Διπολική διαταραχή: Μπορεί κάποιος να ζήσει χωρίς αγωγή;

Κάποιος που πάσχει από διπολική διαταραχή πρέπει να ακολουθεί μόνιμα κάποια φαρμακευτική αγωγή; Και σε περίπτωση υποτροπής, τι κάνουμε;

Το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενή πώς πρέπει να συμπεριφέρεται απέναντι σε ένα άτομο με αυτή την πάθηση; Μπορεί να βοηθήσει;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος

Το ερώτημα εδώ είναι αν ο άνθρωπος που ήταν σε αγωγή συντήρησης με μια συγκεκριμένη αγωγή για προφύλαξη από διπολική διαταραχή και μας ρωτά αν θα μπορέσει να ζήσει χωρίς αγωγή. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η διπολική διαταραχή είναι μια διαταραχή όπου επαναλαμβάνονται οι κρίσεις.

Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αν κάποιος κόψει την αγωγή τη θεραπευτική μέσα σε μια βδομάδα θα έχει κάποια κρίση αλλά είναι εξαιρετικά πιθανόν αφού γίνει διακοπή της αγωγής. Και τότε δημιουργούνται προβλήματα. Θα έχει και κοινωνικά προβλήματα, όπως να χάσει τη δουλειά του.

Είναι σκόπιμο να ρωτήσει τον εαυτό του αυτός ο άνθρωπος αν αξίζει να βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση. Αν είχε δηλαδή ένα άλλο πρόβλημα υγείας, όπως υπογλυκαιμία δεν θα έπαιρνε κάποια αγωγή, δεν θα έπρεπε να την τηρεί;  Με τον όρο ψυχική διαταραχή περιγράφεται ένα σύνολο ψυχολογικών συμπτωμάτων, παθολογικών συμπεριφορών και μειωμένης λειτουργικότητας.

To άτομο με διπολική διαταραχή έχει τα δικά του εμπόδια

Οι διαταραχές αυτές συνήθως προκαλούν κλινικά σημαντική υποκειμενική ενόχληση και έκπτωση στον κοινωνικό, επαγγελματικό ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας του ατόμου. Μπορεί να οφείλονται σε οργανικούς, κοινωνικούς, γενετικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.

Η εν λόγω διαταραχή χαρακτηρίζεται από ακραίες διακυμάνσεις ανάμεσα σε δύο συναισθηματικές διαθέσεις: από τη μια μεριά, υπέρμετρη έξαρση, δηλαδή μανία και από την άλλη, κατάθλιψη. Περιλαμβάνει λοιπόν, συναισθήματα των δύο συναισθηματικών άκρων ή αλλιώς, πόλων. Από αυτή τη λέξη, εξάλλου, προέρχεται και η λέξη «διπολική».

Ένα άτομο που πάσχει από διπολική διαταραχή έχει τα δικά του εμπόδια να αντιμετωπίσει, αλλά και το να φροντίζεις κάποιον με διπολική διαταραχή είναι μια κατάσταση που έχει επίσης τις δικές της προκλήσεις.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διπολική διαταραχή ταχείας εναλλαγής: Όταν το άτομο είναι σε φάση μανίας

Πόσο εφικτό ένας πατέρας και σύζυγος με διπολική διαταραχή να αφοσιωθεί στην οικογένειά του;

Ερρίκος Πετιλόν: Η διπολική διαταραχή, τα ναρκωτικά και η σύλληψη

Σχετικά άρθρα