να μάθεις κάποιους εύκολους τρόπους για να μαγεύεις την καρδιά του συντρόφου σου. Όταν ο σύντροφός σου νιώθει ότι τον αγαπάς απέραντα, φαντάζεσαι πώς θα σου φέρεται; Σύντομα, θα μαγεύετε ο ένας την καρδιά του άλλου και θ' ανεβαίνετε τη σκάλα που οδηγεί στον έβδομο ουρανό. Αχ, τι γλυκιά που είναι αυτή η αίσθηση!


Όταν κάνατε το μήνα του μέλιτος, εσύ και ο σύντροφός σου μάλλον νιώθατε ότι κολυμπάτε μέσα σε μια ζεστή, γλυ­κιά λίμνη τρυφερότητας. Γιατί; Γιατί ακόμα δεν είχατε ν' αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα και εκφράζατε την αγάπη σας με πολλούς τρόπους. Ανταλλάσσατε ραβασάκια και δωράκια και φερόσαστε ο ένας στον άλλον με απέραντη καλοσύνη και ενδιαφέρον.


Μια τέτοια προσέγγιση της σχέσης είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει. Βέβαια, όσο περνούν τα χρόνια, ίσως δεν μπο­ρείτε να συνεχίζετε να εκφράζετε την αγάπη σας με όλους αυτούς τους τρόπους που χρησιμοποιούσατε στην αρχή. Αν ζείτε όπως τα περισσότερα ζευγάρια, απλώς δεν έχετε το χρόνο για κάτι τέτοιο. Παρ' όλα αυτά, σίγουρα θέλετε να μοιράζεστε πολλές στιγμές τρυφερότητας. Όταν μπορείτε να βρίσκετε τρόπους να μαγεύετε την καρδιά ο ένας του άλλου, μπορείτε να δημιουργείτε τις δικές σας μαγικές στιγμές αγά­πης άμεσα, όπου και αν βρίσκεστε, όσο λίγος και αν είναι ο χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας.
Για να γνωρίσεις τι είναι εκείνο που κάνει το σύντροφό σου να νιώσει την αγάπη σου, είναι απαραίτητο να συνειδη­τοποιήσεις ότι ο καθένας δίνει το δικό του ορισμό για την αληθινή αγάπη. Για παράδειγμα, πριν από πολλά χρόνια, έβγαινα με μια κοπέλα που θα την ονομάσω Σέριλ. Κάποια φορά, την ώρα που της έκανα ένα χαλαρωτικό μασάζ στους ώμους, εκείνη ξαφνικά γύρισε και μου είπε απότομα: "Κόφ' το!" Εγώ δεν κατάλαβα τι εννοούσε και τη ρώτησα απορημέ­νος: "Ποιο πράγμα;" Εκείνη μου απάντησε ενοχλημένη: "Όλο μασάζ μού κάνεις. Δεν παίρνεις τα χέρια σου από πάνω μου. Γιατί το κάνεις αυτό;" Είχε δίκιο, της έκανα συχνά μασάζ. Έτσι, της είπα: "Μα το κάνω για να σου δείξω πόσο νοιάζομαι για σένα". Εκείνη απάντησε αμέσως: Έ, λοιπόν, εγώ δε νιώθω να μ' αγαπάς και πολύ. Στο κάτω-κάτω, ποτέ δε μου το λες!" Και πάλι είχε δίκιο. Ποτέ δεν της είχα πει "σ' αγαπώ", παρ' όλο που εκείνη μού το έλεγε συχνά.


Η Σέριλ κι εγώ κουβεντιάσαμε αρκετή ώρα πάνω σ' αυτό το θέμα και τελικά καταλάβαμε τι συνέβαινε. Όταν ήμουν μικρός, κάθε φορά που οι γονείς μου με τιμωρούσαν ή με έδερναν, μου έλεγαν: "Το κάνουμε επειδή σ' αγαπάμε". Επομένως, οι λέξεις "σ' αγαπώ" είχαν αρνητικό νόημα για μένα. Έτσι, συμπέρανα ότι οι λέξεις δε σημαίνουν και τίπο­τε το σπουδαίο. Για να δείξεις πραγματικά σε κάποιον την αγάπη σου, ο καλύτερος τρόπος είναι να τον αγγίζεις τρυφε­ρά και ευχάριστα. Αυτός ήταν ο δικός μου ορισμός για την έκφραση της αληθινής αγάπης. Από την άλλη μεριά, όταν η Σέριλ ήταν μικρή, είχε ένα θείο που της έκανε συχνά μασάζ. Κάποια μέρα, εκείνος ο θείος τής επιτέθηκε σεξουαλικά. Έτσι, εκείνη έπαιρνε το μασάζ που της έκανα σαν προμήνυ- μα καταστροφής. Και οι δύο νομίζαμε ότι εκφράζαμε την αγάπη μας, ενώ στην πραγματικότητα πατούσαμε ασυνείδη­τα τα κουμπιά ο ένας του άλλου!


