Γλουταμίνη: Η τροφή της εξυπνάδας και του δυνατού ανοσοποιητικού!

<div>
<div>
<h1 style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Η γλουταμίνη βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς κεντρικού νευρικού συστήματος. Περνά εύκολα μέσα από το φράγμα αίματος-εγκεφάλου, ενός προστατευτικού φράγματος που σχηματίζεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τη νευρογλοία του εγκεφάλου που προστατεύει τον εγκέφαλο από τυχόν τοξίνες, βακτήρια και ιούς, κ.λπ., που κυκλοφορούν μέσω του αίματος.</span></h1>
</div>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Στο εσωτερικό του εγκεφάλου η γλουταμίνη μπορεί να μετατραπεί σε γλουταμινικό οξύ, ένα άλλο αμινοξύ που βοηθάει στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Αυξάνει επίσης τα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ενός αμινοξέος που δρα ως νευροδιαβιβαστής στο σώμα. Τα συμπληρώματα L-γλουταμίνης μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική λειτουργία και έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της επιληψίας, της κατάθλιψης, της σχιζοφρένειας καθώς και της άνοιας. Η γλουταμίνη είναι επίσης μια σημαντική πηγή ενέργειας για το νευρικό σύστημα. Εάν ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετή γλυκόζη την αντισταθμίζει αυξάνοντας τον μεταβολισμό της γλουταμίνης για την παραγωγή ενέργειας. Οι χρήστες γλουταμίνης αναφέρουν συχνά ότι έχουν περισσότερη ενέργεια, λιγότερη κόπωση και καλύτερη διάθεση.</span></p>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Η γλουταμίνη προωθεί ένα υγιές πεπτικό σύστημα, συμβάλλοντας στην ισορροπία επιπέδων οξέων / αλκαλικών στο σώμα. Η γλουταμίνη που λαμβάνεται από την τροφή μπορεί άμεσα να απορροφηθεί από τα κύτταρα του λεπτού εντέρου και ως εκ τούτου μπορεί να είναι χρήσιμη για τους ανθρώπους με πεπτικά προβλήματα που έχουν προβλήματα στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Κάποιοι ειδικοί του χώρου της Υγείας πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα γλουταμίνης μπορούν να ωφελήσουν άτομα με εντερικά προβλήματα, όπως η ειλεΐτιδα και η νόσος του Crohn. Η γλουταμίνη βοηθά στην αφαίρεση τοξικής αμμωνίας από το ήπαρ. Το περίσσευμα αζώτου στο ήπαρ αποδίδει γλουταμινικό οξύ για να σχηματίζει γλουταμίνη αντί να μετατρέπεται σε αμμωνία. Η γλουταμίνη προστατεύει επίσης το ήπαρ από τις επιπτώσεις του αλκοόλ και τη λήψη υπερβολικής δόσης ακεταμινοφαίνης.</span></div>
<div style="text-align: justify;">
<h3><span style="font-size: small;"><strong>Ποια είναι τα οφέλη της;</strong></span></h3>
<div><span style="font-size: small;"><strong><em><br /></em></strong></span></div>
<div>
<ul>
<li><span style="font-size: small;"><em>Πνευματική Λειτουργία </em></span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το αν τα συμπληρώματα L-γλουταμίνης μπορούν να βελτιώσουν ή να μεταβάλλουν την εγκεφαλική λειτουργία . Κάποιες αναφορές για την L-γλουταμίνη δείχνουν ότι βοηθά στην κατάθλιψη, ενώ άλλες σχετικά με το L-γλουταμικό οξύ και το GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ) δείχνουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας . </span></p>
</div>
<ul>
<li><span style="font-size: small;"><em>Τραυματισμοί και γρήγορη ανάρρωση</em></span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Μετά από τραυματισμούς, λοιμώξεις, εγκαύματα ή χειρουργικές επεμβάσεις το σώμα απελευθερώνει κορτιζόλη στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία είναι δυνατόν να μειώσουν τα επίπεδα της γλουταμίνης.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη γλουταμίνης βοηθά στη μείωση του ποσοστού του θανάτου από τραύμα σε βαρέως πάσχοντες ανθρώπους.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα γλουταμίνης ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τις λοιμώξεις (κυρίως λοιμώξεις που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση).</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;"><em>Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)</em></span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Η γλουταμίνη βοηθά στην προστασία του βλεννογόνου. Για το λόγο αυτό, μερικοί έχουν προτείνει ότι οι άνθρωποι που έχουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn ‘s) μπορεί να μην έχουν αρκετή γλουταμίνη. Ωστόσο, σε 2 κλινικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι η λήψη συμπληρωμάτων γλουταμίνης δεν βελτίωσε τα συμπτώματα της νόσου του Crohn. Απαιτείται περισσότερη έρευνα.</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;"><em>HIV / AIDS</em></span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Οι άνθρωποι με τον ιό HIV ή το AIDS συχνά έχουν σοβαρή απώλεια βάρους (ιδιαίτερα απώλεια μυϊκής μάζας). Μελέτες, έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων γλουταμίνης, μαζί με άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C και Ε, β-καροτένιο και σελήνιο μπορεί να αυξήσει  το σωματικό βάρος και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον γαντρεντερικό σωλήνα.</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;"><em>Αθλητές</em></span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Οι αθλητές που προπονούνται για αθλήματα αντοχής (όπως μαραθώνιους) έχουν αυξημένες ανάγκες γλουταμίνης.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας του χαμηλού ανοσοποιητικού των μαραθωνοδρόμων, ιδιαίτερα σε περιόδους υπεπροπόνησης.</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;"><em>Καρκίνος</em></span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο έχουν χαμηλά επίπεδα γλουταμίνης. Συμπληρωματικό γλουταμίνη δίνεται συχνά σε υποσιτιζόμενους ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ραδιοθεραπεία και μερικές φορές χρησιμοποιείται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.</span></p>
<div><span style="font-size: small;">Η γλουταμίνη, επίσης φαίνεται να έχει βοηθήσει στη μείωση στοματίτιδας  (φλεγμονή του στόματος) αλλά και της διάρροιας, που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία.</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong>Πηγές της γλουταμίνης:</strong></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong><br /></strong></span></div>
<div><span style="font-size: small;">Βρίσκεται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, αν και το μαγείρεμα το καταστρέφει γι' αυτό συνιστάται σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμπλήρωση ή κατανάλωση ωμών τροφών που το περιέχουν. Ξηροί καρποί και το τυρί, γαλακτοκομικά προϊόντα εν γένει, το σπανάκι και μαϊντανός είναι καλές πηγές, τρόφιμα ζύμωσης και καπνιστό κρέας.</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
</div>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Συστάσεις για τη χρήση της γλουταμίνης:</strong></span></div>
</div>
<div>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Πρέπει να καταναλώνετε περίπου 50 mg / κιλό σωματικού βάρους, μεταξύ των γευμάτων και για την πρόληψη, δεν αλληλεπιδρά με τα αμινοξέα από τα τρόφιμα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα