Ο Τόμιτς νίκησε ψυχολογία, απουσίες και προβλήματα

 

Ο Ολυμπιακός στην πρεμιέρα του στην Α1 με τον Μίλαν Τόμιτς στον πάγκο, νίκησε την κακή ψυχολογία μετά τον αγώνα κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, και κυρίως πήρε χρόνο από την αναγκαστική απουσία κόσμου από την εξέδρα (εξέλειψε δηλαδή η πίεση), λόγω της περυσινής τιμωρίας. Το ότι επικράτησε του Απόλλωνα με 82-56 ήταν αναμενόμενο (η διαφορά δυναμικότητας είναι τεράστια), αλλά το βασικό είναι ότι αυτό το έκανε με άνεση, αφού μπόρεσε να προσαρμοστεί και στα δύσκολα δεδομένα που έφεραν οι πολλές απουσίες που τον άφησαν γυμνό κυρίως στη θέση ”3”. Μέσα σε όλα με χτύπημα στα πλευρά έφυγε από το παρκέ ο Κατσίβελης.

 

Καλύτεροι των ερυθρόλευκων ο Σπανούλης κι ο Ντάνστον, ρυθμό εξαιρετικό έδωσε ο Σλούκας, πολλά κενά γέμισε ο Λαφαγέτ, ενώ πολλές λύσεις ήρθαν και από τον Μάντζαρη. Ο Απόλλων υπήρξε στο γήπεδο μόνο στην πρώτη και τη δεύτερη περίοδο. Είναι υπερβολή να πει κανείς ότι ο Ολυμπιακός ξεμπούκωσε με έναν τέτοιο αντίπαλο, αλλά στα σίγουρα αγόρασε χρόνο για να γιατρέψει τις πληγές.

 

Οδήγησε ο Σπανούλης, το πάλεψε ο Απόλλων

 

O Ολυμπιακός σ έναν αγώνα ιδιαίτερο, λόγω της αλλαγής προπονητή, αλλά και τις απουσίες στη θέση ”3” (Παπαπέτρου, Λοτζέσκι), άρχισε τον αγώνα με Μάντζαρη-Σπανούλη στα γκαρντ, τον Κατσίβελη συνθήκη τριάρι (αν κι έχει δουλέψει τη θέση), τον Πέτγουει και τον Ντάνστον. Φυσικά, δεν είναι οι μόνες απουσίες, αφού ο Τόμιτς δεν είχε (και δεν θα έχει) τον Πρίντεζη και τον Ντάρντεν. Οι ερυθρόλευκοι με τον Σπανούλη να εκτελεί από την περιφέρεια και τον Ντάνστον στο ζωγραφιστό πήρε τα ηνία, αλλά ο Απόλλωνας (που φαίνεται να έχει μια αξιόπιστη ομάδα) μάζεψε τη διαφορά για να τελειώσει η πρώτη περίοδος με 19-15, χάρη στα 3 εύστοχα τρίποντά του, τον έλεγχο των ριμπάουντ και την σχετικώς καλή άμυνα.

 

Γκάζωσε με Σλούκα, χτύπησε ο Κατσίβελης

 

Με Σλούκα-Μάντζαρη-Λαφαγετ, τρεις κοντούς δηλαδή, τον Αγραβάνη και τον Χάντερ άρχισε ο Τόμιτς την δεύτερη περίοδο. Στα τέσσερα πρώτα λεπτά της ο Ολυμπιακός με σερί 10-0 αύξησε τη διαφορά στο 29-15 με ορισμένες εξαιρετικές προσπάθειες στο πικ εντ ρολ. Στο τελευταίο δίλεπτο το σκορ έφτασε στο 39-23, με Ντάνστον-Σπανούλη να γίνονται διψήφιοι, έλεγχο πλέον των ριμπάουντ και πολύ καλύτερη αμυντική παρουσία σε σχέση με το πρώτο δεκάλεπτο. Σα να μην έφταναν όλα τα προβλήματα των Πειραιωτών, λίγο πριν το ημίχρονο ο Δημήτρης Κατσίβελης έφυγε από το γήπεδο τραυματίας μετά από ένα χτύπημα στα πλευρά. Το δεύτερο δεκάλεπτο τέλειωσε με 41-29 μετά από προσπάθεια για πρες από τους φιλοξενούμενους και με μπροστάρηδες τους Πεν και Ελ Αμιν. Μπορεί ο Σλούκας να ανέβασε το ρυθμό για τον Ολυμπιακό, η διαφορά να μεγάλωσε, αλλά σούταρε 1/11 τρίποντα και 4/13 βολές, στοιχεία που στα σίγουρα προβλημάτισαν αρκετά, αλλά ρεφάρισε με δίποντα και άμυνα.

