Ιδανική για το χειμώνα: Σάλτσα με μελιτζάνες και πιπεριές Φλωρίνης

<div class="short_text italic cf">
<p><span class="thirtyfive">Η</span> Εύη Βουτσινά μάς δείχνει πώς θα φτιάξουμε μια αρωματική μελιτζανόσαλτσα για να την έχουμε το χειμώνα.</p>
</div>
<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>5 κιλά ώριμες ντομάτες (προτιμότερο πομοντόρια)</li>
<li>3 κιλά μελιτζάνες (προτιμότερο τσακώνικες)</li>
<li>2½ κιλά πιπεριές Φλωρίνης</li>
<li>1 – 2 καυτερές πιπεριές (προαιρετικά)</li>
<li>2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα</li>
<li>1 κοφτό κουτ. γλυκού ζάχαρη</li>
<li>1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι</li>
<li>1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο</li>
<li>τα φύλλα από 2 ματσάκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα</li>
<li>1 πολύ γεμάτη κουτ. σούπας σπόρος μάραθου τριμμένος</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 10 μικρά βάζα</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 20'</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Ψήσιμο</span> 1 ώρα + 40΄</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span>Βουτάμε τις ντομάτες (λίγες-λίγες) σε βραστό νερό για 1 λεπτό, για να αφαιρέσουμε εύκολα τη φλούδα. Τις κόβουμε στη μέση και πιέζουμε λίγο για να φύγουν τα σπόρια. Αφαιρούμε τον ομφαλό και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι στρωμένο με ένα πανί πυκνής ύφανσης (όχι τουλπάνι), π.χ. παλιό μαξιλάρι ή φθαρμένη πετσέτα, και τις αφήνουμε εκεί μέχρι να τελειώσουμε όλες τις άλλες δουλειές, για να στραγγίξουν.</p>
<p> </p>
<p>Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, μέχρι να μαλακώσουν. Αν υπάρχει δυνατότητα, ψήνουμε τις μελιτζάνες σε φλόγα ή στα κάρβουνα, για να πάρουν αυτή την καπνιστή μυρωδιά που υπογραμμίζει τη γεύση του συνόλου. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από φλούδια και σπόρια και τις ψιλοκόβουμε. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε όσο μπορούμε πιο ψιλά κομματάκια.</p>
<p> </p>
<p>Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C.</p>
<p>Σε τηγάνι με χοντρό πάτο αχνίζουμε τα κρεμμύδια με 1/2 φλιτζάνι νερό, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Βάζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα ταψί και τα ανακατεύουμε καλά να ενωθούν. Το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας κάθε τόσο για να στεγνώσει, να φύγουν δηλαδή τα υγρά που συγκρατεί η ντομάτα κυρίως. Το ταψί στο οποίο θα βάλουμε τη σάλτσα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, για να είναι το πάχος της σάλτσας το πολύ 2 δάχτυλα. Ετσι θα ψηθεί γρήγορα, γύρω στα 40 λεπτά, αν ο φούρνος είναι προθερμασμένος σωστά.</p>
<p> </p>
<p>Εχουμε βαζάκια στεγνά, αποστειρωμένα και καυτά*, βάζουμε μέσα τη σάλτσα σιγά-σιγά για να μη μείνουν θύλακοι με αέρα. Τα κλείνουμε αμέσως και τα βάζουμε σε ταψί και στο φούρνο για 1 ώρα στους 100° C.</p>
<p> </p>
<p>* <span class="bittersweet">Συμβουλή</span>: Για να αποστειρώσουμε βάζα, τα πλένουμε με καυτό νερό, τα σκουπίζουμε με σιδερωμένη πετσέτα και τα βάζουμε στο φούρνο, στους 150° C, για 10΄ περίπου, μέχρι να στεγνώσουν καλά.</p>
<p> </p>
<p>Gastronomos.gr </p>
</div>

Σχετικά άρθρα