Υποφέρετε από φούσκωμα; Αυτές τις τροφές πρέπει να ΜΗΝ καταναλώνετε!

Όταν η διατροφή δεν είναι η σωστή, είναι λογικό και αναμενόμενο να υποφέρει κανείς από αέρια στο τελικό κομμάτι του γαστρεντερικού σωλήνα. Για αυτό καλό είναι να μην φοράτε στενά ρούχα και να προσπαθείτε να μασάτε αργά, χωρίς να καταπίνετε αέρα.

Γράφει η κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος Μαρία Τουμπή 

Οι πιο συνηθισμένοι… ύποπτοι για την παραγωγή αερίων και δυσάρεστων οσμών είναι τα όσπρια, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το λάχανο, το ψάρι και τα πικάντικα γεύματα. Σημαντικό ρόλο μπορεί να έχουν και ορισμένα αντιβιοτικά ή και συμπληρώματα διατροφής.  Σε γενικές γραμμές, προτείνεται να αποφεύγετε τα τρόφιμα με μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών (κυρίως των υδατοδιαλυτών) και αυτά που είναι πλούσια σε λακτόζη (γαλακτοκομικά προϊόντα) αλλά και σε φρουκτόζη (όπως οι έτοιμοι χυμοί φρούτων).

Παράλληλα, περιορίστε την κατανάλωση πατάτας, καλαμποκιού και ρυζιού ή καταναλώστε αφού έχει προηγηθεί πολύ καλό μαγείρεμα και μειώστε την κατανάλωση εσπεριδοειδών, μήλου, φράουλας και καρότου, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε διαλυτές φυτικές ίνες. Έπειτα, παρατηρήστε τις αντιδράσεις του οργανισμού σας σε καθημερινή βάση! Μην ξεχνάτε ότι κάθε ασθενής είναι μοναδικός.

Σε περίπτωση που μια τροφή σας ενοχλεί, καλό είναι να την «κόψετε» για λίγο

Ανάλογα με τη χλωρίδα του εντέρου του καθενός, πιθανόν κάποια τρόφιμα που δίνονται στις γενικές οδηγίες να μην σας ενοχλούν αλλά μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Αν τα δυσάρεστα συμπτώματα επιμένουν, απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό, αφού εξασφαλίσετε ότι τηρείτε επακριβώς τις συνθήκες υγιεινής. Συχνά οι οσμές συνδέονται με υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων στην περιοχή του ειλεού (σε περιπτώσεις ειλεοστομίας).

Και μην ξεχνάτε να πίνετε νερό μιας και σε περίπτωση ειλεοστομίας, η απαραίτητη ποσότητα νερού, ορίζεται σε ένα επιπλέον λίτρο, από τις καθημερινές σας συνήθειες του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, να ελέγχετε συχνά την ποσότητα της βιταμίνης B12 αίμα σας, γιατί σε πολλούς ασθενείς τείνει να εκλείπει.

Δεν χρειάζεστε μια ειδική δίαιτα αλλά ορισμένες φορές, όπως όλοι, θα βρείτε συγκεκριμένες τροφές οι οποίες μπορεί να σας προκαλέσουν περισσότερα αέρια ή να μην σας ταιριάζουν. Αν πιστεύετε ότι μια συγκεκριμένη τροφή προκαλεί προβλήματα, προσπαθήστε να την «κόψετε» για λίγο και να την εισάγετε στη διατροφή μετά από λίγο διάστημα.

Νερό και χυμοί, «σύμμαχοι» του οργανισμού

Η δοκιμή αυτή θα πρέπει να γίνεται για τουλάχιστον 3 φορές για κάθε… ύποπτη τροφή έτσι ώστε να ξέρετε ότι αυτή είναι πραγματικά που σας προκαλεί πρόβλημα. Είναι σημαντικό να μασάτε καλά την τροφή σας πριν την καταπιείτε, αφού αυτό ενισχύει την πέψη. Για να αποφύγετε την παραγωγή αερίων, προσπαθήστε να πίνετε μέντα ή τσάι από μάραθο καθώς και γιαούρτι ή και ροφήματα γιαουρτιού.

Επιπλέον το νερό και οι χυμοί φρούτων είναι καλύτεροι από το τσάι και τον καφέ τα οποία αφυδατώνουν. Όσον αφορά το αλκοόλ, μπορείτε να συνεχίσετε να καταναλώνετε, εφόσον δεν παρεμβαίνει με κανένα φάρμακο που παίρνετε.

Αν κάποιος υποφέρει και από δυσκοιλιότητα ή διάρροια, τι να κάνει;

Αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, αναθεωρείστε τη διατροφή σας και καταναλώστε τροφές που συνήθως σας βοηθάνε να πάτε στην τουαλέτα. Οι εντερικές συνήθειες του καθενός είναι διαφορετικές, συνεπώς εσείς γνωρίζετε τι σας βοηθάει.

Αν έχετε αέρια, αυτό δείχνει ότι η στομία σας λειτουργεί. Η αύξηση της ποσότητας υγρών που καταναλώνετε, θα βοηθήσει αλλά αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία, μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Από την άλλη, ορισμένες φορές ίσως υποφέρετε από διάρροιες (χαλαρές, υδαρείς κενώσεις). Αυτό δεν είναι τίποτα για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε.

Ένα περιστατικό διάρροιας θα μπορούσε να σχετίζεται με κάτι που φάγατε και συχνά το πρόβλημα το επιλύει ο οργανισμός από μόνος του. Παρόλα αυτά, αν παρατηρήσετε 3 ή περισσότερες διαδοχικές υδαρείς κενώσεις, υπάρχει κίνδυνος να αφυδατωθείτε και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η διατροφή της καραντίνας! Όλα τα μυστικά για γερό ανοσοποιητικό…

Ποια διατροφή κάνει καλό στην καρδιά; Και πρέπει να μην συνοδεύεται από ανθυγιεινά σνακ!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα