Σωκράτης: «Δεν πρέπει να χάσουμε»

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος παραμένει αισιόδοξος για την πρόκριση στα τελικά του Euro 2016 και τονίζει πως θα πρέπει να προσεγγίσει το ματς με τη Φινλανδία.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Παπασταθόπουλος στη Sportday:

Στο Ελσίνκι δίνουμε το δεύτερό μας ματς στον όμιλο και προερχόμαστε από ήττα. Πως βλέπεις τα πράγματα;

«Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Έχουμε δει ότι πια όλα τα ματς κερδίζονται δύσκολα, δεν είναι όπως ήταν παλιά, όπου οι αδύναμε θεωρητικά ομάδες είχαν μεγάλη διαφορά από τις δυνατές. Τώρα η ψαλίδα έχει κλείσει. Τα φαβορί είναι λίγα και τα περισσότερα είναι φαβορί “στα χαρτιά”. Δείτε την πρεμιέρα: εμείς χάσαμε από τη Ρουμανία, η Πορτογαλία στραβοπάτησε, πόσες και πόσες ομάδες έκαναν γκέλες. Δεν πρέπει να χάσουμε, πρέπει να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Στέλνεις συχνά προς τα έξω μηνύματα συνόλου και όχι ατομικά. Είχες πει στο Μουντιάλ ότι «μέσα στο γήπεδο είμαστε όλοι αδέρφια», μετά από κάποια συμβάντα των ημερών. Πριν ένα μήνα, όταν μπήκες στους αρχηγούς, είπες ότι «στην πραγματικότητα όλοι, και οι 23, είμαστε αρχηγοί». Ποιο μήνυμα στέλνεις τώρα;

«Αυτό που λέμε πάντα, κάτι που στην Εθνική συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό. Όλα τα παιδιά εδώ είμαστε ίσος προς ίσον, ουδείς ανώτερος, όλοι μαζί κερδίζουμε, όλοι μαζί χάνουμε. Ό, τι κι αν γίνει, είτε η Εθνική πάει καλά είτε όχι, εμείς να είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας, γιατί μόνο εμείς μπορούμε να αντιστρέψουμε το εις βάρος μας κλίμα και να το κάνουμε καλό».

Πιστεύεις ότι αυτό θα γίνει κιόλας στην πράξη, δηλαδή θα το γυρίσουμε το έργο άμεσα;

«Αυτή η ομάδα έχει πολύ ταλέντο, έχει δείξει ότι μπορεί να καταφέρει πολλά, έχει μέλλον. Θα πρέπει λοιπόν να βάλουμε ένα “delete” στο παιχνίδι της Ρουμανίας, που κακά τα ψέματα ήταν ένα πολύ κακό ματς για μας και να πατήσουμε “restart” για να νικήσουμε στα επόμενα παιχνίδια, αρχής γενομένης από αυτό, ούτως ώστε να πάρουμε την πρόκριση».

Μετά το ματς με τη Ρουμανία έγινε πολλή κουβέντα, πολλή κριτική. Η άποψή σου;

«Εγώ θεωρώ ότι στην Ελλάδα ό,τι γίνεται είναι μια υπερβολή και στην επιτυχία και στην αποτυχία. Έχουμε κερδίσει παιχνίδια που δεν παίξαμε καλά και υπάρχει υπερβολή στο θέμα της νίκης, όπως υπάρχει και στο θέμα της ήττα. Κατά τη γνώμη μου, η κριτική είναι πάντα δεκτή. Ωστόσο άλλο τι λένε ο κόσμος ή οι δημοσιογράφοι και άλλο τι πρέπει να σκεφτόμαστε εδώ μέσα στην ομάδα. Εμείς θα πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι, να είμαστε μια οικογένεια και να κοιτάμε το συμφέρον της ομάδας. Με ένα παιχνίδι ούτε πρωταθλητής βγήκες, ούτε αποκλείστηκες».

Τι αλλάζει με την έλευση του Καραγκούνη σε νέο πόστο και σε τι μπορεί να βοηθήσει;

«Ο “Κάρα” είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο μεγαλύτερος σε συμμετοχές όλων των εποχών για την Εθνική, αλλά πιθανότατα και ο μεγαλύτερος σε αξία παίκτης που έχει περάσει. Γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα, θα βοηθήσει και τον προπονητή και τους παίκτες. Μόνο και μόνο που οι παίκτες θα έχουν δίπλα τους και στο γήπεδο και στην καθημερινότητά τους έναν τόσο σημαντικό άνθρωπο που θα τους μιλάει, είναι πολύ καλό».

Με δεδομένο ότι και ο Κατσουράνης δεν είναι αυτή τη στιγμή στην Εθνική, πόσο δύσκολη είναι η μετάβαση από την εποχή των δύο στην εποχή μετά τους δύο;

«Πρόκειται για δύο μεγάλες φιγούρες, αλλά αυτό που συνέβαινε και τότε, συμβαίνει και τώρα: ο κάθε παίκτης μπορεί να πει τη γνώμη του, όλοι εδώ είμαστε αρχηγοί, όλοι έχουμε επιτυχίες όλοι έχουμε αποτυχίες. Η ενότητα δεν αλλάζει. Είναι έλλειψη για την ομάδα όταν βγάζεις από αυτήν δύο άτομα που ήταν 10-12 χρόνια στην καθημερινότητά της, αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχει και ένα λαμπρό μέλλον. Θα βγουν κι άλλα παιδιά από πίσω και κάποια στιγμή θα έρθει και για μας, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, το πλήρωμα του χρόνου να σταματήσουμε. Τον “Κάρα” πάντως τον έχουμε πάλι κοντά μας, έστω και σε νέο πόστο…».

Η Ελλάδα θεωρείτο εξαρχής η καλύτερη του ομίλου μας. Αλλάζει τους συσχετισμούς η ήττα από τη Ρουμανία;

«Εγώ θεωρώ ότι είμαστε οι καλύτεροι, όταν όμως αυτό το δείχνουμε μέσα στο γήπεδο και όχι στα χαρτιά. Είναι αλήθεια πάντως ότι αυτή η ομάδα με όσα απίστευτα έχει πετύχει την τελευταία δεκαετία αξίζει να τυγχάνει αποδοχής».

Στην άμυνα έχουμε εσένα, έχουμε τον Μανωλά που παίζει βασικός στη Ρόμα, έχουμε τον Τοροσίδη που από πέρυσι παίζει στη Ρόμα, έχουμε τον Καρνέζη που πάει εξαιρετικά φέτος στην Ουντινέζε . Μήπως αυτό που λέμε πάντα, ότι η άμυνα είναι το μεγαλύτερό μας όπλο, είναι τώρα πιο ευδιάκριτο από ποτέ;

«Η Ελλάδα πάντα είχε ποδοσφαιρικά μια αμυντική κουλτούρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι κακό ούτε σημαίνει… αντιποδόσφαιρο και άλλα τέτοια. Ίσα-ίσα εγώ πιστεύω ότι με την άμυνα κερδίζεις τα παιχνίδια. Εξακολουθούμε εμείς να έχουμε ως προτέρημα την αμυντική λειτουργία ολόκληρης της ομάδας και όχι μόνο της τετράδας. Διότι χωρίς ομαδική δουλειά δεν γίνεται τίποτα. Το ίδιο και στην επίθεση. Δείξαμε και στο Μουντιάλ ότι έχουμε την ποιότητα και την ικανότητα να επιτεθούμε».

Σε ότι αφορά την επίθεση, τι χρειαζόμαστε για να βάζουμε περισσότερα γκολ;

«Και η επίθεση είναι ομαδική δουλειά, δεν εξαρτάται μόνο από τους επιθετικούς. Παίζουν ρόλο και οι χαφ και όλοι. Έχουμε ικανότητα που μπορεί να μας δίνει γκολ σε κάθε ματς. Κοιτάμε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι παντού».

Με μια νίκη απόψε αλλάζουν όλα σε επίπεδο ψυχολογίας;

«Όλα τα ματς είναι σημαντικά, αλλά ναι, αν το θέτεις έτσι, μια νίκη απόψε θα βοηθήσει τόσο σε επίπεδο αυτοπεποίθησης όσο και ψυχολογίας για τη συνέχεια».

Πως είσαι στην Ντόρτμουντ;

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος, αισθάνομαι πολύ σημαντικός παίκτης γι’ αυτήν και θα ήθελα να πετύχω ακόμα περισσότερα πράγματα και στο μέλλον με αυτή την ομάδα».

Στον κόσμο, επειδή το πρόγραμμα του Euro 2016 είναι πιο βατό και περνάνε περισσότερες ομάδες, επικρατούσε εξαρχής η βεβαιότητα ότι την πρόκριση θα την έχουμε στο τσεπάκι. Τι απαντάς;

«Δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ. Σίγουρα όπως έγιναν τα πράγματα, το σύστημα διευκολύνει τις δυνατές ομάδες, τα θεωρητικά φαβορί, αλλά αν στο γήπεδο δεν νικάς τα παιχνίδια, δεν κάνεις τίποτα».

