Κλειδί η χαμένη ταπεινότητα

Σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα ο Γιάννης Αναστασίου άφησε για δεύτερη φορά αιχμές για τη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών του. Την πρώτη φορά είχε πει για την ισορροπία που έχασαν ορισμένοι μετά την περσινή επιτυχία της κατάκτησης του Κυπέλλου. Τη δεύτερη, την Πέμπτη μετά τον αγώνα στο Εστορίλ, υπογράμμισε ότι άπαντες πρέπει να παραμείνουν ταπεινοί. Δεν το είπε τυχαία. Η δημόσια τοποθέτησή του ήταν καμπάνα (και όχι πια καμπανάκι) κινδύνου.

Ψιθυρίζεται εδώ και καιρό στον Παναθηναϊκό τόσο εντός όσο και εκτός αποδυτηρίων ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές έχασαν το μέτρο και «ψήλωσαν» απότομα έπειτα από το περσινό δεύτερο μισό της σεζόν που περιλάμβανε θρίαμβο στον τελικό Κυπέλλου, διασυρμό του Ολυμπιακού στο «Καραϊσκάκης», πρωτιά στην ειδική βαθμολογία των πλέι οφ. Οι ψίθυροι δεν είναι πάντα αληθινοί αλλά συνήθως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Και πλέον οι… ψιθυριστές γίνονται όλο και περισσότεροι.

Η αντιμετώπιση του αγώνα στο Εστορίλ ήταν εξ ορισμού λανθασμένη. Αποδείχθηκε στον αγωνιστικό χώρο όπου οι Πράσινοι μπήκαν με τη λογική ότι εύκολα ή δύσκολα θα «καθαρίσουν» τη νίκη λόγω ποιοτικής διαφοράς. Μέχρι και στις δηλώσεις πριν το ματς ο Αναστασίου επεσήμανε ότι ο Παναθηναϊκός είναι ελαφρώς καλύτερος. Ολοφάνερα η νοοτροπία αυτή είχε εμποτίσει κάθε μέλος του τιμ που ταξίδεψε στην Πορτογαλία.

Πέραν των καταγεγραμμένων αγωνιστικών κενών της ομάδας και βέβαια της τεράστιας αναντικατάστατης απώλειας του Μπεργκ, φέτος είναι φανερό το πρόβλημα νοοτροπίας και ψυχολογικής προσέγγισης των αγώνων. Από τη ρεβάνς με τη Σταντάρ Λιέγης όταν οι Πράσινοι προηγήθηκαν 1-0 και συνέχισαν να παίζουν με την άμυνα στη μεσαία γραμμή πιστεύοντας ότι θα έλιωναν τον αντίπαλο (με συνέπεια να έρθουν τα γκολ των Βέλγων) έως τα ματς πρωταθλήματος. Ακόμα και τα νικηφόρα με τον Πανιώνιο που υποτάχθηκε στις καθυστερήσεις, τον Πλατανιά που χρειάστηκε να μπουν τρία γκολ για να νικήσει και τη Νίκη Βόλου που το άγχος ξεχείλιζε στα τελευταία λεπτά με το ρευστό 1-0 στο ταμπλό.

Πώς σκέφτονται να τα αλλάξουν αυτά στον Παναθηναϊκό; Σίγουρα χρειάζεται να «σφίξουν τα λουριά». Πλέον υπάρχει και καθ’ ύλην αρμόδιος για να μεταφέρει τα μηνύματα της διοίκησης στους ποδοσφαιριστές, ο Τάκης Φύσσας . Λογικά θα αναλάβει δράση, έχοντας ήδη από μέρες εντοπίσει το πρόβλημα.

Σχετικά άρθρα