Περέιρα: «Στον ΠΑΟΚ νιώθω σαν στο σπίτι μου»

Ο Φακούντο Περέιρα είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα της σεζόν. Παρότι πραγματοποιεί την πρώτη του υπερατλαντική απόπειρα ποδοσφαιρικής καριέρας ο Αργεντινός δείχνει στο γήπεδο πως δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.

Εχει ήδη σημειώσει δύο γκολ, είναι συνεχώς μέσα στις φάσεις και βοηθάει σημαντικά στο δημιουργικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Ο Περέιρα μίλησε στην κάμερα της Nova πριν από την αναμέτρηση με τη Ντιναμό Μινσκ. Αναλυτικά η συνέντευξή του:

«Το πρώτο πράγμα είναι ότι γνωρίζω ακριβώς τι πρέπει να κάνω κι αυτό είναι να δουλέψω ακόμη περισσότερο. Χαίρομαι πάρα πολύ που μέχρι τώρα μπορώ και βοηθάω την ομάδα μου μ’ αυτόν τον τρόπο, ελπίζω να συνεχίσω να το κάνω στο μέλλον, να συνεχίσουν να με βοηθούν οι συμπαίκτες μου αλλά το πιο σημαντικό είναι να συνεχίσω εγώ να δουλεύω με τον ίδιο και παραπάνω ρυθμό. Από εκεί και πέρα νιώθω πάρα πολύ όμορφα, πράγματι κάναμε μια πολύ καλή αρχή και μακάρι να συνεχίσω κι εγώ κι η ομάδα έτσι».

– Πέρασες για πρώτη φορά τον Ατλαντικό για ν’ αγωνιστείς στην Ευρώπη αλλά έδειξες να χρειάζεσαι ελάχιστο χρόνο συμμετοχής κόντρα σε ότι συμβαίνει σε ανάλογες τέτοιες περιπτώσεις .. Πώς το εξηγείς;

«Το βασικό θέμα είναι ότι οφείλεται κυρίως στους συμπαίκτες μου. Χαίρομαι που συμβαίνει αυτό. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω ακριβώς με ψυχολογικούς όρους ή οτιδήποτε άλλο αλλά νιώθω πάρα πολύ όμορφα και το πιο σημαντικό σ’ αυτό είναι ότι είχα ένα θέμα με τη ‘γλώσσα’, με τα ισπανικά αλλά οι συμπαίκτες μου δεν είχαν κανένα πρόβλημα, με δέχτηκαν κατευθείαν. Νιώθω ήδη σα να είμαι στην ομάδα για πολύ καιρό. Δουλειά, το κεφάλι κάτω, όταν υπάρχει καιρός για πλάκα και τα λοιπά κάνουμε, νιώθω πάρα πολύ όμορφα κι ελπίζω να συνεχίσω έτσι».

– Θεωρείς πως έχουμε δει τα περισσότερα πράγματα από σένα ή … ο χρόνος θα δείξει;

«Το θέμα είναι πως μου λείπει λίγος ρυθμός ακόμη, το νιώθω . Πιστεύω ότι αυτό με τα παιχνίδια, τις προπονήσεις θα έρθει, είμαι λίγο πίσω ακόμη σ’ αυτό το θέμα. Και τώρα εντάξει, όταν κερδίζει η ομάδα κι έχω πετύχει κι εγώ κάποιο γκολ ‘αγοράζουμε’ λίγο χρόνο, οπότε είναι ακόμη πιο εύκολο και να προσαρμοστώ ακόμη πιο γρήγορα και να μπω στο ρυθμό και στην κατάσταση που θέλω. Αυτό που είπα και πριν, δουλειά και θα έρθουν και τ’ αποτελέσματα».

– Σημείωσες το θέμα της γλώσσας ως μια σημαντική δυσκολία που συνάντησες. Υπήρξαν άλλες εξίσου άξιες αναφοράς;

«Σε δυο σκέλη το καταλαβαίνω. Το πρώτο είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μέσα στο γήπεδο σαν ομάδα, το δεύτερο είναι προβλήματα που αντιμετωπίζω εγώ προσωπικά έξω από το ποδόσφαιρο. Ως προς το πρώτο κομμάτι, είμαστε ακόμη σ’ ένα σημείο που προσπαθούμε να μάθουμε κάποια πράγματα που αντιμετωπίζουμε κι εκεί κάποιες δυσκολίες. Πιστεύω ότι θα τ’ αφομοιώσουμε γρήγορα και δε θα έχουμε πρόβλημα. Ως προς το δεύτερο δε θεωρώ ότι είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα τ’ ότι μιλάω μόνον ισπανικά, γιατί είναι μια μεγάλη ομάδα εδώ, με βοηθούν σε οτιδήποτε θέλω κι από εκεί και πέρα προσπαθώ κι εγώ να κάνω κάποια ‘ιδιαίτερα’, να μάθω τη ‘γλώσσα’ ώστε να προσπαθήσω κι εγώ να δώσω το καλύτερό μου κομμάτι για να βελτιώσω αυτό το πρόβλημα».

– Μπορεί να είναι σύντομο το χρονικό διάστημα που βρίσκεσαι εδώ, στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ, αλλά όλα όσα ζεις εδώ, με την καθημερινότητα της ομάδας, την επικοινωνία με το σπίτι και τους δικούς σου που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ως γενικό συμπέρασμα σε κάνουν να νιώθεις δικαιωμένος ως προς την επιλογή σου ν’ αποδεχτείς την πρόταση του «Δικεφάλου»;

«Δεν το συζητώ καν. Πιστεύω ότι σίγουρα έχω κάνει την καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να έχω κάνει. Νιώθω πάρα πολύ καλά εδώ όπως σας είπα. Νιώθω σα στο σπίτι μου, βοηθάει η ομάδα, βοηθούν οι συμπαίκτες μου, βοηθάει κι η οικογένειά μου, όλα πηγαίνουν καλά. Φυσικά η δουλειά μας είναι μέσα στο γήπεδο κι αυτό πρέπει να κάνουμε αλλά παρ’ όλα αυτά, πριν έρθω εδώ, μπόρεσα να πάρω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες κι ήμουν από πριν σίγουρος ότι αυτό που θα κάνω θα είναι το σωστό βήμα στην καριέρα μου».