Είδαμε πρόσφατα ένα ματς ελληνικής με σκανδιναβική ομάδα που ο γηπεδούχος περίμενε τον φιλοξενούμενο, του έδωσε την κατοχή της μπάλας και χτύπησε στην κόντρα. Περιμένεις ανάλογη αγωνιστική συμπεριφορά από τους Φινλανδούς;

«Όχι, δεν νομίζω. Η Φινλανδία είναι μια ομάδα που έχει πολύ καλούς παίκτες, παίζουν στην έδρα τους και νομίζω ότι θα επιτεθούν. Θα παιχτεί καλό ποδόσφαιρο, εμείς θα κάνουμε το παιχνίδι μας και αν τα καταφέρουμε να νικήσουμε θα έχουμε κάνει ένα καλό βήμα. Σε ότι αφορά το ματς του Ολυμπιακού, βλέπετε ότι και στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν υπάρχουν μικρές ομάδες, από όλου μπορείς να χάσεις και όλους μπορείς να τους νικήσεις».

Πιστεύεις ότι θα είμαστε στη Γαλλία;

«Όλοι στην ομάδα το πιστεύουμε. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται τρία πράγματα: να είμαστε ταπεινοί, προσγειωμένοι και να βγάλουμε στο γήπεδο τον ποδοσφαιρικό χαρακτήρα που βγάζουμε τόσα χρόνια. Αυτά είναι τα τρία συστατικά της επιτυχίας».

Ο νέος προπονητής τι διαφορετικό θέλει από εσάς σε επίπεδο αγωνιστικού στυλ σε σχέση με πριν;

«Θέλει να κάνει την ομάδα λίγο πιο επιθετική, έχουμε δείξει και στον Μουντιάλ ότι μπορούμε να γίνουμε πιο επιθετική ομάδα, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχεις σιγουριά και η σιγουριά αυτή να ξεκινάει από πίσω. Αν κατορθώσουμε να έχουμε σιγουριά στο παιχνίδι μας και προσωπικότητα πάνω απ’ όλα, θα είμαστε πιο δημιουργικοί και στον επιθετικό τομέα».

Τον Ρανιέρι πως τον έχεις ζήσει αυτό το μικρό διάστημα που έχει έρθει;

«Καταρχάς, ο προπονητής μας είναι ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος. Σε επίπεδο προπονητικής, ότι να πούμε είναι λίγο, γιατί ο άνθρωπος έχει περάσει από τέτοιες ομάδες και έχει συνεργαστεί με τέτοιους παίκτες, που φαίνεται ξεκάθαρα τι προπονητής είναι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περνάμε μέσα στο γήπεδο αυτά που θέλει. Να μας βοηθάει και τον βοηθάμε. Αυτό θα γίνει και δεν θα υπάρχει πρόβλημα χημείας από κανέναν και τίποτα. Όπως ήταν επιτυχημένοι οι δύο προηγούμενοι προπονητές, το ίδιο ευελπιστούμε να γίνει και με τον Ρανιέρι».

Με τον Χετεμάι ήσασταν συμπαίκτες στην ΑΕΚ, έτσι δεν είναι; Απόψε όμως θα είστε αντίπαλοι… Τι θα του πεις;

«Ναι, τον είδα και από κοντά το καλοκαίρι, έπαιξαν φιλικό οι ομάδες μας. Θα του ευχηθώ καλή επιτυχία και ο καλύτερος να κερδίσει».

Στην πλακίτσα τι θα του πεις;

«Στην πλακίτσα θα του ευχηθώ… κακή τύχη και να νικήσουμε εμείς».

Είδαμε στη συνέντευξη τύπου της παρουσίασης του Καραγκούνη ένα πολύ ωραίο βίντεο με εκδηλώσεις Ελλήνων φιλάθλων στην Πάτρα τη στιγμή του γκολ σου κόντρα στην Κόστα Ρίκα…

«Μπορεί να μας έμεινε μια μικρή απογοήτευση στο τέλος, γιατί αν ήμασταν λίγο πιο τυχεροί με την Κόστα Ρίκα μπορεί να περνάγαμε στους “οκτώ”. Ωστόσο ο κόσμος θεωρώ ότι χάρηκε με την παρουσία μας στο Μουντιάλ και μας κάνει διπλά χαρούμενους όταν βλέπουμε αυτές τις αντιδράσεις από τον ελληνικό λαό».

Σχετικά άρθρα