Το ανατρεπτικό μυστικό της μακροζωίας! thumbnail

Το ανατρεπτικό μυστικό της μακροζωίας!

Η νηστεία – ακόμα και μικρής διάρκειας ή οι σποραδικές νηστείες, δεν βοηθούν μόνο στο να χάσετε βάρος αλλά επίσης μειώνουν και τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Το αυτονόητο γεγονός ότι η παρατεταμένη πείνα είναι σαφώς πολύ βλαβερή για τους ανθρώπινους οργανισμούς δεν σημαίνει πως και οι σύντομες περίοδοι νηστείας μας κάνουν λίγο κακό. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο! Σε μία πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο τμήμα της Μακροζωίας το συμπέρασμα που βγαίνει είναι αυτό που αναφέραμε παραπάνω – λίγες μέρες νηστείας μέσα στο πρόγραμμα μας μόνο καλό θα κάνουν.


Η έρευνα έδωσε φως σε θέματα όπως γιατί γερνάμε και σε προσεγγίσεις που μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία όπως η μάστιγα του αιώνα ο καρκίνος και ο διαβήτης.


Αξίζει να αναφέρουμε πως ο επικεφαλής της έρευνας Dr.Valter Longo όχι μόνο ασχολείται επαγγελματικά με τη νηστεία εδώ και πολλά χρόνια αλλά είναι και έντονος οπαδός της νηστείας κατά τη διάρκεια του χρόνου.Ζει πάντα σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας του και πιστεύει έντονα στα οφέλη των τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες, στη πανίσχυρη δύναμη των λαχανικών κάτι που έμαθε από τον παππού και την γιαγιά του οι οποίοι ζουν στη Νότια Ιταλία. Ίσως δεν είναι τυχαίο, το ότι ζουν σε ένα μέρος της Ιταλίας που έχει μία ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση μακρόβιων ανθρώπων.Πέρα από το γεγονός ότι ακολουθεί συνεχώς μία αρκετά αυστηρή δίαιτα, ο Dr.Valter δεν τρώει μεσημεριανό γεύμα για να κρατάει το βάρος του εκέι που επιθυμεί.  Πέρα από αυτό, μία φορά ανά έξι μήνες κάνει μία παρατεταμένη νηστεία ή οποία κρατάει αρκετές μέρες. Ψηλός, λεπτός, ενεργητικός και Ιταλός αποτελεί το πρότυπο παράδειγμα ενός υγιούς ανθρώπου. Ο κύριος λόγος που είναι τόσο ενθουσιασμένος με τη νηστεία είναι ότι η έρευνα όλης της ομάδας του, έχει αποδείξει την ύπαρξη μίας εξαιρετικής γκάμας μετρήσιμων οφελών για την υγεία του ανθρώπου. Μη τρώγοντας σχεδόν καθόλου για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα (όπως το διάστημα των δύο ημερών) ενεργοποιεί μία σειρά γονιδίων που αποκαλούνται ως τα γονίδια επιδιόρθωσης, τα οποία μπορούν να επιφέρουν μακροχρόνια οφέλη ενάντια στη γήρανση και στις ασθένειες. “Ένας άνθρωπος δεν τρώει τίποτα για 24 ώρες και μετά τα πάντα μέσα στον οργανισμό αρχίζουν να αλλάζουν και να συντονίζονται όλες οι λειτουργίες του σώματος μεταξύ τους” αναφέρει στην έκθεση του.


