Lovotomi.gr

Ένα από τα πολλά εύθυμα μα και γεμάτα μηνύματα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη δεκαετία του ’80 έλεγε στο ρεφρέν «φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, φταίει κι ο Χατζηπετρής».

Σωστά καταγράφονται όσα ακούγονται και προβάλλονται ως επίσημες θέσεις ομάδων. Αλλά κάπου χρειάζεται απαραιτήτως ένα κοσκίνισμα. Μια θέση. Μια κριτική.

Ας δούμε ένα μικρό παράδειγμα. Επικρατεί ο Παναθηναϊκός της Νίκης Βόλου με 1-0. Δεν απειλείται, έχει ευκαιρίες για περισσότερα γκολ αλλά σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί. Όχι μόνο γιατί είναι αναποτελεσματικός αλλά και επειδή είναι πολύ συγκεκριμένος ο τρόπος που μπορεί να απειλήσει. Έτσι όποια ομάδα είναι «διαβασμένη» και έχει τη στοιχειώδη ποιότητα, μπορεί να τον μπλοκάρει. Τον «διάβασε» και η Νίκη Βόλου απλά δεν είχε τόση ποιότητα για να τον συγκρατήσει και να τον απειλήσει. Όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να κρύβονται κάτω από το χαλί. Απλούστατα διότι ο Παναθηναϊκός στα δύσκολα που έρχονται (και είναι πολλά) θα τα βρει όλα μπροστά του.

Αλλά εδώ όλα υπεραπλουστεύονται. Το χαρτί της στατιστικής λέει 27 τελικές εκ των οποίων οι 16 στην εστία. Είχε ο Παναθηναϊκός 16 ευκαιρίες να σκοράρει; Ακούστηκαν 16 «αχ» από τους οπαδούς του; Όχι φυσικά. Όποιος ήταν στο γήπεδο το γνωρίζει καλά. Ασφαλώς και μετράει η νίκη. Δεν γίνεται να επικαλείται η στατιστική τέτοιου είδους.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού –καλώς- διατηρούνται απαιτητικοί και ας κέρδισε η ομάδα τους. Καλώς δίνουν και χρόνο. Και ας ξέρουν ότι η σύγκριση του Αναστασίου στη συνέντευξη Τύπου της περσινής με τη φετινή αφετηρία είναι παντελώς άτοπη. Διότι πέρυσι η ομάδα ήταν ολοκαίνουργια με πάνω από δέκα μεταγραφές ενώ φέτος είναι ίδια κατά τα 9/11 με μόλις τέσσερις προσθήκες εκ των οποίων ελάχιστες βοηθούν.

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε μια εβδομάδα πολύ δύσκολη. Το αποτέλεσμα στο τέλος της θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια. Να το θυμάστε αυτό.

Αντί υστερόγραφου (διότι τα σιχαίνομαι). Κατανοώ ότι πολλοί μεγάλωσαν σε μια Ελλάδα που έκανε ηθικό το ανήθικο, που οι κυβερνώντες παραπλανούσαν συστηματικά το λαό απλά για να αδειάζουν τα ταμεία προς επωφελείας τους και των ολίγων πλουσίων, που βαφτίστηκαν χαρισματικοί πολιτικοί οι πλέον λαοπλάνοι, που όλοι κοιτούσαν όχι πώς θα είναι νόμιμοι αλλά πώς θα κλέψουν το κράτος.

Χωράμε όλοι όσοι παρακολουθούμε τα ποδοσφαιρικά σε ένα σάιτ. Θα ονομάζεται lovotomi.gr. 18 χρόνια η ποδοσφαιρική Ελλάδα βλέπει μονότονα την ίδια εικόνα. Σαν καθεστώς χούντας στη Βόρεια Κορέα. Με ελαχιστότατες εξαιρέσεις το πρόγραμμα εκπέμπει μονότονα το ίδιο. Παρά ταύτα υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να πείσουν ότι όταν η εικόνα χαλάει, δεν φταίνε τα μηχανήματα και οι κεραίες τους που στέλνουν το σήμα αλλά διάφοροι δολιοφθορείς. Αιδώς Αργείοι.
 

Σχετικά άρθρα