Τι δείχνουν οι μεγάλες μελέτες για το ελαιόλαδο;

<p> </p>
<div>
<div>
<h1><span style="font-size: small;">Στοιχεία από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες στην Ισπανία και την Ιταλία, αλλά και συνολικά το μεσογειακό χώρο, δείχνουν ότι η πρόσληψη ελαιολάδου συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με τα <strong style="font-size: 10px;">καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD)</strong>. Στην ομάδα ισπανών συμμετεχόντων στην Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (μελέτη EPIC), η συνολική πρόσληψη ελαιολάδου είχε συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καθώς επίσης και με όλα τα αίτια καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Ομοίως, σε ένα ιταλικό πληθυσμό, η τακτική κατανάλωση ελαιολάδου συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου.</span></h1>
</div>
<p><span style="font-size: small;">Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου προσφέρουν καρδιαγγειακά οφέλη, λόγω της ρύθμισης των λιπιδίων και της αντι-φλεγμονώδους και αντι-αθηρογόνου δράσης του. Έχει επίσης αναφερθεί ότι η πρόσληψη ελαιολάδου μπορεί να είναι επωφελής στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού, αλλά τα στοιχεία είναι ασθενέστερα.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Η διάκριση του ελαιολάδου σε τύπους</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις προηγούμενες μελέτες δεν έκαναν διάκριση μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών του ελαιολάδου. Αξίζει να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στο παρθένο και στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Το παρθένο ελαιόλαδο (VOO), παράγεται με μηχανική πίεση ώριμων καρπών ελιάς και περιέχει πολλά βιοενεργά και αντιοξειδωτικά συστατικά όπως <strong>πολυφαινόλες, φυτοστερόλες και βιταμίνη Ε</strong>, ενώ έχει οξύτητα &lt;1.5%.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) παράγεται επίσης από μηχανική πίεση των καρπών της ελιάς, αλλά είναι το λάδι με την καλύτερη ποιότητα, την πιο έντονη γεύση και οξύτητά &lt;1%. Η διάκριση αυτή είναι σημαντική, διότι το <strong>έξτρα παρθένο ελαιόλαδο</strong>(EVOO) περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινολών από το κοινό ελαιόλαδο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Εκτός από την EPIC, που έδειξε μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση στους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο από την κατανάλωση <strong>παρθένου ελαιολάδου</strong>, σε σχέση με άλλες ποικιλίες, υπάρχουν και άλλες μελέτες που έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα και για τις δύο ποικιλίες, για κάθε αιτία θνησιμότητας.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Το ελαιόλαδο στη Μεσογειακή Διατροφή</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Το ελαιόλαδο είναι ίσως το πιο βασικό συστατικό της <a href="http://www.kalikardia.gr/pos-na-akoloutheite-sosta-th-mesogeiakh-diatrofi/" target="_blank">μεσογειακής διατροφής</a> που αποτελεί την κύρια πηγή λίπους, και μάλιστα με τη μορφή των πολύτιμων μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFA).</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πρόσφατα, στο πλαίσιο της μελέτης <strong>PREDIMED</strong> αποδείχθηκε ότι η <strong>μεσογειακή δίαιτα</strong>, εμπλουτισμένη με <strong>έξτρα παρθένο ελαιόλαδο</strong> βελτίωσε το προφίλ των λιπιδίων, οδήγησε σε μειωμένη αρτηριακή πίεση και μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάματα. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η τήρηση της <strong>μεσογειακής διατροφής</strong>, εμπλουτισμένη με <strong>έξτρα παρθένο ελαιόλαδο</strong> ή/και ξηρούς καρπούς, μπορεί να μειώσει την επίπτωση των μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 30% στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Επίσης, στη μελέτη <strong>EPICOR</strong>, που διεξήχθη σε 30.000 Ιταλίδες και οι οποίες παρακολουθήθηκαν για 7,8 χρόνια, παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και μάλιστα σε αυτές που βρίσκονταν ψηλά στη συνολική κατανάλωση ελαιολάδου, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσής του.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα αποτελέσματά των τελευταίων μελετών επιβεβαιώνουν το ακόμα αποτελεσματικότερο ρόλο που μπορεί να παίξει η κατανάλωση ελαιολάδου, όταν συνδυαστεί και με άλλα βασικά συστατικά της μεσογειακής δίαιτας, όπως είναι οι<a href="http://www.kalikardia.gr/ksiroi-karpoi-summaxoi-ths-kalhs-ugeias/" target="_blank">ξηροί καρποί</a>.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνολική πρόσληψη <strong>ελαιολάδου</strong> συσχετίζεται αντίστροφα με την <strong>καρδιαγγειακή θνησιμότητα</strong>: κάθε αύξηση κατά 10 g/d στη συνολική κατανάλωση <strong>ελαιολάδου </strong>συνδέεται με μια μείωση κατά 16% στην <strong>καρδιαγγειακή θνησιμότητα</strong>.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Συμπερασματικά</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Συνοψίζοντας, βρήκαμε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιολάδου, ιδιαίτερα EVOO και σε συνδυαμό με ξηρούς καρπούς, συνδέεται με <strong>μειωμένη καρδιαγγειακή νόσο</strong> και με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε έναν ηλικιωμένο πληθυσμό της Μεσογείου με<strong>υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο</strong>.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα ευρήματά των μεγάλων αυτών μελετών υπογραμμίζουν την κατανάλωση ελαιολάδου ως ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής δίαιτας για την<strong>πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων</strong>.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><em>Πηγή: Κέντρο διατροφικής αγωγής, Χάρης Δημοσθενόπουλος</em></span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα