Θηλασμός: Πότε το υποκατάστατο γάλα είναι επικίνδυνο;

<div>
<div><span style="font-size: small;"> Αντιθέτως, όταν κάποιος μας ζητήσει τη συμβουλή μας για το αν πρέπει να καπνίζει ή όχι, σπεύδουμε να του απαριθμήσουμε τους κινδύνους της συνέχισης του καπνίσματος, χρησιμοποιώντας όλα τα στατιστικά νούμερα που έχουμε πλέον διαθέσιμα από πολυετείς έρευνες. Δεν προσπαθούμε να τον «πείσουμε» να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τα «οφέλη της εισπνοής καθαρού αέρα»!</span></div>
</div>
<div>
<p><span style="font-size: small;">Είναι λοιπόν αξιοπερίεργο, πώς με το μητρικό γάλα που βοήθησε το ανθρώπινο είδος να επιβιώσει και να εξελιχθεί τις τελευταίες 100,000 γενιές, φτάσαμε στο σημείο να «πρέπει» να πείσουμε τις νέες μητέρες και τους συγγενείς τους, ώστε να το «εμπιστευτούν» και να το «δοκιμάσουν»!</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Παρακάτω δε θα γίνει καμία αναφορά στα αυτονόητα οφέλη του μοναδικού βιολογικού υγρού (του μοναδικού ανθρώπινα παραγόμενου "super food") που ονομάζεται μητρικό γάλα και που είναι το μοναδικό υγρό που μπορεί από μόνο του να κρατήσει στη ζωή και να μεγαλώσει ένα ανθρώπινο βρέφος για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Θα μιλήσουμε μόνο για τους κινδύνους που έρχονται αντιμέτωπες οι μητέρες και τα βρέφη τους, αν δεν το χρησιμοποιήσουν, αν δεν θηλάσουν…</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σίγουρα υπάρχει μία θετική συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας της τεχνητής βρεφικής διατροφής με την νεογνική θνησιμότητα και νοσηρότητα σε κάθε χώρα του κόσμου. Είναι όμως πολύ πολύπλοκο να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία της κάθε ασθένειας στα βρέφη, γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την επηρεάζουν, π.χ. διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής σε διαφορετικές χώρες, ποιότητα και ποσότητα της τροφής (πολύ λίγη τροφή ή πολύ περισσότερη τροφή), έκθεση σε μικρόβια, έκθεση στο κάπνισμα, κλπ. Επίσης πολλές ασθένειες έχουν πολύπλοκους βιοχημικούς, γενετικούς και περιβαλλοντικούς μηχανισμούς, οι οποίοι επηρεάζουν τελικά την εμφάνισή τους / εξέλιξή τους, ή όχι.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ο Hanson (2004), μας υπενθυμίζει, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα συμπεράσματα που βγάζουμε όσον αφορά τα προστατευτικά οφέλη του μητρικού θηλασμού. Ίσως ο σωστότερος τρόπος να το δούμε να είναι ότι τα θηλάζοντα βρέφη έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν το υψηλότερο επίπεδο υγείας σύμφωνα με τις γενετικές τους προδιαγραφές και τις κοινωνικό-πολιτιστικές συνθήκες στις οποίες ζουν. Τα βρέφη που τρέφονται με ξένο γάλα (τεχνητή διατροφή) δε θα φτάσουν να είναι ποτέ όσο υγιή θα μπορούσαν να είναι.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα νεογνά και βρέφη που σιτίζονται με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος κινδυνεύουν περισσότερο από τα συνομήλικα θηλάζοντα να νοσήσουν από:</span></p>
<ol>
<li><span style="font-size: small;">Ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Νεκρωτική Εντεροκολίτιδα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Σήψη και Μηνιγγίτιδα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ασθένειες του Αναπνευστικού (πνευμονία, άσθμα, βρογχιολίτιδα)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ωτίτιδες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ουρολοιμώξεις</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Αλλεργίες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS)</span></li>
</ol>
<p><span style="font-size: small;">Τα παιδιά ή οι έφηβοι που ως βρέφη σιτίστηκαν με ξένο γάλα κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες όπως:</span></p>
<ol>
<li><span style="font-size: small;">Σακχαρώδη Διαβήτη (Τύπου 1 και 2)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Κοιλιοκάκη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο του Crohn's</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Παχυσαρκία</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Άσθμα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Αλλεργίες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Σκλήρυνση κατά πλάκας</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Παιδικούς καρκίνους</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Τερηδόνα και ορθοδοντικές ανωμαλίες</span></li>
</ol>
<p><span style="font-size: small;">Τέλος, η σίτιση με ξένο γάλα έχει συσχετιστεί με μικρότερα νούμερα IQ στην ηλικία των 6,5 ετών. Είναι και αυτό αξιοπερίεργο… Γιατί ένα τρόφιμο που αποδεδειγμένα προκαλεί πνευματικό/νοητικό «έλλειμμα» στα παιδιά μας, έχει εγκριθεί να χρησιμοποιείται από όλα τα βρέφη (όχι μόνο από αυτά που δεν έχουν εναλλακτική) και μάλιστα του επιτρέπεται και η διαφήμιση/προώθηση στις μητέρες τους… Ενδιαφέρον, ε;</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Οι μητέρες που αποφασίζουν να μη θηλάσουν τα μωρά τους και να τα ταΐσουν με ξένο γάλα κινδυνεύουν από:</span></p>
<ol>
<li><span style="font-size: small;">Αναιμία</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Παχυσαρκία</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Οστεοπόρωση</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Καρκίνο του στήθους</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Καρκίνο του ενδομητρίου</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Καρκίνο των ωοθηκών</span></li>
</ol>
<p><span style="font-size: small;">Για να συνοψίσουμε…</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μία γυναίκα θα έπρεπε να προσεγγίζεται και να ενημερώνεται όχι για τα γνωστά και αυτονόητα οφέλη του μητρικού θηλασμού, αλλά για τους πιθανούς κινδύνους για αυτήν και το μωρό της σε περίπτωση που αποφασίσει να δώσει τροποποιημένο γάλα αγελάδας. Ίσως θα πρέπει να της γίνει πιο ξεκάθαρο ότι το κάθε είδος σε αυτόν τον πλανήτη τρέφεται με το γάλα της μαμάς του…</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Δεν συναντούμε συχνά μοσχαράκια να θηλάζουν κατσίκες ή ελεφαντάκια να πίνουν γάλα καμηλοπάρδαλης, ή μήπως όχι;</span></p>
</div>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;">Μπαλάσκα Κατερίνα Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc (HONS), RD, MSc Διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας (IBCLC)</span></div>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div><span style="font-size: small;">Πηγή: Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)</span></div>

Σχετικά άρθρα