Πεπτικό έκλος: Τι πρέπει να τρώω για να μην το πάθω;

<div>
<div><span style="font-size: small;"> Τα πεπτικά έλκη είναι τα διαβρωμένα σημεία των πεπτικών μεμβρανών στο στόμαχο ή το δωδεκαδάκτυλο. Η διάβρωση γίνεται από τους χυμούς του ίδιου του πεπτικού -το γαστρικό οξύ και τα πεπτικά ένζυμα- όταν οι μηχανισμοί αυτοπροστασίας του -η παραγωγή βλέννας και διττανθρακικών- αποτυγχάνουν.</span></div>
</div>
<div>
<p><span style="font-size: small;">Αυτό συμβαίνει σε συγκεκριμένες καταστάσεις, οι οποίες είναι:</span></p>
<ol>
<li><span style="font-size: small;">η επιμόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, η οποία αποτελεί και την κυριότερη αιτία εμφάνισης έλκους,</span></li>
<li><span style="font-size: small;">η εκτενής χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως: το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (το κοινό φάρμακο ασπιρίνη), η ιβουπροφαίνη (χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου των έμμηνων), και πολλές άλλες αναλγητικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας,</span></li>
<li><span style="font-size: small;">το χρόνιο κάπνισμα,</span></li>
<li><span style="font-size: small;">η κατάχρηση του αλκοόλ και</span></li>
<li><span style="font-size: small;">το ψυχικό ή σωματικό στρές, αν και το τελευταίο μάλλον επιδεινώνει παρά προκαλεί ένα ήδη υπάρχον έλκος.</span></li>
</ol>
<p><span style="font-size: small;">Επιπλέον, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φαίνεται να έχουν:</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης έλκους και</span></li>
<li><span style="font-size: small;">όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο.</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Συμπτώματα</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Το κοιλιακό άλγος είναι το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα στο πεπτικό έλκος. Μάλιστα, η ένταση του πόνου έχει μικρή συσχέτιση με το μέγεθος του έλκους, αφού και μικρά μόνο έλκη μπορούν να είναι ιδιαίτερα επώδυνα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ο πόνος του πεπτικού έλκους έχει τα εξής χαρακτηριστικά:</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Εντοπίζεται στην πάνω κεντρική κοιλιακή χώρα, ακριβώς κάτω από το οστό του στέρνου, αλλά μπορεί να αντανακλά και έως την πλάτη. • Είναι οξύς και έχει όμοια αίσθηση με κάψιμο ή μαχαιριά.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Εμφανίζεται μετά από μεγάλα γεύματα ή έως και 2 ώρες μετά.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Επιδεινώνεται τη νύχτα ή νωρίς το πρωί.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Επιδεινώνεται επίσης όταν παραλείπονται γεύματα.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ανακουφίζεται με τη λήψη τροφής και ιδίως γάλατος.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ανακουφίζεται με τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων.</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Ένα δεύτερο πολύ ειδικό σύμπτωμα του έλκους, που συχνά εμφανίζεται και μόνο του, χωρίς τη συνοδεία των άλλων, είναι:</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">η απώλεια αίματος μέσω εμέτου ή κοπράνων.</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το έλκος, είναι ωστόσο λιγότερο ειδικά, είναι:</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">η ναυτία και ο έμετος,</span></li>
<li><span style="font-size: small;">η δυσπεψία (αίσθημα πόνου και καύσου μετά τη λήψη γεύματος) και</span></li>
<li><span style="font-size: small;">η αναιμία (χλωμή όψη, αναπνευστική δυσχέρεια, κόπωση) που προκαλείται από την απώλεια αίματος.</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Ιατρική θεραπεία</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αν το αίτιο του έλκους είναι η παρουσία του ελικοβακτηριδίου στο πεπτικό, τότε ακολουθείται θεραπεία εκρίζωσης με τη λήψη ενός συνδυασμού αντιβιοτικών και ενός φαρμάκου που καταστέλλει την παραγωγή και έκκριση γαστρικών οξέων. Η θεραπεία αυτή διαρκεί συνήθως μία εβδομάδα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ασχέτως παρουσίας ή όχι του ελικοβακτηριδίου, ο ασθενής λαμβάνει πάντα οδηγίες για την διακοπή καπνίσματος και λήψης αλκοόλ ή φαρμακευτικών ουσιών που ερεθίζουν τα έλκη.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε ορισμένες προχωρημένες περιπτώσεις, πιθανά να χρειαστεί επέμβαση. Αυτή περιλαμβάνει την αφαίρεση του νεύρου που ελέγχει την παραγωγή γαστρικού οξέος στο στόμαχο ή/και την αφαίρεση μέρους του στόμαχου.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Διατροφικοί χειρισμοί</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Οι διατροφικοί χειρισμοί στο πεπτικό έλκος έγκεινται σε τρεις κατηγορίες:</span></p>
<ol>
<li><span style="font-size: small;">τον προληπτικό περιορισμό κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων,</span></li>
<li><span style="font-size: small;">την προληπτική τροποποίηση γευματικών συνηθειών και</span></li>
<li><span style="font-size: small;">τους ανακουφιστικούς χειρισμούς σε μια έξαρση</span></li>
</ol>
<p><span style="font-size: small;">Αυτοί αναλύονται παρακάτω. Πάντως, ο βαθμός ανακούφισης από τους παρακάτω χειρισμούς είναι υποκειμενικός. Ο κάθε ασθενής μπορεί να δοκιμάσει και να επιλέξει τους χειρισμούς που τον βοηθούν περισσότερο. Τα τρόφιμα που χρήζουν περιορισμό στο έλκος είναι:</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>τα πολύ λιπαρά τρόφιμα ή γεύματα:</strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">ζωικά λίπη, όπως το ορατό λίπος σε μια μπριζόλα και η πέτσα από τα πουλερικά</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λιπαρά μέρη ζώων, όπως παϊδάκια και λάπα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λιπαρά ζωικά προϊόντα, όπως μπέϊκον, λουκάνικα και ολόπαχα τυροκομικά</span></li>
