Τι πρέπει να τρώω για να μην πάθω εγκεφαλικό;

<div>
<p><span style="font-size: small;">Ερευνητές του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη Σουζάνα Λάρσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας μελέτησαν τους πέντε βασικούς παράγοντες ενός υγιεινού τρόπου ζωής: σωστή διατροφή (πολλά φρούτα και λαχανικά, όχι λιπαρά κ.λπ.), μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (έως εννέα ποτά την εβδομάδα), όχι κάπνισμα, σωματική άσκηση (περπάτημα ή ποδήλατο τουλάχιστον επί 40 λεπτά την ημέρα)και φυσιολογικό βάρος σώματος (δείκτης σωματικής μάζας κάτω του 25).</span></p>
</div>
<div><br /><span style="font-size: small;">Οι Σουηδοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 31.700 γυναίκες με μέση ηλικία60 ετών και για μια περίοδο δέκα ετών. Από αυτές, οι περισσότερες τηρούσαν δύο έωςτρεις παράγοντες υγιεινής ζωής, μόνο οι 589 και τους πέντε, ενώ οι 1.535 κανέναναπολύτως. Στο διάστημα της μελέτης συνέβησαν 1.554 εγκεφαλικά και, όπως διαπιστώθηκε, όσο πιο υγιεινά ζούσε μια γυναίκα, τόσο περισσότερο μειωνόταν ο σχετικός κίνδυνος γι' αυτήν.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες τηρούν και τους πέντε</span><br /><span style="font-size: small;">παραπάνω «χρυσούς κανόνες» στη ζωή τους, έχουν κατά μέσο όρο 54% μικρότερο κίνδυνο</span><br /><span style="font-size: small;">θανάτου σε σχέση με όσες δεν τηρούν τίποτε από όλα αυτά.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Ειδικότερα, όσον αφορά τη διατροφή, όσες έτρωγαν υγιεινά, είχαν 13% μικρότεροκίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού (η συνηθέστερη μορφή που προκαλείται από ελλιπή αιμάτωσηκαι οξυγόνωση του εγκεφάλου), σε σχέση με όσες έτρωγαν ανθυγιεινά. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση με τα σπανιότερα αιμορραγικά εγκεφαλικά, που αποτελούν το 15%έως 20% των συνολικών.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">«Επειδή οι συνέπειες του εγκεφαλικού είναι συνήθως καταστροφικές και μη αναστρέψιμες,η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία», τόνισε η Σουζάνα Λάρσον.</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Κίνδυνος σε βάθος χρόνου για δεύτερο εγκεφαλικό<br /></strong>      </span><br /><span style="font-size: small;">Εξάλλου, σε μια ξεχωριστή καναδική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Ρίτσαρντ Σβαρτς του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η οποία παρουσιάστηκε σε καναδικό ιατρικό συνέδριο, επισημάνθηκε ότι όσοι έχουν πάθει εγκεφαλικό, κινδυνεύουν σε σημαντικό βαθμό να πάθουν κι άλλο μέσα στα επόμενα πέντε τουλάχιστον χρόνια, γι' αυτό χρειάζονται καλύτερη παρακολούθηση και προληπτική θεραπεία σε βάθος χρόνου.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Ο μέσος κίνδυνος για ένα δεύτερο εγκεφαλικό μέσα σε ένα έτος από το προηγούμενο,αγγίζει το 10% και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Μακροπρόθεσμα, ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος, καθώς μετά από πέντε χρόνια ο κίνδυνος ενός επόμενου εγκεφαλικού είναι διπλάσιος σε σχέση με τον κίνδυνο να πάθει κάποιος συνομήλικος και ιδίου φύλου το πρώτο εγκεφαλικό.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Η έρευνα μελέτησε στοιχεία για περίπου 34.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγωεγκεφαλικού και πήραν εξιτήριο κατά την περίοδο 2003-2011. Το 5% των ασθενών πέθαναν μέσα στον πρώτο χρόνο από το εξιτήριο.</span><br /><br /></div>

Σχετικά άρθρα