Οι περισσότερες μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με τα οφέλη της νηστείας έγιναν σε τρωκτικά. Οι παλιές αυτές έρευνες πρόσφεραν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους μοριακούς μηχανισμούς που στηρίζουν τη νηστεία. Σε μία πρώιμη μελέτη το 1945, αρουραίοι υποβλήθηκαν σε νηστεία είτε μία μέρα στις τέσσερις, είτε μία μέρα στις τρεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που νήστευαν σταδιακά έζησαν περισσότερο από άλλα που έτρωγαν κανονικά και καθημερινά. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα τρωκτικά που νήστεψαν δεν ήταν σωματικά υπανάπτυκα σε σχέση με τα άλλα.Αλλά πως μπορεί να βοηθήσει η νηστεία τους ανθρώπους; Τί μηχανισμός κρύβεται από πίσω;


Ο Dr.Valter Longo έχει πρόσβαση σε δική του παροχή μεταλλαγμένων ποντικιών γνωστά ως “Τα ποντίκια Laron”. Αυτά τα ποντίκια, αν και μικρά κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας στην κατηγορία των θηλαστικών. Με άλλα λόγια ζουν για ένα εκπληκτικά μεγάλο χρονικό διάστημα.


Ένα μέσο ποντίκι δεν ζει τόσο, ζει περίπου για δύο χρόνια. Τα ποντίκια Laron ζουν σχεδόν διπλάσια από τα δύο χρόνια, πολλά από αυτά για σχεδόν τέσσερα χρόνια όταν είναι περιορισμένα σε θερμίδες. Σ' έναν άνθρωπο αυτό θα ήταν ισοδύναμο με 160 χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε πως το συναρπαστικό γεγονός για τα Laron ποντίκια δεν είναι μόνο πόσο καιρό ζουν αλλά ότι παραμένουν υγιή για τον περισσότερο καιρό που είναι ζωντανά. Φαίνεται πως δεν είναι επιρρεπείς στο διαβήτη ή στον καρκίνο και όταν πεθαίνουν θα είναι λόγω φυσικών αιτιών. Κατά τη διάρκεια της βιοψίας είναι συχνά αδύνατο να βρεθεί η αιτία του θανάτου.Ο λόγος που αυτά τα ποντίκια είναι τόσο μικρά και ζουν τόσο πολύ είναι ότι είναι γενετικά «πειραγμένα» έτσι ώστε το σώμα τους να μην ανταποκρίνεται σε μία ορμόνη που ονομάζεται IGF – 1 που μοιάζει με ινσουλίνη αυξητικού παράγοντα, και όπως υποδηλώνει το όνομα της, προάγει τις αναπτυξιακές επιδράσεις σε σχεδόν κάθε κύτταρο στο σώμα. Με άλλα λόγια, κρατά τα κύτταρα συνεχώς ενεργά.
Οι άνθρωποι χρειάζονται επαρκή επίπεδα της IGF – 1 και άλλων αυξητικών παραγόντων όταν είναι νεόι και ακόμα μεγαλώνουν, αλλά τα υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης αργότερα στη ζωή φαίνεται να οδηγεί σε επιτάχυνση της γήρανσης και του καρκίνου. Όπως το θέτει και ο επικεφαλής της έρευνας: «Είναι σαν να οδηγείτε με το ποδί κολλημένο πάντα πάνω στο γκάζι, αναγκάζοντας το αυτοκίνητο να συνεχίζει να κινείται όλη την ώρα. Φανταστείτε αντί περιστασιακά να πηγαίνετε το αυτοκίνητο σας στο γκαράζ και να αλλάζετε κάποια ανταλλακτικά, εσείς να συνεχίζετε να το οδηγείτε συνεχώς, ασταμάτητα. Λογικό λοιπόν κάποια στιγμή το αυτοκίνητο να χαλάσει.»


Η έρευνα που αναφέρουμε εστιάζεται στην προσπάθεια να καταλάβουν οι ερευνητές πως μπορούμε να οδηγούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο το δυνατόν γρηγορότερα ενώ απολαμβάνουμε τη ζωή. Η ομάδα του Dr.Valter Longo πιστεύει πως η λύση είναι η περιοδική νηστεία. Καθώς ένας από τους τρόπους που λειτουργεί η νηστεία είναι να μειώνει το ποσό της ορμόνης IGF – 1 που παράγει.


http://www.tipsonhealthyliving.com/
http://thehealthsciencesacademy.org

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X