Ρόδι: βοηθά στην υγεία της καρδιάς και στην λειτουργία του εγκεφάλου

<div>
<h1><span style="font-size: small;">Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας</span></h1>
</div>
<div>
<div>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;">Από το Σεπτέμβριο έως και τα μέσα Δεκέμβρη σχεδόν παντού στην εξοχή αλλά και σε κάποια προάστια των πόλεων θα συναντήσεις ροδιές γεμάτες με κατακόκκινους μικρούς ασκούς που φυλάσσουν μέσα τους πολύτιμους σπόρους του ροδιού.</span></p>
</div>
<div>
<p><span style="font-size: small;">Οι συνάδελφοι Κωνσταντίνος Ξένος και Αστερία Σταματάκη στο αριστουργηματικό τους βιβλίο «Γνωρίστε τα Ελληνικά super foods" αφιέρωσαν ένα ολόκληρο κεφάλαιο στις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού. Μια από τις πιο εντυπωσιακές πληροφορίες που μοιράστηκαν μαζί μας στο βιβλίο τους είναι ότι καταναλώνοντας μόλις ένα φλιτζανάκι του καφέ χυμό ροδιού σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα στη ποιότητα των αρτηριών κάθε ανθρώπου που συγκρίνονται με ένα καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών. Δεν το συζητάω φυσικά το τι θα συμβεί αν μπορείς να τα συνδυάσεις και τα δύο σε καθημερινή βάση.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Στις 4 Οκτωβρίου 2014 ο συνάδελφος Αποστόλης Χρονόπουλος έγραψε στο site <a href="http://www.diatrofi.gr/" target="_blank">www.diatrofi.gr</a> ένα εξαιρετικό άρθρο για τα <a href="http://diatrofi.gr/index.php/diaita/kathimerini-diatrofi/item/3464-Superfruits-%CE%A4%CE%B1-%C2%AB%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B1%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82" target="_blank">super fruits</a> δηλαδή τα φρούτα με πιο ισχυρές θρεπτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα για ρόδι μας ανέφερε ότι ονομάζεται και ως «μήλο της Καρχηδόνας» όπως το αποκαλούσαν οι Ρωμαίοι και κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία. <strong>Ένας από τους λόγους που κατατάσσει το ρόδι στα υπερφρούτα είναι η άμεση και η αποτελεσματική απορρόφηση των συστατικών του από την κυκλοφορία του αίματος. Έχει υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης Κ και σεληνίου. Επίσης, περιέχει βιταμίνη C, E, σίδηρο και κάλιο. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που διαθέτει μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία της καρδιάς, στη λειτουργία του εγκεφάλου και δρουν κατά της γήρανσης. Είναι επίσης ένα από τα λίγα φρούτα που βοηθούν στην πρόληψη του Alzheimer και του διαβήτη, όπως και τα μούρα.</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και άλλους τόσους που σίγουρα θα μάθουμε στην πορεία θα παραθέσω κάποιες εύκολες ιδέες για να το καταναλώσουμε.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Δημιούργησε θρεπτικούς χυμούς</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Καταρχάς όσο υπάρχει ακόμα ώριμο στα δέντρα μπορούμε να το κόψουμε στα δυο, και μαζί με ένα πορτοκάλι, να τα στύψουμε στο λεμονοστύφτη και να πάρουνε ένα εξαιρετικά εύγευστο και ευεργετικό χυμό. Το χυμό αυτό μπορείς να τον πίνεις κάθε πρωί μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι για να φτιάξει τη μέρα σου ή αν θέλεις κάτι πραγματικά τονωτικό το απόγευμα. Επίσης έπειτα από επίπονη άσκηση ένας φρσκοστυμμένος χυμός ροδιού και πορτοκαλιού πραγματικά θα σε αναζωογονήσει και θα σου δώσει δύναμη για το υπόλοιπο της μέρας.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Φτιάξε απολαυστικά smoothies</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ένα άλλος τρόπος είναι να καθαρίζεις το φλοιό από τα κόκκινα σπόρια κι αν διαθέτεις ένα καλό μπλέντερ να τα χτυπήσεις μαζί με το χυμό ενός πορτοκαλιού και μισό φλιτζάνι από μίγμα κομμένων φρούτων όπως μήλο, αχλάδι, μπανάνα και να προσθέσεις δυο κουταλιές της σούπας φυσικό γιαούρτι ή ένα ποτηράκι του κρασιού ξυνόγαλα ή κεφίρ. Πέρα από το εξαιρετικό μείγμα αντιοξειδωτικών που θα πάρεις από το μείγμα των φρούτων θα ενισχύσεις αυτό το υπέροχο smoothie και με μια καλή πηγή πρωτεΐνης, αμινοξέων και κυρίως προβιοτικών μικροοργανισμών που θα ενισχύσουν τη καλή λειτουργία του εντέρου.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Φτιάξε εξαιρετικό σορμπέ ρόδι.</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Στύψε δυο ρόδια στο λεμονοστύφτη και γέμισε με αυτά όσες παγοκύστες μπορείς. Αφού παγώσουν καλά περίπου για μια ώρα, από εκείνη τη στιγμή έως και το επόμενο φθινόπωρο που θα έχουμε νέα σοδιά, μπορείς να βγάζεις περίπου ένα φλιτζάνι με παγοκύστες ροδιού, να τις χτυπήσεις στο μπλέντερ ή στο μούλτι με το χυμό μισού πορτοκαλιού ή άλλου φρούτου που να έχει αρκετή υγρασία, όπως για παράδειγμα μισό φλιτζάνι πεπόνι και να έχεις μια εξαιρετικά δροσιστική γεύση, χωρίς να χρειαστείς ίχνος ζάχαρης. Μια άλλη ιδέα είναι να φτιάξεις ξυλάκια γρανίτας χρησιμοποιώντας τις ειδικές θήκες που θα παγώσει ο χυμός του ροδιού.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Κράτησε ρόδι για όλες τις εποχές του χρόνου.</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Καθάρισε άφθονα ρόδια και φύλαξε τα στην κατάψυξη σε μερίδες του ενός φλιτζανιού στα ειδικά σακουλάκια φύλαξης τροφίμων. Κάθε φορά που θα θέλεις να φτιάξεις ένα γευστικό smoothie όπως περιέγραψα παραπάνω θα αρκεί να τα αφήσεις στην ψύξη για λίγες ώρες και σύντομα θα ξαναπάρουν την αρχική ευεργετική τους όψη και υφή.</span></p>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;">Λίγες μέρες πριν τη συγγραφή αυτού του κειμένου, ο φίλος και συνεργάτης, ο γυμναστής Δημήτρης Βουδούρης στην προσπάθειά του να συλλέξει όσα περισσότερα ρόδια μπορούσε, έπεσε από τη ροδιά που έχει στον κήπο του σπιτιού του και τη γλύτωσε μόλις με ένα ράμμα στο πρόσωπο και δυο σπασμένα πλευρά. «Πάντως ρόδια θα φάμε» είπε όταν συνήλθε από το πέσιμο και μάλλον ήταν τυχερός διότι τα ρόδια είναι συνυφασμένα στην Ελληνική παράδοση με την τύχη και την αφθονία. Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι από τις δημιουργίες που παρασκεύασα από τα συγκομιδή που μου πρόσφερε ο Δημήτριος. Τα ρόδια είναι κάπου εκεί έξω και σε περιμένουν να φροντίσεις το σώμα σου με τον καλύτερο τρόπο…</span></div>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;">Πηγή: www.diatrofi.gr</span></div>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
<div> </div>
</div>

Σχετικά άρθρα