Ριζότο με γλυκοκολοκύθα και καπνιστή παντσέτα

<div class="short_text italic cf">
<p><span class="thirtyfive">Λ</span>ίγος -αν το καλοσκεφτείς- ο κόπος για ένα τόσο νόστιμο και λαχταριστό πιάτο.</p>
</div>
<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>300 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι ή Καρολίνα, με ελαφρώς διαφορετικό αποτέλεσμα το καθένα)</li>
<li>500 γρ. γλυκοκολοκύθα, καθαρισμένη (βλ. σημερινή συμβουλή) και κομμένη σε μικρούς κύβους</li>
<li>1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 40 ml επιπλέον για το τέλος</li>
<li>1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ</li>
<li>200 γρ. καπνιστή παντσέτα ή μπέικον, σε μικρούς κύβους</li>
<li>1 λίτρο ζωμός κότας ή λαχανικών ή γρήγορο «τσάι» μυρωδικών*, ζεστά</li>
<li>150 ml λευκό, ξηρό κρασί</li>
<li>100 γρ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη</li>
<li>αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 4</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 15΄</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> περίπου 25΄</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span> Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στη 1 κουταλιά λάδι το κρεμμύδι, την παντσέτα και την κολοκύθα, για μερικά λεπτά μέχρι να μαραθούν το κρεμμύδι και η κολοκύθα, αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκοι του. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατίζουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό σιγά-σιγά με μια κουτάλα. Ανακατεύουμε διαρκώς και μόλις απορροφάται κάθε δόση, προσθέτουμε την επόμενη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Η σταδιακή προσθήκη ζωμού και το συνεχές ανακάτεμα θα εξασφαλίσουν ένα ριζότο σωστά χυλωμένο, όμως με τους κόκους του ρυζιού να «κρατάνε» απολαυστικά στο δόντι. Η διαδικασία από την αρχή του μαγειρέματος θα πάρει περί τα 20-25 λεπτά. Δεν μας πειράζει αν στο τέλος η κολοκύθα έχει μαλακώσει αρκετά, σχεδόν λιώσει – αυτό επιτείνει τρόπον τινά το χυλωμένο αποτέλεσμα. Στο τελευταίο ανακάτεμα προσθέτουμε τα 40 ml ελαιόλαδο και την παρμεζάνα. Σερβίρουμε με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.</p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet"><span class="simple_rhomb">Συνοδεύουμε με</span></span> Το ριζότο είναι ένα χορταστικό πιάτο που μπορεί να καταναλωθεί ως κύριο συνοδεία μιας φρέσκιας, πράσινης σαλάτας. Μπορούμε, όμως, να το σερβίρουμε και ως εναρκτήριο πιάτο ενός επίσημου καλέσματος, όμως τότε αρκεί για να χορτάσει άνετα 6 άτομα.</p>
</div>

Σχετικά άρθρα