Δικαιούμαστε απαλλαγή ή έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ;  thumbnail

Δικαιούμαστε απαλλαγή ή έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ;

Αναγνώστης μας ρώτησε:είμαστε πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά ο σύζυγος είναι ανεργος και το εισόδημα του 2013 είναι λίγο παραπάνω από 13000 ευρώ δικαιούμαστε απαλλαγή ή ελάφρυνση από τον ενφία
Στο ερώτημά σας απάντηση ο φοροτεχνικός κ. Γιώργος ΑλεξίουΥπάρχουν μία σειρά από κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρείται αθροιστικά. Το κριτήριο του εισοδήματος το καλύπτετε αρκεί το εισόδημα που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης σας να μην είναι μεγαλύτερα. Όμως πρέπει να ελέγξετε αν πληρείται και τα υπόλοιπα κριτήρια. Η καταγραφή των κριτηρίων γίνεται σε σχετικό μας άρθρο το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ 
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ


Μέχρι πέρυσι τον φόρο, που αφορούσε τα ακίνητα, τον ξέραμε ως ΕΕΤΗΔΕ και χρεωνόταν στον λογαριασμό της ΔΕΗ του κάθε ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.


Από φέτος μετονομάστηκε σε ΕΝΦΙΑ. Έπαψε να συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΔΕΗ και πλέον ενημερωνόμαστε γι’ αυτόν με την εκτύπωση του αντίστοιχου εκκαθαριστικού από το taxis.
Ποιους ωφέλησε και ποιους έβλαψε ο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ;
Ωφελημένοι βγήκαν μόνο αυτοί που έχουν ακίνητα κτίσματα ηλεκτροδοτούμενα, στα οποία επήλθε μείωση του φόρου κατά 10 – 30%.


Ζημιωμένοι όμως βγήκαν όλοι οι υπόλοιποι. Αρχικά γιατί στον ΕΝΦΙΑ εντάχθηκαν και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και εν συνεχεία γιατί επίσης εντάχθηκαν και τα υπόλοιπα ακίνητα, δηλαδή οικόπεδα, αγροτεμάχια, δασικές εκτάσεις κλπ.
Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι ο ΕΕΤΗΔΕ βάρυνε μόνο τους ιδιοκτήτες που είχαν την χρήση του ακινήτου, δηλαδή είχαν την επικαρπία του ακινήτου.


Αντίθετα ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει το σύνολο των ιδιοκτητών. Συνεπώς αυτός που διαθέτει την ψιλή κυριότητα θα πληρώσει αναλογικά τον ΕΝΦΙΑ που του αναλογεί. Μόνο που η αναλογία γίνεται «δυσβάσταχτη» όταν ο επικαρπωτής ανήκει στην Τρίτη ηλικία .
Συγκεκριμένα το ποσοστό του φόρου που βαραίνει τον επικαρπωτή υπολογίζεται ως εξής:


Στα 8/10, αν ο επικαρπωτής δεν έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του.


Στα 7/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του.


Στα 6/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 30ό έτος της ηλικίας του.


Στα 5/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας του.


Στα 4/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 50ό έτος της ηλικίας του.


Στα 3/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του.


Στα 2/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας του.


Στο 1/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας του.
Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις – κριτήρια που θέτει ο νόμος, υπάρχουν εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ.[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X