Διαχρονική και γλυκιά πορτοκαλόπιτα

<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>450 γρ. (1 πακέτο) φύλλο κρούστας</li>
<li>4 αυγά μεσαίου μεγέθους</li>
<li>200 γρ. καλαμποκέλαιο + λίγο για το ταψί</li>
<li>250 γρ. ζάχαρη 200 γρ. (1 κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό με 1,5% – 2% λιπαρά</li>
<li>1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ</li>
<li>1 κάψουλα βανίλιας (βανιλίνη)</li>
<li>ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο</li>
</ul>
<p><strong>Για το σιρόπι</strong></p>
<ul>
<li>600 γρ. νερό</li>
<li>400 γρ. ζάχαρη</li>
<li>ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 15</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 30΄</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Αναμονή</span> περίπου 4 ώρες</span><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Ψήσιμο</span> 40΄</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span>Απλώνουμε τα φύλλα σε ένα μεγάλο ταψί, το ένα πάνω από το άλλο, και τα βάζουμε στο φούρνο, στους 50° C, επιλέγοντας τη λειτουργία του αέρα. Τα αφήνουμε να ξεραθούν όση ώρα χρειαστεί (ακόμη και δίωρο), μέχρι να γίνουν τραγανά, αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα. Καλό είναι, ανά 15 λεπτά, να τα γυρίζουμε. Κατόπιν τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σπάμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.</p>
<p> </p>
<p>Χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα του μίξερ, με το σύρμα, τα αυγά έως ότου αφρατέψουν. Σταδιακά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα σπασμένα φύλλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.</p>
<p> </p>
<p>Τότε σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε τα σπασμένα φύλλα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα έως ότου ενσωματωθούν.</p>
<p> </p>
<p>Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ. και απλώνουμε σε αυτό τη ζύμη. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.</p>
<p> </p>
<p><strong>Σιρόπι</strong></p>
<p>Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε το σιρόπι έως ότου δέσει, για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο και την τρυπάμε ελαφρώς με ένα πιρούνι σε όλη της την επιφάνεια. Περιχύνουμε σιγά-σιγά με το χλιαρό σιρόπι χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα. Αφήνουμε το γλυκό να σιροπιαστεί για περίπου 2 ώρες προτού σερβίρουμε.</p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet">Συμβουλές</span></p>
<ul>
<li>Aνάλογα με την ποικιλία των πορτοκαλιών που θα χρησιμοποιήσουμε, διαφοροποιείται και η γεύση της παρασκευής.</li>
</ul>
<p> </p>
<p>Glykesistories.gr </p>
</div>

Σχετικά άρθρα