Ποδόσφαιρο στη Σομαλία του εμφύλιου

Στη χώρα που θεωρείται το σπίτι πολυάριθμων φυλών, τη Σομαλία, ο εμφύλιος πόλεμος κρατά για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Ενας πόλεμος που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του ΟΗΕ έχει ως τραγικό απολογισμό περισσότερους από 1 εκατομμύριο νεκρούς.
Μια χώρα που οι μελετητές αναφέρουν ότι το ποδόσφαιρο δείχνει ότι κάνει μικρά βήματα να αφήσει πίσω της τον πόλεμο. Βέβαια οι εχθροπραξίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με τη χώρα να είναι πλέον ερείπια και τον ΟΗΕ να στέλνει συνεχώς τις ειρηνευτικές του δυνάμεις για να αποτραπεί η γενίκευση της ανθρωπιστικής κρίσης σε μια κοινωνία που έχει χωριστεί τουλάχιστον στα δύο.
Το στοιχείο που σύμφωνα με το insideworldfootball δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα είναι ότι εν όψει της έναρξης του νέου πρωταθλήματος που αρχίζει στις 19 Δεκεμβρίου, έξι ομάδες διαθέτουν ξένους ποδοσφαιριστές.
Παρά τον εμφύλιο πόλεμο, το πρωτάθλημα στη Σομαλία δεν σταμάτησε ποτέ κι αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις ενέργειες και την επιμονή της ΦΙΦΑ. Δώδεκα μη Σομαλοί ποδοσφαιριστές έχουν υπογράψει ήδη σε ομάδες της Σομαλίας.
Πρόκειται για παίκτες από την Νιγηρία, την Κένυα και την Ουγκάντα. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ομσοπονδίας της Σομαλίας, Σαφί Μοχιαντίν Ανμποκάρ, δήλωσε: «Το γεγονός ότι έχουμε ξένους ποδοσφαιριστές σε έξι συλλόγους είναι μια αξιοσημείωτη πρόοδος για τη Σομαλία που τώρα αναρρώνει από δεκαετίες μακράς αναρχίας. Το ποδόσφαιρο στην Σομαλία αναρρώνει και αυτό από τις πληγές που προκλήθηκανι από την έλλειψη σταθερότητας στην οποία ζήσαμε για δεκάδες χρόνια».
Για τους Σομαλούς είναι επίσης σημαντικό ότι η αξιωματούχοι της ομοσπονδίας τους έχουν πλέον τη δυνατότητα να μεταβούν στο εξωτερικό προκειμένου να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να βελτιώσουν την εικόνα του πρωταθλήματος.
Ομως η μεγαλύτερη ελπίδα για όλα αυτά είναι ότι υπάρχουν ξένοι ποδοσφαιριστές και ότι συνήθως αυτό δείχνει ότι μπορεί να ακολουθήσουν και διεθνείς χορηγοί. Με αυτό τον τρόπο θα πάψει και εξάρτηση της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Σομαλία από την χρηματοδοτική ενίσχυση από την FIFA.
Στη λίστα που ακολουθεί υπάρχουν υτα ονόματα των ξένων ποδοσφαιριστών που θα αγωνιστούν στην Σομαλία.

HEEGAN FC: Mohamed Zubairu (Nigeria), Samsoniyke Chukwu (Nigeria)
GAADIIDKA: Lehman Meheso Mwenza (Kenya)
SAHAFI FC: Ambrose Mumo Kulakalatai (Kenya)
ELMAN FC: Elungat Martin, (Uganda) Ntaabazi Mubiru Eddie (Uganda) and Mugsha Ivan (Uganda).
DEKADDA: Zubeir Yossuf Oduori(Kenya) OKoro Mattias Ogbokiri(Nigeria)
BANADIR SPORTS CLUB: Marcel Odhambo Oyugi (Kenya) Thomas Mwancu Cuihobi (Kenya) and Mustapha .I. Maxwell (Nigeria).

Σχετικά άρθρα