<li><span style="font-size: small;">κρόκοι αβγών</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λιπαρές ύλες, όπως έλαια, βούτυρα, μαργαρίνες, κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα, φυστικοβούτυρο, ταχίνι, πραλίνες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">τσιπς</span></li>
<li><span style="font-size: small;">ξηροί καρποί και σπόροι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">τηγανιτά</span></li>
<li><span style="font-size: small;">πρόχειρα γεύματα, όπως πίτσα, μπέργκερς, γύρος-πίτα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">φαγητά με κρέμα γάλακτος, μπεσαμέλ ή άλλες βαριές σάλτσες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">γλυκά σοκολάτας ή με πολύ βούτυρο ή κρόκους αβγών</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong>τα όξινα τρόφιμα:</strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">πορτοκάλια, σαγκουίνι, γκρέιπφρουτ, λεμόνια κ.λπ. εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους</span></li>
<li><span style="font-size: small;">ακτινίδια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">κυδώνια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">τομάτες, ιδίως οι άγουρες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">πιπεριές, ιδίως οι καυτερές</span></li>
<li><span style="font-size: small;">σκόρδο και κρεμμύδι, ιδίως ωμά</span></li>
<li><span style="font-size: small;">ανθρακούχα ποτά</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong>τα καρυκεύματα και μπαχαρικά, ιδίως τα καυτερά:</strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">πιπέρι άσπρο ή κόκκινο ή μαύρο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">μπούκοβο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">ταμπάσκο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">δυόσμο/ μέντα</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong>οι πηγές καφεΐνης:</strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">καφές – με καφεΐνη ή και χωρίς</span></li>
<li><span style="font-size: small;">ανθρακούχα ποτά – με καφεΐνη ή και χωρίς</span></li>
<li><span style="font-size: small;">ρόφημα κακάο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">πράσινο τσάι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αφεψήματα από διάφορα βότανα, με εξαίρεση το χαμομήλι</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Οι γευματικές συνήθειες που χρήζουν τροποποίησης είναι:</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">η πολύωρη ασιτία <strong>&gt;&gt;</strong> Καταναλώνετε ενδιάμεσα μικρογεύματα. Μην μένετε νηστικοί για περισσότερο από 3 ώρες. Προτιμάτε τη στέρεα τροφή από την υγρή, π.χ. φρούτο αντί χυμό.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">η γρήγορη κατανάλωση φαγητού, το οποίο εισέρχεται έτσι στο στομάχι σχεδόν αμάσητο <strong>&gt;&gt;</strong> Δοκιμάστε να χρονομετράτε τα γεύματά σας. Το κάθε κυρίως γεύμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά. Στα μικρογεύματα μετράτε πόσες φορές μασάτε τις μπουκιές σας. Δεν θα πρέπει να είναι λιγότερες από 20 φορές.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">τα μεγάλα σε όγκο γεύματα <strong>&gt;&gt;</strong> Καταναλώνετε μικρότερα και συχνότερα γεύματα. Συνηθίστε στα κυρίως γεύματα να μην τρώτε συνολική ποσότητα φαγητού πέραν από ένα πιάτο όχι πολύ γεμάτο και ας μην χορταίνετε απόλυτα. Μάλιστα, πριν από ένα κυρίως γεύμα, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να προετοιμάζεται το στομάχι, τρώγοντας κάτι ελαφρύ 30 λεπτά νωρίτερα, π.χ. γιαούρτι ή φρούτο.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">τα μη ισορροπημένα γεύματα και ιδίως η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών <strong>&gt;&gt;</strong> Συνδυάζετε πάντα στα γεύματά σας ένα πρωτεΐνούχο μέρος (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) και ένα αμυλούχο μέρος (ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες κ.λπ.).</span></li>
<li><span style="font-size: small;">η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών μαζί με το φαγητό <strong>&gt;&gt;</strong> Πίνετε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της μέρας αλλά έως ½ κούπα με κάθε γεύμα. Αποφύγετε επίσης τις μεγάλες ποσότητες στις σούπες.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">η κατάκλιση μετά τα γεύματα <strong>&gt;&gt;</strong> Περιμένετε 2-3 ώρες πριν ξαπλώσετε.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">η έντονη άσκηση μετά τα γεύματα <strong>&gt;&gt;</strong> Περιμένετε 2-3 ώρες πριν ασκηθείτε.</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Στην έξαρση τέλος, είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική:</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">η κατανάλωση λευκού γάλατος, το οποίο είναι αλκαλικό τρόφιμο και θεωρείται από πολλούς εξισορροπητικό της οξύτητας του πεπτικού περιεχομένου, και</span></li>
<li><span style="font-size: small;">η άμεση πρόσληψη τροφής, έστω και μικρού γεύματος.</span></li>
</ul>
</div>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;">Δήμητρα Καγιάφα Νοσοκομειακός Διαιτολόγος, MSc</span></div>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;">Πηγή: Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας &amp; Διατροφής</span></div>

Σχετικά άρθρα