Τις περισσότερες φορές, εκφράζουμε την αγάπη μας στους άλλους με τον τρόπο που θα θέλαμε να την εισπράξου- με εμείς οι ίδιοι. Έκανα μασάζ στη Σέριλ επειδή έτσι αισθα­νόμουν εγώ ότι με αγαπούν. Ακόμα και αν μου έκανε μασάζ ένας γορίλας, εγώ θα ένιωθα ότι με αγαπάει απέραντα. Η Σέριλ μού έλεγε συχνά ότι με αγαπάει, επειδή αυτό ήθελε εκείνη ν' ακούσει από μένα. Όταν δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο προτιμάει ο σύντροφός μας να εισπράξει την αγάπη μας, καταλήγουμε να ξοδεύουμε τεράστια ποσά ενέργειας που ο άλλος δεν μπορεί να τα εκτιμήσει. Όμως, όταν ξέρου­με ακριβώς με ποιον τρόπο ο σύντροφός μας νιώθει ασφαλής και εισπράττει την αγάπη μας, γίνεται πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσουμε οικειότητα σε μόνιμη βάση.


Υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορείς να την κάνεις με το σύντροφό σου και που θα σε βοηθήσει να να "μαγέψεις την καρδιά του" με τον πιο υπέροχο τρόπο. Βάλε τον να καθίσει αναπαυτικά σε μια καρέκλα και πες του: "Κλείσε τα μάτια σου, πάρε μια βαθιά αναπνοή και σκέψου κάποια συγκεκριμένη στιγμή που ένιωσες ότι πραγματικά σ' αγαπώ. Φέρε στο νου σου εκείνη τη στιγμή όσο πιο καθαρά μπορείς. Θυμήσου πού ήμαστε, τι κάναμε και τι ακριβώς ήταν εκείνο που σ' έκανε να καταλάβεις ότι σ' αγαπώ αληθινά". Δώσε στο σύντροφό σου λίγο χρόνο για να βιώσει απόλυτα εκείνη τη στιγμή. Ύστερα συνέχισε: "Τι ήταν το πιο σημαντικό, εκείνο που σ' έκανε να νιώσεις την αγάπη μου; Ήταν κάτι που είπα, ήταν ο τρόπος που σε κοίταξα, ο τρόπος που σε άγγιξα ή κάτι άλλο;"


Κάποιες φορές, ο σύντροφός σου θα ξέρει αμέσως τι ήταν, αλλά αν δε συμβεί αυτό, δοκίμασε να πεις: "Σκέψου εκείνη τη στιγμή που ένιωσες απόλυτα την αγάπη μου και πες μου αν ήταν απαραίτητο για σένα να σου πω κάτι". Περίμενε την απάντησή του. Ύστερα συνέχισε: "Για να νιώ- σεις την αγάπη μου, ήταν απαραίτητο να σε κοιτάξω με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο;" Περίμενε πάλι την απάντησή του. Ύστερα ρώτησέ τον αν ήταν απαραίτητο να τον αγγί­ξεις με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο ή να κάνεις κάτι γι' αυτόν. Από τη στιγμή που ο αγαπημένος ή η αγαπημένη σου θα σου δείξει το δρόμο, άρχισε να κάνεις πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις.


