Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Νευρολογία / Αντιμετώπιση της νόσου του κινητικού νευρώνα
Αντιμετώπιση της νόσου του κινητικού νευρώνα thumbnail

Μιχάλης, 73 ετών

Αντιμετώπιση της νόσου του κινητικού νευρώνα

Ερώτημα Αναγνώστη
Καλησπέρα, πριν 2 χρόνια ο πατέρας μου (73 ετών) διαγνώστηκε με την νόσο του μυικού νευρωνα. Προς το παρών έχει πρόβλημα μόνο στα δάχτυλα των χεριών και δεν μπορεί να σηκωθεί μονος του. Πρέπει να το σηκώσουμε αλλά περπατάει, επίσης τρώει μόνος του αλλά με δυσκολία και χρησιμοποιεί i-bap για την αναπνοή (καπνίζει καθημερινά 1ο τσιγάρα). Οταν διαγνώστηκε ο γιατρός μας είχε δώσει περιθώριο ζωής μερικούς μήνες αλλά δυο χρόνια μετά φαίνεται οτι η αρρωστια προχωράει αργά. Θα πρέπει να το υποβάλλουμε εκ νέου σε εξετάσεις να δούμε την πορεία ή είναι μάταιο; Ο γιατρός του, λέει οτι δεν έχει νόημα ωστόσο και στην αρχική προβλεψη -ότι έχει μερικούς μήνες ζωής- έπεσε έξω. Δεν ξέρω αν μπορώ να τον εμπιστευτώ. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τι να περιμένουμε απο εδώ και στο εξής. Ποιά θα είναι η πορεία της νόσου? (η αγωγή του ειναι rilutek 2 την ημέρα) Ευχαριστώ εκ των προτέρων


Στο ερώτημα απάντησε ο Ευάγγελος Κατσαρός – ΝευρολόγοςΑπάντηση
Υποθέτω πως με τη φράση "νόσο μυικού νευρώνα" εννοείτε τη νόσο του κινητικού νευρώνα ή αλλοιώς γνωστή και ως πλαγία μυατροφική σκλήρυνση. Αυτή είναι πράγματι μία αργή, σχετικά, εκφυλιστική νόσος που δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία και κάποια στιγμή ο ασθενής καταλήγει κυρίως από τα αναπνευστικά προβλήματα που του δημιουργεί. Το "πόσο καιρό έχει ο ασθενής ακόμα' δεν αποτέλεσε και δεν αποτελεί κριτήριο για κανένα γιατρό αν είναι ή δεν είναι καλός. Αντιθέτως οι λεπτομερείς συμβουλές και η εκάστοτε θεραπευτική αντιμετώπιση των κάθε λογής συμπτωμάτων που παρουσιάζονται, αυτά είναι που κρίνουν την επάρκεια του κάθε γιατρού, γιατί μέσω αυτών πράγματι μπορεί να επιμηκυνθεί η ζωή αυτών των ασθενών.Πιστεύω ότι μία εκτίμηση του ασθενούς από τον νευρολόγο περίπου ανά τετράμηνο, εκτός των εκτάκτων περιστάσεων, είναι αρκετό να αντιμετωπίσει κάθε κενό που μπορεί να παρουσιασθεί. Με βάση αυτή την τακτική προτείνω να παρακολουθηθεί ο ασθενής σας.


 


Ευάγγελος Κατσαρός


Απόφοιτος της στρατιωτικής ιατρικής σχολής το 1983, συνέχισε την εκπαίδευσή του στο 401 ΓΣΝ Αθηνών. Το 1986 ξεκίνησε την ειδίκευσή του στη Νευρολογία, αρχικά στο ίδιο νοσοκομείο και στη συνέχεια στην Πανεπιστημιακή Νευρολογική κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου Αθηνών, ολοκληρώνοντας το 1990. Υπηρέτησε ως Νευρολόγος στο 106 στρατιωτικό νοσοκομείο Λευκωσίας (1990-1992), και ακολούθως ως επιμελητής της Νευρολογικής κλινικής του 401 ΓΣΝΑ. Από το 1999 έως το 2005 διετέλεσε διευθυντής της ιδίας κλινικής, οπότε και παραιτήθηκε από το στρατό. Από το 2005 έως σήμερα είναι διευθυντής Νευρολόγος στο Νοσοκομείο METROPLITAN και από το 2013 επιστημονικός υπεύθυνος της EUROSYNAPSIS IKE.


Κύρια ενδιαφέροντά του είναι επιληψία, κεφαλαλγία, Πολλαπλή σκλήρυνση, νόσος Parkinson, και η προληπτική ιατρική.Είναι μέλος της Ελλ. Εταιρείας Νευρολογίαςκαι της Ελλ. Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X