 

Βρήκε ρυθμό και σουτ ο Ολυμπιακός

 

Στο πρώτο μισό της τρίτης περιόδου οι δυο ομάδες σούταραν πολλά τρίποντα , ο Πέτγουει και ο Λαφαγετ έφεραν τη διαφορά στο 47-32, για να μειώσει με τον ίδιο τρόπο ο Πεν. Μετά από ένα δίποντο του Ντάνστον, τα σουτ έξω από τα 6,75 συνέχισε ο Μάντζαρης (52-37). Οι ερυθρόλευκοι εξ ανάγκης σταθερά με τρεις κοντούς είχαν ρυθμό, ήταν καλοί στην άμυνα και βελτίωναν συνεχώς τα στατιστικά τους. Όχι όμως και στις βολές. Ο Αγραβάνης με δίποντο δημιούργησε τη μεγαλύτερη διαφορά του αγώνα (+17 στο 26′), για να τη μεγαλώσει ακόμα περισσότερο με τρίποντο ο Λαφαγετ. Την ίδια στιγμή η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν υποδειγματική και ο Απόλλων αστοχούσε χάνοντας και τα ριμπάουντ που στο πρώτο μισό είχε τρόπον τινά ελέγξει. Από εκεί ανέλαβε ο Χάντερ να κάνει παιχνίδι στη ρακέτα με 4 συνεχόμενους πόντους. Ο ρυθμός έγινε δαιμονισμένος για τους ερυθρόλευκους που πια έπαιζαν άνευ αντιπάλου. Ο Σπανούλης (7 ασιστ) κι ο Σλούκας (5 ασίστ) δημιουργούσαν οι υπόλοιποι εκτελούσαν και η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με 65-39 κι επί μέρους 24-10 στην καλύτερη περίοδο επιθετικά και αμυντικά.

 

Διαδικαστικό φινάλε

 

Στο πρώτο τρίλεπτο της τέταρτης περιόδου ο Ολυμπιακός μπήκε (και λογικά εν πολλοίς) πολύ πιο χαλαρός, αστοχούσε σε βολές, δίποντα (ακόμα και σε κάρφωμα με τον Πέτγουει), έκανε λάθη κι ο Απόλλωνας έτρεξε επί μέρους 8-5. Έτσι κι αλλιώς το ματς είχε κριθεί, ο Τόμιτς έριξε στο παρκέ και Χριστοδούλου-Μουράτο που σκόραραν. Αντιστοίχως κι ο Βετούλας έβαλε Νιφόρα, Αντωνάκη, Πελεκούδα. Το τελικό σκορ 82-56 με επί μέρους 17-17, απολύτως διαδικαστικό.

 

 

Τα δεκάλεπτα: 19-15, 41-29, 65-39, 82-56

 

Ολυμπιακός (Τόμιτς): Πέτγουει 4, Χάντερ 11, Ντάνστον 13, Σπανούλης 17 (3), Σλούκας 9, Λαφαγετ 9 (3), Μουράτος 2, Αγραβάνης 4, Μάντζαρης 6 (1), Χριστοδούλου 7 (1), Κατσίβελης (4 ρ.)

 

Απόλλων Π. (Βετούλας): Σκορδίλης 4, Αργυρόπουλος 6, Γκάλογουει 4, Πενν 22 (2), Φιτζπάτρικ 5, Αντωνάκης 1, Μπατής 7, Ελ Αμιν 5, Πελεκούδας, Μολφέτας, Νιφόρας, Γοργόνης 2

Σχετικά άρθρα