Ρανιέρι: «Βήμα-βήμα οι αλλαγές»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κλαούντιο Ρανιέρι, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα της UEFA . Ο Ιταλός τεχνικός μίλησε για τις διαφορές του να δουλεύει σε σύλλογο από ότι σε Εθνική ομάδα, για τις νέες ιδέες που προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι της Ελλάδας αλλά και για την λιγοστή επιθετική συγκομιδή της γαλανόλευκης. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κλαούντιο Ρανιέρι:

-Πως βρίσκετε τη δουλειά σε Εθνική ομάδα και τις διαφορές έχει από την εκείνη σε σύλλογο;

«Όλα είναι διαφορετικά, διότι συναντάς τους παίκτες τρεις ή τέσσερις μέρες πριν τα ματς έχοντας παίξει προηγουμένως με τους συλλόγους τους και πρώτα απ’ όλα χρειάζονται αποκατάσταση. Οι πραγματικές ώρες δουλειάς με τους παίκτες είναι περιορισμένες, έτσι το σημαντικό είναι να τους δώσει λίγες ιδέες και να δουλέψεις καλά μαζί τους. Δεν έχεις χρόνο για πολλή δουλειά και προπόνηση. Είναι, πραγματικά, δραματικό, αν για παράδειγμα υπάρχουν μερικά λάθη στο τελευταίο ματς. Αν είσαι προπονητής σε σύλλογο, μπορείς να αναλύσεις το ματς μετά από δυο μέρες και να δουλέψεις για να βελτιώσεις πράγματα, αλλά όταν είσαι ομοσπονδιακός τεχνικός, δεν βλέπεις τους παίκτες για τουλάχιστον ένα μήνα. Ξεκινάς πάλι από το μηδέν και δουλεύεις τόσο σε λάθη που έγιναν στο τελευταίο ματς όσο και σε νέα πράγματα για το επόμενο. Μέσα σε λίγες μέρες, πρέπει να κάνεις μία μίξη όλων αυτών».

-Ενας νέος προπονητής φέρνει νέες ιδέες. Τι αλλαγές θα δούμε να εφαρμόζονται;

«Πρέπει να κάνεις τις αλλαγές βήμα-βήμα, διότι δεν έχεις πολύ χρόνο με τους παίκτες, μόνο λίγες μέρες, πρέπει να ελέγξεις τη διάθεση τους και να κάνεις να αποδώσουν στο καλύτερο των δυνατοτήτων τους. Μπορείς να ΄χεις εκατοντάδες ιδέες, αλλά αν δεν μπορούν να τις βγάλουν οι παίκτες στο γήπεδο, τότε δεν έχεις κάνει καλή δουλειά. Ετσι η πρώτη μου αποστολή είναι να βρω τους παίκτες που είναι καλά από πλευράς φυσικής κατάστασης και καταλαβαίνουν τις ιδέες από την προπόνηση».

-Η Ελλάδα είναι γνωστή ως μία ομάδα που δεν δέχεται πολλά, αλλά και δεν σκοράρει πολλά γκολ. Πως θα προσπαθήσετε να το βελτιώσετε αυτό;

«Προηγουμένως η ομάδα έπαιζε με έναν επιθετικό σε διάταξη 4-3-3, έτσι το πρώτο μου βήμα είναι να ξεκινώ με δυο στράικερ. Μπορεί να ΄χεις εκατοντάδες ιδέες, αλλά να μην έχεις τους φορ για να σκοράρουν… Ενας επιθετικός πρέπει να ΄χει στο αίμα του το γκολ, τη διαίσθηση και την ποιότητα να είναι καταλυτικός στην περιοχή. Αν δεν έχεις αυτόν τον παίκτη, τότε δεν έχεις επιλογές. Είναι σημαντικό να δούμε τους παίκτες και να δούμε αν ταιριάζουν στο σύστημα».

Σχετικά άρθρα