Η συμμαχία ναζί – χούλιγκαν κατά τον σαλαφιστών

Τα πρόσφατα επεισόδια στην Κολωνία όπου περίπου 5000 ναζί –απλά, χούλιγκαν κατά άλλους- διαδήλωσαν κατά του Ισλαμικού κράτους δείχνουν να έχουν θορυβήσει τους Γερμανούς.

Αρκετοί κάνουν λόγο για συμμαχία των χούλιγκαν του ποδοσφαίρου και των ναζί κάτι που θα προκαλέσει –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- σοβαρά προβλήματα.

Η διαδήλωση στην Κολωνία κατέληξε σε… μάχη σώμα με σώμα με τις λιγοστές αστυνομικές δυνάμεις και ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ κάνει λόγο για ακόμη πιο δραστικά μέτρα.
Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι το ποδόσφαιρο θα βοηθήσει να ανακάμψει η άκρα δεξιά στη Γερμανία. Αυτή είναι η εκτίμηση του Fabian Virchow, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ντίσελντορφ και διευθυντή της Ερευνητικής Μονάδας για το ακροδεξιό εξτρεμισμό και τον ναζισμό.

Ο Virchow δήλωσε στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle: «Στο παρελθόν οι διαδηλώσεις στην περιοχή γίνονταν συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Όμως αυτή τη φορά χιλιάδες διαδήλωσαν άνετα, χωρίς κανέναν περιορισμό και ορισμένοι από αυτούς επιδόθηκαν σε ανθρωποκυνηγητών και ορισμένοι επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους. Το κακό είναι ότι κατά την άποψη των ναζί αυτό ήταν μια επιτυχία τους. Δεν είναι μόνο ότι οι ακροδεξιοί bloggers το πανηγύρισαν. Στα κοινωνικά δίκτυα, πολλοί χρήστες φαίνεται να είναι ευτυχής διότι «επιτέλους κάποιος στέκεται ενάντια στους Σαλαφιστές στη Γερμανία».

Ο Σαλαφισμός είναι ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί αρκετά τον τελευταίο καιρό. Ο ουαχαμπισμός, ή αλλιώς επίσης σαλαφισμός, είναι ένα σουνιτικό κίνημα ευαγγελιζόμενο την επιστροφή στο αυθεντικό Ισλάμ, θεμελιωμένο στο Κοράνι και τη Σούνα. Σήμερα, ο όρος περιγράφει ένα κίνημα σύνθετο ριζοσπαστικό, συγκροτούμενο συγκεκριμένα από ένα κίνημα παραδοσιακό και ένα κίνημα τζιχαδιστών. Όλα αυτά τα κινήματα δίνουν έμφαση στην αδιάλειπτη, χωρίς αλλαγές, συνέχεια του Ισλάμ των πρώτων αιώνων.

«Οι ναζί βρήκαν ένα θέμα που τους κάνει δημοφιλείς», τονίζει ο Virchow και προεδιοποιεί: «Θα οργανώσουν περοσσότερες πορείες και σίγουρα θα βρουν υποστηρικτές. Θα θέλουν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν στην Κολωνία, και ίσως σε μεγαλύτερη έκταση. Στις πορείες των τελευταίων δέκα ή δεκαπέντε ετών οι περισσότεροι ναζί προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τη βία έτσι ώστε να μην τους απαγορευθούν οι διαδηλώσεις. Οι χούλιγκαν και οι Νεο-ναζί στην Κολωνία δεν ακολούθησαν αυτή την τακτική. Εδειξαν ότι όλοι επιδίωξαν την αντιπαράθεση».

Για τον Virchow είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο: «Δεν μιλάμε για επίθεση που σχεδιάζονται όπως αυτές που έκαναν οι ναζί τρομοκράτες. Αυτό που βλέπουμε είναι κυρίως η ωμή βία του δρόμου. Και όσα έγιναν στην Κολωνία με κάνουν να πιστεύω ότι ήταν μόνο η αρχή και ότι τα χειρότερα έρχονται».

Αυτό που τρομάζει τον Virchow είναι η συμμαχία μεταξύ χούλιγκαν και ακροδεξιών: «Είναι ένα αρκετά διαφορετικό σκηνικό από αυτό  που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Στην Κολωνία, είδαμε ρατσιστές χούλιγκαν του ποδοσφαίρου, Νεο-ναζί, μέλη ακροδεξιών κομμάτων. Εάν αυτό παγειωθεί ως συμμαχία, τότε θα πρέπει να μιλάμε για ένα νέο δίκτου των ακροδεξιών».
Αυτό που ίσως παραμένει ερωτηματικό είναι τι θα πράξουν στην περίπτωση αυτή οι λεγόμενες μετριοπαθείς ομάδες των ακροδεξιών.
«Δεν νομίζω ότι θα οργανώσουν εκδηλώσεις μαζί με τους χούλιγκαν του ποδοσφαίρου», υποστηρίζει ο Virchow: «Θα πουν ότι μοιραζόμαστε τους στόχους τους, αλλά θεωρούμε ότι χρησιμοποιούν λάθος εργαλεία».

Για τις αντιδράσεις των γερμανικών αρχών, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, λέει: «Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτό το φαινόμενο, περισσότερο από ό, τι κάναμε πριν από όσα έγιναν στην  Κολωνία. Ο καθένας μπορούσε να δει ότι η αστυνομία δεν ήταν καλά προετοιμασμένη. Και πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν λόγω της έλλειψης προετοιμασίας. Στη συνέχειαε, θα πρέπει να μιλήσουμε για την απαγόρευση μιας πορείας που έχει ως μοναδικό σκοπό την εξάπλωση της βίας στους δρόμους».

Σχετικά άρθρα