– Μετά από την ουσιαστική γνωριμία σου με την ομάδα κι έχοντας πλέον πέντε, επίσημους αγώνες στα πόδια σας, η άποψή σου για τις αγωνιστικές δυνατότητες της ομάδας ποιά είναι;

«Στόχος είναι να γινόμαστε καλύτεροι από παιχνίδι σε παιχνίδι. Κι αυτό γίνεται με δουλειά, μετά ακολουθούν τ’ αποτελέσματα . Εχουμε κάνει ένα καλό ξεκίνημα. Βέβαια το πρώτο παιχνίδι της σεζόν εδώ δε μας βοήθησε, από τη στιγμή που θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει τους τρεις βαθμούς και να έχουμε το απόλυτο αυτή τη στιγμή. Παρόλα αυτά χρειάζεται πολλή δουλειά, χρειάζονται θυσίες. Φυσικά και στόχος μας είναι το .. ‘ταβάνι’, εννοείται . δεν μπορούμε να βάζουμε κάτι χαμηλότερο από αυτό γιατί είμαστε μια μεγάλη ομάδα. Από εκεί και πέρα είναι πολύ σημαντικό το παιχνίδι της Πέμπτης και γι’ αυτό ήταν πολύ σημαντικός κι ο αγώνας με τη Νίκη Βόλου. Γιατί έπρεπε να πάρουμε αυτούς τους τρεις βαθμούς ώστε να πάμε με καλή ψυχολογία κι ελπίζω και την Πέμπτη να πάρουμε τους αντίστοιχους τρεις βαθμούς ώστε να ξεκινήσουμε με το δεξί».

– Διαφορετικά τα δεδομένα για την Ελλάδα, διαφορετικές οι απαιτήσεις για την Ευρώπη. Για μια – ακόμη – σεζόν ο ΠΑΟΚ δηλώνει παρών στη φάση των ομίλων του Europa League κι η αρχή του φετινού, αντίστοιχου ταξιδιού έχει οριστεί για την προσεχή Πέμπτη, στο γήπεδο της Τούμπας, κόντρα στη Ντιναμό Μινσκ. Τί χρειάζεστε για να ξεκινήσετε, όπως είπες, με το δεξί;

«Σίγουρα δεν είναι ένας εύκολος όμιλος. Πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ. Σκοπός της ομάδας – φυσικά – είναι να περάσει στον επόμενο γύρο. Είναι τρεις ομάδες πολύ δύσκολες. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε με μια νίκη την Πέμπτη εδώ. Να δώσουμε χαρά στον κόσμο που είμαι σίγουρος ότι θα γεμίσει το γήπεδο, επειδή το περιμένει όπως το περιμένουμε κι εμείς. Και είναι πολύ σημαντικό να μη χάσουμε βαθμό εδώ, να κάνουμε – τουλάχιστον – μια νίκη εκτός έδρας για να περάσουμε σίγουρα στον επόμενο γύρο».

– Συμφωνείς με την άποψη πως κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για κάθε ποδοσφαιριστή προκειμένου να δείξει το κάτι παραπάνω;

«Σίγουρα … Σ’ όλον τον κόσμο είναι αυτό γνωστό, πως και το Europa League και το Champions League είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για όλους τους παίκτες. Παρόλα αυτά δε σημαίνει πως πρέπει να ρίχνουμε μικρότερο βάρος στο εθνικό πρωτάθλημα. Απλά είναι σίγουρα κάτι που κάθε παίκτης θέλει να το κάνει και θέλει να παίξει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε εκεί γιατί είναι σίγουρα δύσκολα. Με τα πόδια στο έδαφος και το μυαλό μες στο κεφάλι μας πρέπει να δουλέψουμε και να ξεκαθαρίσουμε αυτούς τους δυο στόχους μας μέσα στο μυαλό μας».

– Ανάμεσα στις ομοιότητες του εδώ ποδοσφαίρου – ιδιαίτερα της ομάδας στην οποία αγωνίζεται – και του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου είναι το πάθος των οπαδών με τα θετικά και τ’ αρνητικά του. Πως επηρεάζει η παρουσία τους στον αγώνα της Πέμπτης την ευρωπαϊκή πρεμιέρα, καθώς η μέχρι τώρα παρουσία τους στη σεζόν στους εντός έδρας αγώνες έχει περιοριστεί στους φιλικούς αγώνες και στον αγώνα για τα πλέι οφ με τη Ζίμπρου;

«Πράγματι υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στον κόσμο στην Αργεντινή κι εδώ και νιώθω πολύ άνετα μ’ αυτό το πράγμα, μου αρέσει. Κι είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος βοηθάει, αγαπάει την ομάδα κι ουσιαστικά είναι ο 12ος παίκτης. Περιμένω πως και πως το παιχνίδι της Πέμπτης, όπως ήταν και στα φιλικά και στο επίσημο εδώ. Είμαι σίγουρος ότι θα μας βοηθήσει και θα καταφέρουμε να κάνουμε μια καλή σεζόν κι ουσιαστικά μέσα από τ’ αποτελέσματά μας να τους δώσουμε πίσω την αγάπη που μας δείχνουν».

Σχετικά άρθρα