Οι πρώτες ενδείξεις μιας απιστίας πριν καλά καλά αρχίσει; thumbnail
H ερώτηση μου έχει να κάνει σχετικά με τη συμπεριφορά του άνδρα μου. Έχουμε πολλά προβλήματα και αναγνωρίζω ότι αρκετά από αυτά προέρχονται και από τη γκρίνια για τα οικονομικά. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί ενώ μαζί μου είναι επιθετικός στους άλλους παρουσιάζει τον χαρακτήρα του ήρεμου και του κουλ δείχνει δηλαδή να ενδιαφέρεται περισσότερο για τους ξένους από ότι για τον δικό του άνθρωπο. Γιατι το κανουμε αυτο; Ξεσπάμε πάνω σε εκει=νους που ενδιαφερονται για εμάς;

Οι πρώτες ενδείξεις μιας απιστίας πριν καλά καλά αρχίσει;


Oι πρώτες ενδείξεις μιας απιστίας…


«Φοβάμαι ότι η γυναίκα μου έχει εραστή». Πρόκειται για μια διαισθητική εντύπωση που βασίζεται σε ασαφείς ενδείξεις, μικροπράγματα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν μπορώ ν’ απαλλαγώ από την εντύπωση ότι κάτι μου κρύβει. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω, αλλά με τρώει η υποψία…


Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο υποψίας ένα διαισθητικό συναίσθημα όπ κάτι δεν πάει καλά. Πολλοί βίωσαν  αυτό το συναίσθημα, σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετική ένταση. Σε ορισμένους εκδηλώθηκε με τη μορφή αιφνίδιας αντίδρασης, που υπήρξε απόρροια κά­ποιου τυχαίου σχολίου ή περιστατικού. Σε άλλους είχε τον χαρακτήρα μιας ολοένα αυξανόμενης αίσθησης δυσφορίας.


ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ


Οι πρώτες ενδείξεις σπανίως είναι χειροπιαστές ή άμεσα ανιχνεύσιμες, όπως το αποτύπωμα κραγιόν στον γιακά ενός πουκαμίσου ή τα παράξενα τηλεφωνήματα. Συνήθως εί­ναι λεπταίσθητες, έχουν τον χαρακτήρα διαισθητικής αντί­δρασης στις αλλαγές συμπεριφοράς του συντρόφου, απο­τυπώνουν την αίσθηση ότι «κάτι έχει αλλάξει». Ακολούθως, παραθέτουμε έναν κατάλογο τέτοιων αλλαγών.


Το ταίρι μου: • είναι πιο απόμακρο

 • δείχνει απορροφημένο στη δουλειά του, στο νοικοκυριό, σε εξωτερικές δραστηριότητες

 • προσέχει περισσότερο το ντύσιμο του

 • δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο βάρος και τη σιλουέτα του

 • λείπει αδικαιολόγητα από το σπίτι σε ώρες που κανονικά δε θα ήταν εκεί

 • είναι πιο προσκολλημένο στην τηλεόραση, στον υπολογιστή απ’ ότι συνήθως

 • Παρουσιάζει ασυνήθιστη δεκτικότητα σε καινοτο­μίες όσον αφορά τον ερωτικό τομέα

 • δείχνει απροθυμία στην κουβέντα και  αποφεύ­γει γενικώς την επικοινωνία 

 • Η παρουσία του, στον συναισθηματικό τομέα, είναι ελλειπής

 • Εκδηλώνει μειωμένο ενδιαφέρον για τα οικογε­νειακά θέματα

 • Εκδηλώνει μειωμένο ενδιαφέρον στον σεξουαλικό τομέα, σε σύγκριση με το παρελθόν

 • Η συμμετοχή του σε κοινές δραστηριότητες είναι περιορισμένη.Είναι δελεαστικό να μελετήσει κανείς αυτόν τον κατάλο­γο, να βρει τα στοιχεία που ταιριάζουν στη συμπεριφορά του συντρόφου του και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ταίρι του έχει συνάψει παράνομο δεσμό. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Για να διερευνήσουμε τη συνάφεια των αλλαγών στη συμπεριφορά με το θέμα που πραγματευόμαστε, πρέπει να εξετάσουμε τόσο τον αριθμό των πεδίων όπου συντελούνται όσο και την έκταση που προσλαμβάνουν. Μεταβολές, λόγου χάρη, συμπεριφοράς οι οποίες εκδηλώνονται σ’ έναν μόνο τομέα είναι σαφώς υποδεέστερες οε σύγκριση με αλλαγές που παρατηρού­νται σε διάφορους τομείς. Εξυπακούεται ότι οι δραστικές αλλαγές έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από πς περιορισμένες.


Ακόμη όμως κι όταν προκύπτουν εκτεταμένες μεταβολές σε πληθώρα τομέων, δεν σηματοδοτούν απαραιτητα την ύπαρξη εξωσυζυγικών σχέσεων. Υπάρχουν αναρίθμητοι λόγοι, εντελώς άσχετοι με τις ερωτικές παρεκτροπές που είναι ικανοί να οδηγήσουν σε αλλαγές συμπεριφοράς. Ένας  αυτούς, πιθανότατα ο επικρατέστερος, είναι η διόγκωση του άγχους της δουλειάς. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η ανησυχία για την υγεία, η ανασφάλεια της μέσης ηλικίας για το γήρας, οι προβληματισμοί για οικογενειακά οι οικονομικές σκοτούρες.


Δυστυχώς όμως, σε αρκετές περιπτώσεις η προοπτικη ενός παράνομου δεσμού φαντάζει τόσο τρομακτική που οι περισσότεροι άνθρωποι καταστέλλουν την επίγνωση αυτών των μεταβολών όταν αυτές οφείλονται σε ερωτική παρεκτροπή ή τις  εκλογικεύουν ως προσωρινές και ασήμαντες. Ακόμα και όταν είναι εμφανές ότι υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο απιστίας  αντιμετωπίζουν το ζήτημα σαν κάποιο παροδικό πρόβλημα που κάποια στιγμή «θα εξαφανιστεί» ξαφνικά και γρήγορα.


Πάντως, προϊόντα ή όχι παράνομων δεσμών, αυτές οι αλλαγές φανερώνουν την ύπαρξη ενός προβλήματος που πρέπει να συζητηθεί είτε μιλάμε για απιστία είτε όχι. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X