Για παράδειγμα, αν το ταίρι σου πει: "Ήταν ο τρόπος που μου μιλούσες", ρώτησε: "Τι ακριβώς σε βοήθησε να νιώσεις την αγάπη μου; Ήταν τα λόγια μου, ο τρόπος που τα είπα ή και τα δύο;" Σιγά-σιγά, θα βρεις ποια είναι η συγκε­κριμένη συμπεριφορά που μαγεύει την καρδιά του. Αν θέλεις, μπορείς να ζητήσεις από το σύντροφό σου να θυμηθεί και κάποια άλλη στιγμή που είχε νιώσει ότι αληθινά τον αγα­πάς. Παρ' όλο που μπορεί να προκύψει ακριβώς η ίδια συμπεριφορά και τη δεύτερη φορά, ωστόσο ίσως βρεις και­νούριους τρόπους να βοηθήσεις το σύντροφό σου να νιώσει απόλυτα την αγάπη σου. 
Η Σάρα και ο Τζιμ ήρθαν στο γραφείο μου και άρχισαν να παραπονιούνται ότι κανένας από τους δυο δεν μπορούσε να νιώσει ότι ο άλλος τον αγαπάει. Τους έδειξα τον τρόπο να μαγέψουν την καρδιά ο ένας του άλλου, αλλά ο Τζιμ δυσκο­λευόταν να τον ακολουθήσει σωστά. Ο κυριότερος τρόπος με τον οποίο η Σάρα ένιωθε ότι την αγαπούν ήταν τα λόγια: "Γλυκιά μου, σ' αγαπώ αληθινά", ειπωμένα πολύ απαλά και τρυφερά. Κάθε φορά που ο Τζιμ προσπαθούσε να τα πει, έβγαιναν με λάθος τρόπο. Είχαν μια χροιά θυμού, δυσφο­ρίας ή απάθειας. Τελικά, τον πήγα σ' ένα άλλο δωμάτιο και τον έβαλα να τα λέει ξανά και ξανά, μέχρι να τα πει ακριβώς όπως ήθελε η Σάρα. Ο Τζιμ γύρισε στο γραφείο, κάθισε και είπε σ' έναν πολύ γλυκό τόνο: "Γλυκιά μου, σ' αγαπώ αληθι­νά". Η Σάρα δάκρυσε αμέσως. Ο Τζιμ ήταν τόσο έκπληκτος από το αποτέλεσμα που είχαν τα λόγια του, ώστε γύρισε και μου είπε: "Τελικά αυτό το πράγμα λειτουργεί!"


Στην πράξη, το να φερθείς με τον τρόπο που μαγεύει την καρδιά του συντρόφου σου μπορεί να μοιάζει λίγο περίεργο. Μπορεί να μην είναι ο τρόπος με τον οποίο νιώ­θεις εσύ την αγάπη του άλλου. Ο σύντροφός σου μπορεί να νιώθει ότι τον αγαπάς με τον εντελώς αντίθετο τρόπο από εκείνον που λειτουργεί για σένα!


Για παράδειγμα, όταν εσύ είσαι αναστατωμένος, μπο­ρεί να θέλεις να μιλήσεις γι' αυτό που νιώθεις, ενώ ο σύντρο­φός σου, όταν βρεθεί στην ίδια κατάσταση, μπορεί να θέλει να μείνει μόνος του. Γι' αυτό, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρεις τι είναι αυτό που κάνει το σύντροφό σου να εισπράτ­τει την αγάπη σου και στη συνέχεια να φέρεσαι μ' αυτό τον τρόπο, ακόμα και αν εσένα σου φαίνεται παράξενος. Με την

εξάσκηση, θα συνηθίσεις να δείχνεις την αγάπη σου στο σύντροφό σου με τον τρόπο που προτιμάει εκείνος.
Εσύ πάλι, όταν ξέρεις τι είναι αυτό που μαγεύει τη δική σου καρδιά, μπορείς να το πεις στο ταίρι σου. Κάνε την προηγούμενη άσκηση με τον εαυτό σου ή βάλε το σύντροφό σου να σου τη διαβάσει. Μπορεί να εκπλαγείς ανακαλύπτο­ντας τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει το ταίρι σου και σου γεμίζει την καρδιά με αγάπη και ασφάλεια. Από τη στιγμή που ο άλλος θα ξέρει πώς θα σε κάνει να νιώσεις ότι σε αγα­πάει αληθινά, θα μπορεί να σου δείχνει την αγάπη του πιο εύκολα και πιο συχνά. Αυτή είναι μια γερή "κατάθεση" στο λογαριασμό της αυτοεκτίμησής σου.


