«Είμαστε διαφορετικοί, είμαστε ίσοι»

«Πρέπει να ακούτε τους γυμναστές σας. Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα. Στόχος της Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού είναι όλοι οι μαθητές να ακούσουν κάτι για την άθληση, όλοι να κάνουν κάτι, όλοι να αθληθούν. Ο αθλητισμός είναι υγεία και αυτοπεποίθηση και αυτό το μήνυμα θέλουμε να δώσουμε φέτος στα  12.500 σχολεία της χώρας. Αν η ρόδα κυλήσει, κανένας δεν θα την σταματήσει πια μετά από ένα χρόνο». Αυτό είπε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος, από τις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής, την οποία επισκέφθηκε για ένα συμβολικό αγώνα μπάσκετ. Στον αγώνα αυτόν… αντίπαλοι ήταν η Ομάδα μπάσκετ της Βουλής και η Εθνική Ομάδα καλαθοσφαίρισης με αμαξίδια.

Ο κ. Λοβέρδος και κλιμάκιο του Υπουργείου Παιδείας μαζί με τον αρχηγό της ομάδας μπάσκετ της Βουλής κ. Γ. Ιωαννίδη συναντήθηκαν στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του σχολείου, με την εθνική ομάδα μπάσκετ σε αμαξίδια.

Οι καλαθοσφαιριστές σε αμαξίδιο από την Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι που συμμετείχαν στον αγώνα ήταν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Δήμου, Νίκος Πανούσης, Παναγιώτης Τριανταφύλλου, Αλέξανδρος Φερέτος, Γιώργος Τσαουσίδης, Ανέστης Δημητρακόπουλος, Εριόντ Ράσα, ο προπονητής τους  ο κ. Βάιος Γιώρας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Γιώργος Κούζας. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο διεθνής κ. Γιώργος Μπίκας.

Βασισμένη στον εφετινό θεματικό άξονα της  πρώτης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, «Ρατσισμός και  Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι», η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνογερμανική Αγωγή έδωσε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και πολιτικούς το μήνυμα του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

 Αποχωρώντας από το σχολείο μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, ο Υπουργός Παιδείας έγραψε στο βιβλίο Εκδηλώσεων του σχολείου: Η πρώτη στα χρονικά του ελληνικού σχολείου, δημόσιου και ιδιωτικού, ημέρα της άθλησης, «ημέρα του σχολικού αθλητισμού» περνά στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία. Η Ελληνογερμανική Αγωγή είχε την εξαιρετική ιδέα να διοργανώσει μπασκετικό γεγονός με θέμα «Είμαστε διαφορετικοί, είμαστε ίσοι» και στο πλαίσιό του να αγωνιστούμε εμείς, η Ομάδα της Βουλής με την Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδια. Όλα ήταν εξαιρετικά και το μήνυμα πέρασε καλά και αποτελεσματικά. Ευχαριστώ από την καρδιά μου»

 Οι εκδηλώσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής «απλώθηκαν» σήμερα σε ολόκληρο το σχολικό συγκρότημα της Παλλήνης, όπου Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, Καθηγητές Πανεπιστημίου, ειδικοί επιστήμονες έδωσαν σειρά μαθημάτων που είναι βέβαιο ότι οι μικροί μαθητές τους δεν θα ξεχάσουν. Μεταξύ αυτών έγιναν:

Αγώνες Boccia

Οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας Boccia, κ. Γρηγόρης Πολυχρονίδης και κ. Παναγιώτης Σουλάνης, με τον ομοσπονδιακό προπονητή τους, μόλις γύρισαν από το Πεκίνο (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Boccia 2014) ήρθαν στην Ελληνογερμανική Αγωγή και μοιράστηκαν με τους μαθητές  του σχολείου τα μυστικά του αθλήματος.

Γνωριμία με Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά Αθλήματα

Γνωστά και άγνωστα ολυμπιακά και παραολυμπιακά αθλήματα γνώρισαν σήμερα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της 1ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Συνεργάστηκαν με την κ. Βιργινία Κραβαριώτη, Ολυμπιονίκη στην Ιστιοπλοΐα, την κ. Εύα Χριστοδούλου, Ολυμπιονίκη στη ρυθμική Γυμναστική, την κ. Κοζομπόλη Βούλα, Ολυμπιονίκη στην Υδατοσφαίριση, τον κ. Κων/νο Θάνο και κ. Ζυγούρη Βούλα, Ολυμπιονίκες στην πάλη, μυήθηκαν στα μυστικά των αθλημάτων και γνώρισαν στην πράξη τις τεχνικές τους. 

 Συζήτηση με θέμα: «Ρατσισμός – Αθλητισμός»

Ο κ. Κων/νος Φίλης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας συζητώντας με τους μαθητές του Γυμνασίου τόνισε τη σημασία της εκεχειρίας και μίλησε για τα ολυμπιακά ιδεώδη. Οι μαθητές συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συζήτηση σχετικά με το πνεύμα του ολυμπισμού και τη χρήση αναβολικών από τους αθλητές.

 Συζήτηση με θέμα: «Αθλητισμός και Διατροφή»

Κοντά στους μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής βρέθηκαν σήμερα ειδικοί επιστήμονες, για να μιλήσουν στους μαθητές για τη σημασία της σωστής διατροφής και τη σχέση της τόσο με την πρόοδο στο σχολείο όσο και με τις καλές αθλητικές επιδόσεις.

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, θα γίνεται  κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου του σχολικού έτους.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, σημαντικοί φορείς (ενδεικτικά, ο Ο.Η.Ε. με τη θεσμοθέτηση της «Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη», η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα περιεχόμενα στη Λευκή Βίβλο, Παγκόσμιες Αθλητικές Ομοσπονδίες κ.ά.), αναγνωρίζουν τη συμβολή του αθλητισμού στην προώθηση αξιών, στάσεων και δεξιοτήτων (όπως η κοινωνική συνοχή, η ένταξη, η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα, η ευγενής άμιλλα κλπ.) που στο σύνολό τους οδηγούν στη δημιουργία ενεργών δημοκρατικών πολιτών.

Σχετικά άρθρα