Μπάλα, εκλογές και διατροφή στη σύζυγο

Το κοινό μπορεί να έχουν ένας πορνοστάρ, ο μοναδικός Βραζιλιάνος αστροναύτης, σέξι κυρίες γνωστές με παρατσούκλια που αφορούν το σχήμα του σώματός τους –όπως η Σουλέμ Ρόχα ή αλλιώς… γυναίκα αχλάδι- , ένας πλαστικός χειρουργός του χόλιγουντ, τρεις νικητές ριάλιτι, έξι τραγουδιστές, ένα παγκόσμιος πρωταθλητής στο βόλεϊ, ένα πυγμάχος και μια… ντουζίνα πρώην ποδοσφαιριστές και προπονητές;
Για την ακρίβεια έχουν δύο κοινά. Το πρώτο είναι ότι είναι όλοι διάσημοι στην Βραζιλία. Το δεύτερο ότι απέτυχαν στις πρόσφατες εκλογές να συγκεντρώσουν τότε ψήφους ώστε να εκλεγούν.

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν εξελέγησαν είναι, ο Ρομπέρτο Ντάιναμαϊτ, ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών για τη Vasco da Gama, του Ρίο ντε Τζανέιρο, και πρόεδρος του συλλόγου σήμερα. Βέβαια βρίσκεται στο πολιτικό προσκήνιο εδώ και χρόνια όμως ο υποβιβασμός της ομάδας το 2013 ήταν η απόλυτη καταστροφή και για τον ίδιο.

Ανάλογη περίπτωση αυτή του Μαρσελίνιο Καριόκα. Ένας από τους ποδοσφαιριστές είδωλα της Κορίνθιανς, της δημοφιλέστερης ομάδας του Σάο Πάολο. Είχε εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές, όμως αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε.

Στην ίδια… παρέα και ο Ουάσιγκτον, επιθετικός της Φλουμινένσε και της Σάο Πάολο και αστέρι στην Ιαπωνία που έγινε διάσημος για τα γκολ του με την Εθνική ομάδα. Αλλωστε έχει πετύχει συνολικά 411 γκολ και είναι στο ίδιο γκρουπ με τους Πελέ, Ζίκο, Ρομάριο και Ντάιναμάιτ, με παίκτες που έχουν περισσότερα από 400 γκολ στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας. Ο Ουάσινγκτον, μετά από δύο θητείς στην κυβέρνηση, αυτή τη φορά είναι εκτός.

Ιστορίες όπως αυτές των ποδοσφαιριστών που προαναφέρθηκαν είναι συναιθηματικά ενδιαφέρουσες για τον κόσμο. Ομως πίσω από τις υποψηφιότητες, για κάποιους κρύβεται ένα συγκεκριμένο προνόμιο που απολαμβάνουν οι πολιτικοί στην Βραζιλία. Ο λόγος η απαλλαγή από το νόμο για το επίδομα διατροφής στις συζύγους. Στην Βραζιλία όποιος δεν καταβάλει το επίπεδομα, οδηγείται κατ’ ευθείαν στη φυλακή. Εκτός και εάν είναι πολιτικός, οπότε στην περίπτωση αυτή δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο ο νόμος.

Η περίπτωση Ρομάριο

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε αθλητής που προσπαθεί να εκλεγεί, θέλει να γλιτώσει τη φυλακή. ¨ομως ας ρίξουμε μια ματιά στην περίπτωση του Ρομάριο. Προπονητής δεν κατάφερε να γίνει και στο μυαλό των Βραζιλιάνων ήταν πάντα το μεγάλο αστέρι της Εθνικής, της Αϊντχόφεν και της Μπαρτσελόνα. Ο τρίτος καλύτερος επιθετικός της Βραζιλίας πίσω από τον Πελέ και τον Ρονάλντο, έχει στην πλάτη του τρεις γάμους. Έκανε έξι παιδιά με τέσσερις διαφορετικές γυναίκες, έχοντας παντρευτεί τρεις από αυτές.
Οι επιχειρηματικές του προσπάθειες οδηγήθηκαν όλες σε… ναυάγια. Το 2009 πέρασε τουλάχιστον μια νύχτα στην φυλακή –και δεν ήταν η πρώτη φορά- για τη μη καταβολή του επιδόματος διατροφής. Την ίδια χρονιά εντάχθηκε σε πολιτικό κόμμα και αν και πολιτικά άπειρος εξελέγη στο εθνικό κοινοβούλιο της Βραζιλίας. Μάλιστα ήταν έκτος σε ψήφους σε ολόκληρη τη χώρα.
Στην πολιτική ασχολήθηκε με την νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τους νόμους για βελτίωση της ζωής των διανοητικά και σωματικά ανάπηρων παιδιών (έχει μια κόρη με σύνδρομο Down).
Βέβαια κανένας άλλος πολιτικός στην Βραζιλία δεν δεν μίλησε με τόση αντικειμενικότητα για τις αδικίες που αφορούσαν τα έξοδα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τα έργα που δεν έγιναν ποτέ αλλά είχαν υποσχεθεί οι πολιτικοί. Θεωρήθηκε η φωνή των Βραζιλιάνων στον συγκεκριμένο τομέα και έγινε ακόμα πιο δημοφιλής από ό, τι ήταν στο γήπεδο.
Ετσι, από απλός υποψήφιος έγινε υποψήφιος για το υψηλότερο αξίωμα στη χώρα, την Γερουσία, στην οποία μόνο ένα άτομο αντιπροσωπεύει κάθε εκλογική περιφέρεια της Βραζιλίας. Για τον Ρομάριο ο θρίαμβος δεν άργησε να έρθει καθώς θα εκπροσωπήσει την Πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Γερουσία. Μάλιστα εξασφάλισε τη θέση του με ρεκόρ 4,6 εκατομμυρίων ψήφων. Μόνο ο Πελέ και ο Ζίκο τον έχουν ξεπεράσει στο παρελθόν όταν ο πρώτος ήταν Υπουργός Αθλητισμού και ο δεύτερος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.

Ο Ζαρντέλ τα κατάφερε

Ενας άλλος διάσημος που εξελέγη στην περιοχή της νότιας Βραζιλίας είναι ο Ζαρντέλ με περισσότερες από 40 χιλιάδες ψήφους.  Ο πρώτος σκόρερ της Γκρέμιο όταν κέρδισε το Κόπα Λιμπερταδόρες το 2005, αστέρι της Πόρτο αλλά και της Γαλατασαράι και της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, έχει κατακτήσει δύο φορές το Χρυσό Παπούτσι στην Ευρώπη
Τραυματισμοί, προβλήματα με τα κιλά του, οικογενειακά σκάνδαλα και πολλά άλα έριξαν τον Ζαρντέλ σε κατάθλιψη ενώ έχει πει ότι έκανε χρήση ναρκωτικών. Τώρα μια νέα καριέρα στην πολιτική είναι αυτό που έχει μπροστά του.
Ανάμεσα σε αυτούς που δεν θα κάνουν πολιτική καριέρα είναι ο Πάολο Πατίνια, πρώην αστέρας της Λεβερκούζεν, ο Ραούλ Πλάσμαν, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που έπαιξε σε Φλαμένγκο και Κρουζέιρο.

Σχετικά άρθρα