Η ικανότητα να μαγεύουμε ο ένας την καρδιά του άλλου έχει βοηθήσει πολύ εμένα και τη σύντροφό μου, την Έλενα, στη σχέση μας. Με την πιο πάνω άσκηση, εκείνη έμαθε ότι μπορεί να διώξει γρήγορα ακόμα και τη μεγαλύτε­ρη κακοκεφιά μου μ" ένα απαλό μασάζ. Εγώ πάλι, έμαθα ότι η φράση: "Τρελαίνομαι για σένα" πάντα την κάνει να νιώθει ότι την αγαπώ απέραντα. Υπάρχουν και πολλά άλλα πράγ­ματα που βοηθούν. Όταν βλέπουμε μαζί το "Σταρ τρεκ" ή όταν τρώμε σε ένα συγκεκριμένο εστιατόριο, εκείνη πάντα νιώθει ασφαλής και αισθάνεται την αγάπη και την εκτίμησή μου. Έτσι λοιπόν τα κάνουμε συχνά όλ' αυτά κι εγώ απολαμ­βάνω άφθονα μασάζ. Και όσο περισσότερο μαγεύει εκείνη την καρδιά μου, τόσο περισσότερο τρελαίνομαι γι' αυτήν. (Μαγεύει πάρα πολύ την καρδιά μου κι έτσι κι εγώ έχω παραφρονήσει για χάρη της!)


Κάθε φορά που μαγεύεις την καρδιά του συντρόφου σου, κάνεις μια "κατάθεση αγάπης" στον κοινό σας λογαρια­σμό αγάπης. Αυτός ο λογαριασμός μοιάζει με τον κοινό σας τραπεζικό λογαριασμό. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, υπάρχουν άφθονες καταθέσεις αγάπης που "αποταμιεύο­νται". Όταν και οι δυο σας καταθέτετε σταθερά σ' αυτόν το λογαριασμό, τότε απολαμβάνετε την αφθονία της αγάπης. Αν ο λογαριασμός εξανεμιστεί, τότε τα συναισθήματα που νιώθετε ο ένας για τον άλλον μπορεί να κηρύξουν πτώχευση. Όταν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, μοιάζει συχνά σαν να κάνετε μια ανάληψη από τον κοινό σας λογαριασμό αγά­πης. Αν το πρόβλημα λυθεί εύκολα, η ανάληψη θα είναι μικρή. Αν όμως δημιουργηθεί μια μπερδεμένη και άσχημη κατάσταση, τότε, αν τα αποθέματά σας είναι πλούσια, μπο­ρείτε να κάνετε μια γενναία ανάληψη.
Όταν ο λογαριασμός σας έχει μεγάλα αποθέματα αγά­πης, είναι πολύ πιο εύκολο να χειρίζεστε τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Γι αυτό, κατάθετε συχνά σ' αυτόν, με το να μαγεύεις την καρδιά του συντρόφου σου. Να θυμάσαι να κάνεις εκείνα τα μικροπράγματα που κάνουν μεγάλη διαφο­ρά στο πώς αισθάνεται το ταίρι σου. Αυτό θα σας φέρει αμέ­σως πολύ κοντά και όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, η αποταμιευμένη αγάπη θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη φουρτούνα.


Τα μαγικά βήματα  1. Υπάρχουν για τον καθένα μας συγκεκριμένα λόγια ή πράξεις που μας κάνουν να νιώθουμε ότι ο άλλος μάς αγαπάει.

  2. Μπορείς να ανακαλύψεις πώς να μαγεύεις εύκολα την καρδιά του συντρόφου σου, ζητώντας του να θυμηθεί τις φορές εκείνες που ένιωθε βαθιά την αγάπη σου και ρωτώντας τον να σου πει τι ακριβώς είναι αυτό που τον κάνει να ξέρει ότι τον αγαπάς αληθινά.

  3. Όταν τα ζευγάρια προσπαθούν σταθερά να μαγεύουν την καρδιά ο ένας του άλλου, δημιουργούν μια μόνιμη ροή αγάπης στον κοινό τους λογαριασμό κι αυτό μπορεί να τους βοηθήσει πολύ σε δύσκολες στιγμές.


 


Γίνε δεξιοτέχνης


Αν δεν το έχεις κάνει ακόμα, βρες τι είναι αυτό που μαγεύει την καρδιά του συντρόφου σου. Ο σύντομος τρόπος για να το μάθεις είναι να του ζητήσεις να θυμηθεί κάποιες φορές που έχει νιώσει απόλυτα την αγάπη σου. Ύστερα, αφού σου απαντήσει, ρώτησέ τον: "Εκείνες τις στιγμές, τι ακριβώς ήταν αυτό που σε βοήθησε να καταλάβεις ότι σε αγαπώ αληθινά;" Ζήτα του να σου πει όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί. Επίσης, κάνε τις ίδιες ερωτήσεις στον εαυτό σου και πες στο ταίρι σου τι είναι αυτό που λέει ή κάνει και σε βοηθάει να νιώσεις ότι σε αγαπάει αληθινά.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X